Gerze, Sinop ilinin kuzeydoğu kıyısında aynı isme sahip olan bir burun üzerine kurulmuştur. İlk adının ise Carusa olduğu tahmin edilmektedir. Yapılan çalışmalarda ilçeye yerleşimin antik çağa kadar uzandığı görülmektedir. Tarih boyunca ilçeye Hititler, Paflagonyalılar, Kimmerler, Frigler, Persler, Lidyalılar, Romalılar, Büyük İskender, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu liderlik etmiştir.
Gerze özellikle sakin bir tatil geçirmek isteyen ziyaretçiler için oldukça uygundur. Sahip olduğu ormanları ve temiz havası tatiliniz süresince doğanın tüm güzelliklerini keşfetmenize olanak sunmaktadır. İlçe ülkemizin 14’ncü sakin şehri unvanını almıştır.
Gerze'de gezilecek yerlere yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Gerze otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Beyaz Balina Aydın
Beyaz Balina Aydın
Beyaz balina, Rusya’da yer aldığı havuzundan kaçarak Gerze’ye gelmiştir. Gerze’de balıkçılar tarafından yakalanan balina, kısa sürede Gerze’nin adını hem Türkiye’ye hem de dünyaya duyurmuştur. Beyaz balinaya Gerzeliler Aydın adını vermiş ve adına bir park kurarak heykelini yaptırmıştır.
Gerze geziniz sırasında siz de bu parkı ziyaret edebilir ve heykeli görme şansı elde edebilirsiniz.
Gerze Yangın Evleri
Gerze Yangın Evleri
Gerze’de 1956 senesinde çok büyük bir yangın çıkmıştır. Lodosun etkisiyle hızlı bir şekilde yayılan bu yangın 1000 evin hasar görmesine sebep olmuştur. Sadece 100 ile 150 arasında ev hasar almadan kurtulmuştur. Yangın sonrasında ise devletin de destek vermesiyle beraber hasar gören evler onarılmıştır.
Yangın Evleri’nin en dikkat çeken özellikleri; renkli olmaları ve bahçelerinin çok şirin olmasıdır. Yangın evlerini gezdiğiniz zaman o dönemin etkilerinin silinmiş olsa da yerine oldukça başarılı yapıların yapıldığını ve göz doldurduğunu görebilirsiniz.
Gerze Şahin Tepesi
Gerze Şahin Tepesi
Gerze’yi tepeden izleyerek güzel bir manzara karşısında vakit geçirmek istiyorsanız Şahin Tepesi tam olarak size bir noktadır. Bu tepe, Samsun Caddesi üzerinde yer almaktadır.
İlçenin kuşbakışı manzarasını izlemek ve birbirinden güzel fotoğraf kareleri yakalamak için tercih edebileceğiniz bu özel yerde bir de çay bahçesi bulunmakta olup, manzaraya karşı dinlenip, serinletici içecekler içmeniz için hizmet vermektedir.
Sinop'taki günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Sinop otelleri sayfamızda listeledik.
Yakup Ağa Konağı
Yakup Ağa Konağı
Tarihi Yakup Ağa Konağı iki katlı olan bir ev ile arkasında açık bir at ahırın bulunduğu yere inşa edilmiştir. Konağın yapılmasına karar verildiği zaman ise çeşitli ülkelerden malzemeler ve kalfalar getirilmiştir. Konağın inşası ise 1911 yılında tamamlanmıştır. Yapılan restorasyonla konak ziyaretlere açılmıştır.
Çeçe Sultan Türbesi
Çeçe Sultan Türbesi
Çeçe Sultan Türbesi, Gerze’ye yaklaşık olarak 15 kilometre uzaklıktadır. Yenikent Beldesi’ne bağlı olan Çeçe Köyü’nde yer almaktadır. Türbenin tam olarak ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmemekte fakat Çeçe Sultan’ın 1071 yılında Türklerin Anadolu’ya gelmesiyle beraber Horasan tarafından geldiği bilinmektedir.
Türbenin içerisinde Çeçe Sultan ile çocukları yatmaktadır. Yanında bulunan ağaca ise bez bağlanmakta ve dilek dilenmektedir.
İskele Camii
İskele Camii
Bir diğer adı Esma-zade Mustafa Paşa Camii olan yapı, Gerze’nin önemli tarihi eserlerinden biridir. Caminin ne zaman yapıldığı ise tam olarak bilinmemektedir. Fakat kaynaklar incelendiği zaman 1704 yılında bir onarım gördüğü anlaşılmaktadır. Cami, taş yığma şeklinde yapılmış ve ahşap kullanılarak örülmüştür.
Gerze Feneri
Gerze Feneri
Gerze Feneri’nin sahip olduğu farklı tasarım sizlere ilçe manzarasını yukarıdan izleyebilme imkanı sunmaktadır. Bir seyir terasına sahip olan fener, Gerze’de yer alan tarihi yapıların arasında yer almaktadır.
Karadeniz’in hırçın dalgalarının dalgakıran ile nasıl kırıldığını fenerin bulunduğu noktadan mutlaka izlemeniz önerilmektedir.
Saklıköy Şelalesi
Saklıköy Şelalesi
Gerze’nin şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta Asar Tepesi’nin hemen yamacında kalan Saklıköy Şelalesi, 20 metre yükseklikten akmaktadır. Şelalenin çevresinde yer alan bitki örtüsü ve kelebek çeşitleri doğa severlerin oldukça dikkatini çekmektedir.
Şelalenin bulunduğu yere gelebilmek için araçla bir noktaya kadar geldikten sonra dere yatağı güzergahında 1.5 kilometre yürümeniz gerekmektedir.
Gerze'de binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Gerze gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acısu Çeşmesi
Gerze’ye bağlı olan köyler arasında bulunan Acısu’da yer alan çeşme, tarih gezilerinde öne çıkan noktalardan biridir. Akan suyun sıcaklığı 15 derecedir. Mide rahatsızlığı olan kişilere çeşmenin suyunun iyi geldiği de bilinmektedir.
Şifa bulacağınız suyun yanı sıra çeşmenin çevresi düzenlenmiş olup, piknik alanı olarak kullanılmaktadır.
Gerze Günübirlik Gezilecek Yerler
Gerze, Sinop’un ilgi çekici ilçelerinden biridir. Yakın konumda bulunan tarihi yapılar ve doğal güzelliklerle beraber gezilip görülmesi gerekir.
Hamsilos Koyu
Hamsilos Koyu
Hamsilos Koyu Gerze’ye yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Türkiye’nin en kuzeyinde Karadeniz’de yer alan koy oldukça ilgi çekici bir doğal güzelliktir. Gerek denizi gerekse birbirinden farklı ağaçların varlığı görülmeye değerdir.
Sinop’a doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, gezilmesi gereken yerleri öğrenmek için Sinop gezi rehberi sayfasını ziyaret edin.
İnaltı Mağarası
İnaltı Mağarası
İnaltı Mağarası Gerze’ye yaklaşık 115 km uzaklıktadır. 700 metre uzunluğunda travertenlerle kaplı olan mağaranın yapılan çalışmalar neticesinde 350 metrelik kısmı gezilebilmektedir. Farklı oluşumlara ev sahipliği yapan bir mağaradır.
Sinop Arkeoloji Müzesi
Sinop Arkeoloji Müzesi
Sinop Arkeoloji Müzesi Gerze’ye yaklaşık 38 km uzaklıktadır. Tarihin birçok önemli topluluğunun Sinop üzerinde yer alması veya buradan geçip gitmesi bile şehre birçok katkı sağlamıştır. Bu katkıların eserleri yapılan arkeolojik çalışmalarla gün yüzüne çıkartılıp Sinop Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçilerine sergilenmektedir.
Gerze'de bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Gerze 3 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.
İnceburun Deniz Feneri
İnceburun Deniz Feneri
İnceburun Deniz Feneri Gerze’ye yaklaşık 55 km uzaklıktadır. Türkiye’nin en önemli deniz fenerlerinden biridir. Türkiye’nin en kuzey noktasında yer alması İnceburun Deniz Feneri’ni görülmeye değer kılmaktadır.
Gerze'de kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller Gerze butik oteller sayfamızda yer almaktadır.
Akgöl Yaylası
Akgöl Yaylası
Akgöl Yaylası Gerze’ye yaklaşık 105 km uzaklıktadır. Köknar ağaçları arasında doğanın kalbinde huzur ve bol oksijenin bulunduğu nadide yerlerdendir. Gizli kalmış sakin yerlerden biridir.