Yalvaç Tarihi Yerleri

Yalvaç, Eğirdir Gölü’ne komşu ilçelerden biridir. Tarihle iç içe olmasından kaynaklı Isparta’nın yoğun ziyaret edilen noktaları arasında gösterilmektedir. Halk arasında bilinen adı Yalaveç’tir. Bölgede yapılan araştırmalar kalıntıların 8 milyon yıl öncesine dayandığını göstermektedir.

Yalvaç ve çevresinde ilk yerleşim milattan sonra 3. yüzyılda olmuştur. Helenistik Dönem’de yaşamış olan Selekuid Hanedanı Kralı ilçe ve çevresinde ilk yerleşimi oluşturan kişi olarak tarihi kayıtlara geçmiştir. Antiocheia Antik Kenti’nin kuruluşu ise milattan sonra 275 yılına dayanmaktadır.

Ardından yerleşim yerini Romalılar ele geçirmiştir. Augustus Dönemi’ne gelindiğinde Yalvaç’a Sezar’ın Kenti anlamını taşıyan Colonia Caesareia adı verilmiştir. 

Hıristiyan dünyası için önemli isimlerden biri olan Aziz Paulus dinin temelini bu topraklarda atmıştır. Bu inancın serbest olmasının ardından Yalvaç ve çevresi dini bir merkez haline gelmiştir. Bölgeye düzenlenen Arap akınları ile kent büyük hasar görmüştür. 

Selçuklular Dönemi’nde kent Yalvaç adını almıştır. Tarihi zenginliği ve kültürel yapısının yanı sıra dünyanın en sakin şehirleri listesindeki yerini almıştır.

Yalvaç'ta uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Yalvaç hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Çınaraltı

Çınaraltı Çınaraltı

Çınaraltı, Yalvaç’ta yer alan anıt ağacın bulunduğu bölgedir. İlçe merkezinde bulunan anıt ağacın 800 yıllık olduğu tahmin edilmektedir. 16 metre boyundaki ağacın gövdesinin çevresi 10 metre civarındadır.

Çınaraltı’nda şehir merkezinde oturup dinlenmek isteyenler için bir de işletme bulunmaktadır. Özellikle sıcak havaların başlaması ile beraber işletme ziyaretçiler tarafından tercih edilmektedir.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Isparta'daki oteller sayfasında listeledi.


Yalvaç Müzesi

Yalvaç Müzesi Yalvaç Müzesi

Yalvaç Müzesi, ilçe merkezindedir. Müzeye giriş ücretsiz olup gelen herkese açıktır. Sergilenen kalıntıların çoğu yöresel kazılar sonucu gün yüzüne çıkarılmıştır. Yörede bulunan hayvan fosilleri de sergilenenler arasındadır.

Arkeolojik ve etnografik eserlerin yer aldığı müzede Pisidia Antiocheia Antik Kenti kalıntıları ve Men Kutsal Alanı kalıntılarına oldukça geniş yer verilmiştir.


Pisidia Antiocheia Antik Kenti

Pisidia Antiocheia Antik Kenti Pisidia Antiocheia Antik Kenti

Pisidia Antiocheia Antik Kenti, Yalvaç’ın merkezine yaklaşık 1 km uzaklıktaki Sultan Dağı’nın yamacında yer alan vadi üzerindedir. 1776 metre yüksekliğindeki tepe üzerinde kurulu olan antik kentin kuzey ve güneybatı yönünden Anthius Nehri geçmektedir.

Antik kentin ilk kurucusu Suriye Kralı Seleukos’tur. M.Ö. 312 ile 280 yılları arasında kurulmuş olan antik kenti M.Ö. 250 yılında Augustus Roma Kolonisi ’ne dönüştürmüştür. Çevresi Helenistik Dönem’de yapılmış olan 3 km uzunluğundaki surlarla çevrilidir.

Antik kentin üç tane giriş kapısı bulunmaktadır. Günümüze Augustus Tapınağı, Sütunlu Cadde, İmparator Augustus anısına dikilen heykeller ve kabartma süslü anıtsal giriş, Roma Hamamı, St. Paul Kilisesi vb. yapılar kalmayı başarmıştır.

Pisidia Antiocheia Antik Kenti’nin tatil günü yoktur. Yaz ve kış mevsiminde antik kentin kapanış saati değişiklik göstermektedir. Saat 08:00’de açılan antik kent 15 Nisan / 2 Ekim arasında 19:00’da 3 Ekim / 14 Nisan arasında 17:00’de kapanmaktadır. Giriş ücreti kişi başı 6 TL’dir.

Yalvaç'ta doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Yalvaç'ta gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Devlethan Camii

Devlethan Camii Devlethan Camii

Devlethan Camii, Yalvaç’ın merkezindedir. Caminin kesin olarak inşa edilme tarihi bilinmemekte ancak bazı tahminler 14. yüzyıl inşa yapılarından biri olduğunu öne sürmektedir. Caminin inşasını Selçuklu Sultanı I. Mesud’un oğlu başlatmıştır.

Devlethan Camii yapılırken dış duvarlarında Antiocheia Antik Kenti’nden getirilen malzemeler de kullanılmıştır. Caminin yapısı tek minare olarak inşa edilmiştir. Geçmiş zamandan günümüze dek aldığı hasarlardan dolayı onarılan cami sade görüntüsü ile günümüzde meraklıları tarafından ziyaret edilmektedir.

Yalvaç'ta binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Yalvaç gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


St. Paul Kilisesi

St. Paul Kilisesi St. Paul Kilisesi

St. Paul Kilisesi, Antiocheia Antik Kenti sınırları içerisindedir. Kentin ilk ve en büyük kilisesi konumunda olması yapıya tarihi önem katmıştır. Bölge civarında bulunan Roma Hamamı’na yakın mesafede yer almaktadır.

İlk başta sinagog olarak inşa edilen yapının yanına ardından küçük boyutlarda bir kilise yapılmıştır. Milattan sonra 3. yüzyılda iki yapının yanına da St. Paul Kilisesi inşa edilmiştir. 

Isparta'da kesinlikle gitmeniz gereken yerleri rahatça keşfetmek için Isparta gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Men Kutsal Alanı

Men Kutsal Alanı Men Kutsal Alanı

Men Kutsal Alanı, Antiocheia Antik Kent’inin bulunduğu yere yaklaşık 5 km uzaklıktadır. Anadolu inanışlarındaki Men mistik tanrısı adına inşa edilmiştir. Kutsal alanın civarındaki araştırma ve kazılar günümüzde hala devam etmektedir.

Men Tapınağı ve diğer kalıntıların tarihi yaklaşık olarak 4. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yapılan yeni çalışmalar neticesinde bu tarihin daha da eski olabileceği yönünde sonuçlar vermektedir. Kutsal alan gezip keşfetmek isteyen herkese açık durumda olmakla birlikte tarihi kalıntılar sağlam kalamamıştır. 

Yalvaç'ta özellikle mütevazi konaklama talebi olanlar için uygun fiyat seçeneğinde listelenmiş olan Yalvaç pansiyon kategorimize göz atabilirsiniz.


Anlatan Meydanı

Anlatan Meydanı Anlatan Meydanı

Anlatan Meydanı, Yalvaç’ın merkezindedir. Açık hava müzesini andıran alan Yalvaç’ı anlatan bir atmosfere sahiptir. Meydana gelen ziyaretçilere yöreyi anlatmak adına farklı bir tasarımdadır.

Meydanı gezen ziyaretçiler gezmeyi planladıkları yerler hakkında bilgi edinebilmektedir. Birçok özel törenin de gerçekleştirildiği meydanda Atatürk Anıtı ile tören alanı da bulunmaktadır.


Tokmacık Fosil Yatakları

Tokmacık Fosil Yatakları Tokmacık Fosil Yatakları

Yalvaç’a bağlı Tokmacık Kasabası fosil yatakları barındıran bir alandır. Bölgede bulunan fosiller 1994 yılında yapılan kazılar neticesinde bulunmuştur. 9-10 milyon yıllık geçmişe sahip olan fosiller birden çok hayvana aittir.

Gergedan, mamut, at ve geyik gibi hayvanlara ait kemikler fosillerden bazılarıdır. Bulunan fosiller Yalvaç Müzesi’nde ziyaretçilere açık şekilde sergilenmektedir.

Yalvaç'ta aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Yalvaç aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Hoyran Kaya Mezarları

Hoyran Kaya Mezarlarıı Hoyran Kaya Mezarlarıı

Hoyran Kaya Mezarları, Yalvaç’ın merkezine yaklaşık 25 km uzaklıktadır. Hoyran Gölü’ne dik inen kayalıklar soylulara özgü mezarlardır. Kaya mezarlarından biri gerek işçiliği gerekse mimari yapısıyla diğerlerinden ayrılmaktadır. 

Bey mezarı olduğu tahmin edilen 30 metre yukarıda bulunan mezar, yalın bir tapınağı anımsatmaktadır. Hoyran Kaya Mezarlarının yapımının Antiocheia Antik Kenti’nin kuruluşundan öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. Kaya mezarları, Hoyran Gölü’nü ziyaret edenler tarafından incelenebilmektedir.