Erdek'te Gezilecek Yerler

Erdek kentinin tarihini hemen yanı başında bulunan Kyzikos kenti ile birlikte değerlendirmek doğru bir yaklaşım olacaktır. Kyzikos kentinin bilinen tarihi MÖ 8. yüzyılda Miletlilerin kolonisi olmasıyla başladığı düşünülmektedir. Aynı dönemde Kyzikos’a 8-9 km uzaklıkta buluna Erdek’in de aynı dönemde kurulduğu tezleri ileri sürülmektedir.

Bölge Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar ve Selçukluların egemenliğinden sonra 1336 yılında Osmanlıların hâkimiyetine girmiştir. Osmanlılar döneminde halkın büyük bir kısmını Rumların oluşturduğu Erdek’te, mübadele ile birlikte demografik yapı tamamen değişmiş ve bölgeye Selanik, Kavala, Bosna ve Girit’ten getirilen mübadiller yerleştirilmiştir.

Erdek gerek tarihi ve gerekse doğal güzellikleri bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Kapıdağ Yarımadası’nda bulunan Erdek’e yakın bir konumda bulunan Paşalimanı Adası, Avşa Adası ve Ekinlik Adası da Erdek’e gelmişken gezilebilecek yerler arasında bulunmaktadır. Ayrıca Erdek'in en güzel yerleri olarak ifade edilen ve konumu anlatılırken ''Erdek'in sonu'' diye tabir edilen Çuğra sahilini de gezilecek yerler arasına mutlaka eklemelisiniz.

Erdek'te içerisinde bir çok aktiviteye izin veren ailenizle keyifli zamanlar geçirmenize imkan sağlayan Erdek otelleri listesin inceleyebilirsiniz.


Avşa Adası

Avşa Adası Avşa Adası

Marmara ilçesine bağlı bir ada olan Avşa Adası, Erdek’e deniz yoluyla 2 saat uzaklıkta bulunmakta olup bölgenin en turistik yerleşim yeridir. Avşa Adası, tertemiz denizi, birbirinden güzel plajları, sakin ve huzurlu koyları ve her bütçeye uygun otelleri ile yaz aylarında tatilciler tarafından sıklıkla tercih edilen turizm beldeleri arasında yer almaktadır.

Avşa Adası; Marmara Adası'na ait 10 adanın en büyük ikinci adasıdır. Bu adalar sırasıyla; Marmara Adası, Avşa Adası, Etkinlik Adası ve Paşalimanı Adası şeklinde sıralanmaktadır. Erdek gezilecek yerler planlamasında özellikle bu adaların yeri bambaşkadır. Erdek Plajı da yine bu bölgelerde sizleri karşılamaktadır. Granit kumsalları ile bilinen Avşa Adası’nda tatilciler için birçok farklı alternatif aktiviteler bulunmaktadır. Adada daha çok küçük oteller ve pansiyonlar bulunmakta olup ada, hem ailecek hem de arkadaşlarla tatil yapabilmek için oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Eğlence anlamında da oldukça iyi bir konumda olan Avşa Adası bu anlamda gençlerin de tercih edebileceği yerler arasındadır. Erdek plaj konusunda oldukça zengin olsa da bu gibi özel adaların plajları da görülmeye değerdir.

Her ne kadar Marmara ilçesine bağlı olsa da Erdek ile daha çok iletişimi olan adaya İstanbul’dan da feribot seferleri bulunmaktadır. Erdek’e gelen turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen ve hatta konaklamak için tercih bile edilen adada gezilecek birçok turistik yer bulunmaktadır. Avşa Adası, oldukça popüler bir yer olmasıyla birlikte güzel bir hafta sonu kaçamağı için de ideal olan bölgeler arasında yer alıyor ve turizmi canlandırmaya da devam ediyor.

Plajlara ve gezilecek yerlere yakın olan Balıkesir otelleri listemizden size uygun oteli seçerek tatilinizi daha da güzelleştirebilirsiniz.


Paşalimanı Adası

Paşalimanı Adası Paşalimanı Adası

Erdek ilçesine bağlı olan Paşalimanı Adası, Kapıdağ Yarımadası’nın batısında Avşa Adası ile Erdek arasında bulunmaktadır. Adada Paşalimanı, Balıklı, Harmanlı, Tuzla ve Poyrazlı olmak üzere beş mahalle yer alır.

Yaklaşık 22 km²lik bir alana sahip olan adanın en yüksek noktası 213 metre yüksekliği olan Kukumav Tepe’dir. Normal zamanda çok az nüfusa sahip olan ada yaz sezonunda yaklaşık on katına çıkmaktadır. Adadaki mahallelerde birçok pansiyon bulunmakta olup sessiz ve sakin bir tatil isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Temiz denizi, berrak suları, zeytini, şarap yapımında sıklıkla kullanılan Adakarası üzümü ve birçok balık çeşidi ile Paşalimanı Adası Erdek gezilecek yerler düşünüldüğünde kesinlikle gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerdendir. Avşar Adası'yla birlikte en popüler yerlerden olan Erdek bölgesindeki en özel adalardan biridir.

Adaya ulaşım feribotlarla sağlanmakta olup yöre halkı zaman zaman seferlerin azlığından ve ulaşımın zorluğundan yakınmaktadır. Feribot haricinde balıkçı tekneleri ile adaya ulaşabilme de seçenekler arasındadır.

Erdek'te birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde tatil planı yapmak için Erdek gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Ekinlik Adası

Ekinlik Adası Ekinlik Adası

Avşa Adası’nın kuzeybatısında yer alan Ekinlik Adası yaklaşık 3 km² bir alana sahiptir. Adada sadece Ekinlik Mahallesi bulunmakta olup çok az bir nüfusa sahiptir. Ekinlik Adası, 1987 yılında ilçe statüsüne erişen Marmara ilçesine bağlıdır. Adaya ulaşmak için Tekirdağ ve Erdek üzerinden yapılan feribot ve araç taşıyabilen tekneler kullanılmaktadır.

Adada birkaç güzel koy ve bakir birkaç küçük plaj bulunmakta olup yürüyerek adanın her yerini gezebilmek mümkündür. Adada konaklamak için küçük pansiyonlar bulunmaktadır. Adanın bakir olması ve turistik imkânları az olmasından dolayı huzur arayan kişilerin tercih etmesiyle birlikte adayı ziyaret edenlerin sayısı giderek artmaktadır.

Oldukça sakin ve bir o kadar da özel bir yer olan bu ada; hem denize doymanızı sağlayacak hem de mevcut bölgelerin aksine ünlü olmaması ve kendine has özelliklere sahip olmasıyla size keyifli bir tatil fırsatı sunacaktır.

Balıkesir'de muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehber için Balıkesir gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Kyzikos Antik Kenti

Ekinlik Adası Kyzikos Antik Kenti

Balıkesir bölgesinin en bilindik antik kentleri arasında yer alan Kyzikos Antik Kenti, antik çağdaki adı Ayı Adası veya Ayılar Dağı olarak anılan Kapıdağ Yarımadası’nda bulunmakta, Erdek ilçe merkezine 8-9 km ve Bandırma ilçe merkezine ise 10 km uzaklıkta Erdek’e bağlı Belkıs Mahallesi’nde, Bandırma Erdek karayolu üzerinde bulunmaktadır. Bandırma gezilecek yerler düşünüldüğünde de özellikle tarihi yapı ve antik kent meraklıları için ilk sıralara yazılması gereken bir yer olarak ifade edilmektedir. Antik kente ait kalıntılar burada geniş bir alana yayılmıştır. Ayrıca, Roma dönemine ait olduğu düşünülen birçok mezar ve tümülüsün kalıntılarına da rastlamak mümkündür.

Kent tarihinin MÖ 300 ile MÖ 1200 tarihlerine yani Tunç Çağı’na kadar uzandığı düşünülmekle birlikte bu konuya kesinlik kazandıracak bulgulara henüz rastlanmamıştır. Bu bölgeye yerleşmiş olan Dolionlar, Kyzikos Antik Kenti’nde yaşamış olan en eski toplum olup bu bölge aynı zamanda Dolionia veya Dolionis adlarıyla da bilinmektedir. Araştırmacıların birçoğuna göre Kyzikos kentinin tarihi MÖ 8. yüzyılda Miletlilerin kolonisi olmasıyla başlamıştır. Zaman zaman el değiştiren kent MÖ 334 yılında Büyük İskender, Persleri yenerek bölgeyi ele geçirdi.

MÖ 3. yüzyıl ile MÖ 2. yüzyıl arasında Pergamon ile Kyzikos arasındaki dostluk ile birlikte kent sanat bilim ve ekonomik anlamda en parlak dönemlerini yaşamıştır. Sezar’ın ölümünden sonra Brütüs’ün burayı üs olarak kullanması ve yenilgiye uğramasından sonra büyük sıkıntılar yaşayan kent daha sonra tekrar eski refahına kavuşmuştur.

MS 117 yılında bölgede büyük bir deprem meydana gelmiş ve İmparator Hadrian kentin onarımı için yardımlarını esirgememiştir. Ayrıca MS 270 yılında Roma İmparatoru Aurelius burada sikke bastırmıştır. Bu gelişme kentin önemini vurgulamak açısından oldukça kayda değer bir gelişmedir.

MS 543 yılında yine büyük bir depreme maruz kalan kent büyük zarar görür ve kente ait olan mermerler İstanbul’a götürülmeye başlanır. Kentte yaşayanların bir kısmı Erdek’e göç ederler ve kent eski önemini kaybeder. 1063 yılındaki depremden sonra ise kent tamamen terkedilmiştir.

Bölge 1336 yılında Osmanlıların egemenliğine girmiş ve günümüze kadar el değiştirmemiştir.

Kyzikos Antik Kenti kazı çalışmaları devam etmekte olup akropol, güney agora, amfi tiyatro, Hadrian Tapınağı, Hadrian Agorası, Limanlar, metroon, bouleuterion (kent meclisi), nekropol (mezarlık), sur duvarları ve tiyatro bölümleri yapılan kazılarda tespit edilmiştir. Kyzikos Antik Kenti, Hadrian Agorası ve Tapınağı, amfi tiyatrosu ve surları ile Erdek gezilecek yerler planlamasında kesinlikle görülmeye değer bir antik kent olma özelliği taşımaktadır. Bölgeyi ziyaret etmek isteyenler için gezi rehberi dahi bulunuyor. Balıkesir bölgesinde sahil ve doğal güzelliklerin yanı sıra bu gibi tarihi yapıların bulunduğu ve terk edilmiş olan bölgelerin de zamanla ortaya çıkacağı ifade edilmektedir.

Kyzikos Antik Kenti’ni ziyaret etmek için Bandırma Erdek yoluna girip yarımada geçişinden hemen sonra anayola yakın bir konumda, Düzler Mevkii’nde yer alan antik kenti görebilmektedirler. Bandırma ile Erdek arasında sürekli olarak düzenlenen otobüs seferlerini kullanmak da diğer ulaşım seçenekleri arasındadır.

Bu antik kente giriş ücretsiz olup gün içerisinde de ziyaretçilerine kapıları açıktır. 

Erdek'te tatilinizde tüm imkanların bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Erdek havuzlu oteller listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Kirazlı Manastırı

Kirazlı Manastırı Kirazlı Manastırı

Kirazlı Manastırı, Erdek merkeze yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta Yukarıyapıcı Mahallesi ile Ballıpınar Mahallesi arasında bir tepe üzerinde yer almaktadır. 1895 yılında bölgede yaşayan Rumlar tarafından yapılan Kirazlı Manastırı, mübadeleden sonra terk edildiğinden günümüze harabe olarak ulaşmıştır.

Kirazlı Manastırı’nda bulunan Meryem Ana İkonası, manastırın terkedilmesinin ardından İstanbul’a götürülmüştür. İkona günümüzde Fener Rum Patrikhanesi’nde sergilenmektedir.

Kirazlı Manastırı, hem tarihi önemi hem de bulunduğu yerin harika doğası sayesinde birçok kişi tarafından ziyaret edilen lokasyonlardan biridir. Manastıra güney tarafta bulunan Belkıs Mahallesi girişinden ulaşılabilmekle birlikte, kuzey tarafta bulunan Ballıpınar Mahallesi üzerinden de ulaşım sağlanabilmektedir.


Zeytinli Ada

Zeytinli Ada Zeytinli Ada

Erdek merkezde çay bahçelerinin ve feribot iskelesinin hemen karşısında yer alan yaklaşık 8 dönümlük küçük bir adadır. İskelede bulunan dalgakıranın uç kısmına gelindiğinde el uzatılsa değecek kadar yakın bir konuma sahip bu küçücük adanın ise boyutunun aksine oldukça büyük bir tarihi geçmişi bulunmaktadır.

Zeytinli Ada denilmesinin sebebi ise adada bulunan iki zeytin ağacından dolayıdır. Ancak şöyle de bir detay var ki; ada üzerinde MS 6. yüzyılda yapıldığı düşünülen Meryem Ana (Kera Panagia) Kilisesi, manastır, iki adet ayazma (şifalı su), hamam, erzak deposu ve kayıkhane bulunmaktadır. Yaklaşık 15 yıldır kazı çalışmaları devam eden Zeytinli Ada’nın en kısa zamanda arkeopark olarak ziyarete açılması beklenmektedir.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Zeytinli Ada’da bulunan şifalı sulardan övgüyle bahsetmektedir. Erdek’e gelindiğinde muhakkak göze çarpacak olan Zeytinli Ada ziyarete açılması ile birlikte turistlerin ilgi odağı olacaktır.


Erdek Açık Hava Müzesi

Erdek Açık Hava Müzesi Erdek Açık Hava Müzesi

Erdek merkezde 1948 yılında Kaymakam Reşit Mazhar Ertüzün tarafından Kyzikos Antik Kenti kalıntılarının toplanıp sergilenmesiyle kurulmuştur. Ertüzün’ün yoğun çabaları sayesinde yok olmaktan kurtulan eserlere daha sonra başka eserler de eklenmiştir.

Müze de heykeller, mezar stelleri, levhalar, yazıtlar, sütun kaideleri, dikilitaşlar ve mozaik parçaları sergilenmektedir. Merkezi bir konumda yol üzerinde olduğu için ulaşımı çok kolay olan müze özellikle tarih meraklıları için kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir noktadır.


Seyitgazi Tepesi

Seyitgazi Tepesi Seyitgazi Tepesi

Seyit Gazi Tepesi, Erdek merkezde güney tarafta bulunan yarımada biçiminde ve yaklaşık 100 metre yüksekliğindeki tepedir. Bu tepenin üzerinde Seyitgazi’nin bir türbesi bulunmakta olup halk tarafından sıklıkla dilek dilemek için kullanıldığı için tepeye dilek tepesi de denilmektedir.

Seyitgazi’nin kimliği ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Seyit Gazi Tepesi, muhteşem Erdek manzarasıyla birlikte Erdek’in en iyi günbatımı noktası olarak da bilinmektedir. Rivayetlere göre bu bölgede yatır bulunmaktadır. Bu yatırların Battal Gazi'ye ya da Seyit Dede'ye ait olduğu ifade edilmektedir. Özellikle gece saatlerinde bambaşka bir manzaraya sahip olduğu belirtilen bu tepeye gelen turistler, bölge hakkında yorum yapmaktan da kaçınmayıp olumlu ve olumsuz tüm özelliklerini yerli halka belirtmektedir.

Erdek merkezden yürüyerek bile gidilebilen Seyitgazi Tepesi’ne araç ile çıkabilmek de mümkündür. Erdek gezilecek yerler düşünüldüğünde özellikle günbatımı konusunda en ideal noktalardan biridir.


Apostol Çifte Oluk

Apostol Çifte Oluk Apostol Çifte Oluk

Erdek merkez ile Ocaklar arasında yer almakta olan Apostol günümüzde mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Burada eski zamanlarda bulunan ve Rumlardan kalan Ayia Apostoli adında küçük bir kilise bulunmaktadır. Bu kilisenin kalıntıları günümüzde hala bulunmakta olup bu nedenle bölge Apostol ismiyle anılmaktadır. Ayrıca Erdek'te Narlı otellerini de tercih edebilirsiniz.

Burada oldukça büyük ağaçlar bulunmakta olup çınar ağaçlarından birinin ortasında oluşan delik insanlar tarafından bir efsaneyle anılmaktadır. İnanışa göre bu delikten üç kez geçenlerin dileği kabul olmaktadır. Ayrıca burada çıkan suyun çift oluğu olan bir çeşmeden akması ile birlikte bölge çifte oluk adıyla da anılmaktadır.

Erdek'te inancı gereği hassasiyetleri olan misafirlerin beklentilerini karşılayabilecek oteller için Erdek İslami oteller sayfamızı incelemeyi unutmayın.


Erdek Günübirlik Gezilecek Yerler

Erdek Balıkesir’in görülmeye değer ilçelerinden biridir. Çevresinde yer alan doğal ve tarihi güzelliklerin de keşfedilmesi Erdek tatili için tamamlayıcı olacaktır.


Cunda Adası

Cunda Adası Cunda Adası

Cunda Erdek’e yaklaşık 250 km uzaklıktadır. Alibey Adası olarak da bilinen Cunda Adası Balıkesir’in en güzel adaları arasında yerini almaktadır.


Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası Erdek’e yaklaşık 250 km uzaklıktadır. Sarımsaklı’ya gelenlerin mutlaka uğradığı bir doğa harikasıdır. Manzarası ile kendine hayran bırakan doğal güzellik görülmeye değerdir.


Antandros Antik Kenti

Antandros Antik Kenti Antandros Antik Kenti

Antandros Antik Kenti Erdek’e yaklaşık 200 km uzaklıktadır. Antik Kent’in tarihi M.Ö. 2000 yılına kadar uzanmaktadır. Askeri ve coğrafi bakımdan önemli bir yerde bulunmasından dolayı görülmeye değerdir.


Kuş Cenneti Milli Parkı

Kuşcenneti Milli Parkı Kuşcenneti Milli Parkı

Kuş Cenneti Milli Parkı Erdek’e yaklaşık 40 km uzaklıktadır. Zengin bitki örtüsü ve birbirinden farklı türde kuşlara ev sahipliği yaptığı için kuş gözlemi yapanlara oldukça keyifli zamanlar yaşatmaktadır.


Kaz Dağı Milli Parkı 

Kaz Dağı Milli Parkı Kaz Dağı Milli Parkı

Kaz Dağı Milli Parkı Erdek’e yaklaşık 200 km uzaklıktadır. Balıkesir’in kalbi olarak bilinen Kaz Dağı gerek doğa severler gerek kampçılar için en ideal noktalardan biridir.