Sivrihisar Gezilecek Yerler

Eskişehir’in en büyük ilçesi konumunda ki Sivrihisar’ın tarihi milattan önce 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Türklerin bölgeye yerleşmeye başlaması Malazgirt Zaferi’nden sonra başlamıştır. 1926 yılında Ankara’nın ilçesi olan Sivrihisar, daha sonra alınan bir karar ile Eskişehir’e bağlanmıştır.

20 bin nüfusa sahip ilçenin merkezinde, bu nüfusun yaklaşık yarısı yaşamaktadır. Geri kalan nüfus köylere ve diğer kasabalara yerleşmiştir. Nasreddin Hoca’nın doğduğu şehir olarak bilinen ilçe büyük iller arasındaki kesişim noktasında olmasından dolayı ulaşım kolaydır.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçede Frigler, Roma, Bizans, Selçuklular ve Osmanlılar hüküm sürmüştür. Bölge halkı geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. 3 milyon dekara yakın tarım arazisi üzerinde sebze ve şeker pancarı en çok üretilen ürünlerdir.

Sivrihisar'da günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Sivrihisar otelleri sayfamızda listeledik.


Ulu Camii

Sivrihisar Ulu Camii Sivrihisar Ulu Camii

Selçuklu Dönemi yapıları arasında yer alan Ulu Camii’nin en büyük özelliği ahşap direkleri olup bu yapım şekli ile Anadolu’da ilkler arasındadır. 13. yüzyıl başlarında yapılan camide toplam 67 tahta direk vardır.

İç ve dış mekanı ile 2500 kişiyi aynı anda misafir edebilmektedir. Yapılma amacı kervansaray olmasına rağmen sonrada camiye çevrilmiştir. Unesco tarafından alınan karar ile 2016 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Cami içerisinde bulunan direkler sarı saç ve ardıç ağaçlarından yapılmıştır. Sivrihisar’a gelenlerin mutlaka uğraması gereken bir camidir.


Saat Kulesi

Sivrihisar Saat Kulesi Sivrihisar Saat Kulesi

Saat Kulesi, Osmanlı Dönemi’nden günümüze miras tarihi yapılardan birisidir. İlçe merkezinin kuzeyinde bulunan yapı ilçeye hakim bir tepe de konumlandığı için Sivrihisar’ın her noktasından rahatça görülmektedir. 1899 yılında kaymakam tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.

Prizma bir gövdeye sahip olan kuleye çıkmak için yapılmış bir merdiven mevcuttur. Şehrin sembolü olan yapının dört tarafında saat bulunmaktadır. Kule’nin yaptırılması için dönemin Padişahı Sultan 2. Abdülhamid emir vermiştir. Yapılma amacı padişahın tahta çıkışının 25. yılını kutlamaktır.

Sivrihisar'daki gezisini tamamlayanlar için farklı konaklama seçeneklerini Eskişehir otelleri sayfamızda sunuyoruz.


Pessinus Antik Kenti

Pessinus Antik Kenti Pessinus Antik Kenti

İlçe merkezinin 13 kilometre kadar güneyinde bulunan bir antik kenttir. Bölgede yaşayan Frigler’den kaldığı tahmin edilmektedir. Eskişehir-Ankara yönünde seyahat ederken Sivrihisar’dan sonra 15 dakikalık bir yolculukla antik kente ulaşılabilmektedir.

Dönemin halkı tarafından Tanrıça Kybele’ye tapınmak için yapıldığı tahmin edilmektedir. Ören yerinde ilk kazı çalışmaları 1967 yılında başlamıştır. Günümüzde hala çalışmalar devam etmektedir.

Burada bulunan tarihi eserler, Eskişehir’de bulunan Arkeoloji Müzesi içerisinde sergilenmektedir. Ayrıca ören yerinin yanında bulunan bir açık hava müzesinde de buradaki eserler görülebilmektedir.


Balıkdamı Kuş Cenneti

Balıkdamı Kuş Cenneti Balıkdamı Kuş Cenneti

İç Anadolu’da bulunan kurak arazilerin arasında bir cenneti andıran Balıkdamı Kuş Cenneti ilçenin güneyinde yer almaktadır. Sivrihisar’a 25 kilometre mesafede yer alan bölge, Sakarya Nehri’nin üzerindedir.

Balıkdamı’nda çok sayıda farklı kuş türü bulunmaktadır. Bunlarda bazıları konargöçer olarak burayı tercih ederken, üremek için de burayı tercih eden kuş türleri bulunmaktadır. Turna, küçük kerkenez, küçük ak balıkçıl, gece balıkçıl, alaca balıkçıl, balaban ve saz delicesi gibi yok olma tehlikesi taşıyan kuş türleri buralarda yaşamaktadır.

Sivrihisar'a gelmeden önce mutlaka gidilmesi gereken yerleri sizin için Sivrihisar gezi rehberi sayfasında listeledik.


Ermeni Kilisesi

Sivrihisar Ermeni Kilisesi Sivrihisar Ermeni Kilisesi

Bölgede yaşayan Hristiyan azınlık için 1881 yılında yaptırılmış bir kilisedir. Yapının içinde çok sayıda fresk bulunmaktadır. Sağında ve soluna çan kulelerin yer aldığı kilisenin gerçek ismi Surp Yerrortuytun’dur.

Kızıl taş kullanılarak inşa edilen kiliseye bölge halkı tarafından Kızıl Kilise adı verilmiştir. Günümüzde ayin yapmak için kullanılmayan dini yapı tarih turizmi ziyarete açıktır. Şehir merkezinin kuzeyinde yer alan kiliseye yürüyerek ulaşım mümkündür. 2001 ile 2010 yılları arasında 9 yıl süren bir restorasyon çalışması yapılmıştır.

Eskişehir'deki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Eskişehir gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.


Zey Köyü

Zey Köyü Zey Köyü

Sivrihisar’ın kuzeyinde bulunan Zey Köy’ü, şehir merkezine 23 kilometre uzaklıktadır. En dikkat çeken özelliği 1 kilometre kadar uzağında bulunan 12 adet kaya mezarıdır. Frigler Dönemi’nden kalan bu mezarlar bir dağın yamacında bulunan kayalar oyularak yapılmıştır.

Mezarların yanında bir adet üzüm ezme havuzu ve bir de sunak bulunmaktadır. En özgün kaya mezarı örneklerinden olan bu yapıyı gidip yerinde görmeniz gerekmektedir. Yarım saatlik bir araç yolculuğu ile bu tarihi noktaya ulaşmanız mümkündür.

Sivrihisar'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Sivrihisar aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Sivrihisar Evleri

Sivrihisar Evleri Sivrihisar Evleri

Sivrihisar’a gelenlerin ilk yapması gerekenlerin başında şehir içinde bulunan tarihi evleri ziyaret etmek yer almaktadır. Yapımı yüzyıllar dayanan bu evleri ziyaret edebilir, Arnavut kaldırımlarda yürüyerek tarihi soluyabilirsiniz. Kent dokusunun korunması için özel olarak yapılan çalışmalar ile birlikte Selçuklu Dönemi’nden kalan birçok tarihi eser ve ev günümüze kadar uzanmayı başarmıştır.

Zaimoğu Konağı, Şamdanlar Evi, Bacacılar Evi, Kaymazlar Evi, Şefik Sakarya Evi, Zeyneller Evi ve Damilanlar Evi görüleceklerden birkaç tanesidir. 1900’lü yılların başlarına tarihlenen bu evlerin hem iç hem de dış mimarisi görülmeye değerdedir.


Karakaya Mezarı

Karakaya Mezarı Karakaya Mezarı

Frig Dönemi’nden günümüze kalan Karakaya Mezarları, ilçenin dikkat çeken tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Beşik tarzı bir mimariye sahip mezarların içinde iki adet oda bulunmaktadır. Friglerden günümüze kadar gelmeyi başaran en güzel mezar örnekleridir.

Köy mezarlığına yakın bir noktada bulunan bu tarihi noktaya Sivrihisar’dan araç ile oldukça kolay bir şekilde ulaşım sağlanmaktadır. Uzun yıllar önce inşa edilmiş olmasına rağmen ayakta kalması dikkat çekmektedir.


Kılıç Minaresi

Kılıç Minaresi Kılıç Minaresi

Yanındaki mescit yüzyıllar önce yıkıldığı için bu adı almış tek minareye verilen isimdir. Minareyle ilgili birkaç tane rivayet bulunmaktadır. Bir rivayete göre şehir kılıçla fethedildiği için ve ilk hutbe burada okunduğu için bu adı aldığı söylenmektedir.

Bir başka rivayete göre Oğuz boylarından birisi olan Kılıç aşiretinin adını aldığı söylenmektedir. Mescidin tamamıyla ahşaptan yapılmış olması ve yapım yılından bu yana ayakta kalması dikkat çekicidir.


Hızır Bey Mescidi

Hızır bey Mescidi Hızır Bey Mescidi

Kara bir mimariye ve kubbeye sahip olan yapının 15. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir. Hızır Bey Mescidi ilçede bulunan en eski tarihi yapılardan birisi olma özelliğe sahiptir.

Cumhuriyet Dönemi’nde bir dönem belediye tarafından başka bir amaç ile kullanılsa da 1963 yılında yapılan çalışmalar ile tekrar camii olarak hizmet vermeye başlamıştır.


Aziz Mahmud Hudai Camii

Aziz Mahmud Hudai Camii Aziz Mahmud Hudai Camii

Aziz Mahmud Hüdai 16. yüzyıl ortaları ile 17. yüzyıl başlarında burada yaşayan önemli bir sufidir. Onun tarafından yaptırılan bu cami, 1591 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Günümüzde Yeni Camii olarak da bilinen bu yapının minaresi 1894 yılında eklenmiştir.

Ahşap malzeme kullanılarak inşa edilen yapı yüzyıllar boyunca birçok kez tahrip olmuş ve aslına uygun olarak tekrar inşa edilmiştir. Mahmud Hüdai’nin Celvettiye tarikatının kurucusu olduğu da bilinmektedir.


Sivrihisar Günübirlik Gezilecek Yerler

Eskişehir’in en büyük ilçesi olan Sivrihisar aynı zamanda Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai ve Hızır Bey’in de yaşamış olduğu ilçe olarak bilinmektedir. Yakın çevresinde yer alan gezilip görülebilecek yerler Sivrihisar gezisini eğlenceli yapmaktadır.


Kentpark

Kentpark Kentpark

Kentpark Sivrihisar’a yaklaşık 95 km uzaklıktadır. Porsuk Çayı’nın kenarında yapay plaj olarak bilinen Kentpark yaz mevsiminde yerli halkın ziyaret ettiği yerlerden biridir. Yapay plajın etrafında dinlenmek ve yemek yemek için birçok bölüm de bulunmaktadır.


Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı

Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı

Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı Sivrihisar’a yaklaşık 110 km uzaklıktadır. Genellikle çocuklu ailelerin keyifli vakit geçirip eğlendiği yerler arasındadır.


Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri

Esminyatürk Türk Dünya Şaheserleri Esminyatürk Türk Dünya Şaheserleri

Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri Sivrihisar’a yaklaşık 110 km uzaklıktadır. Türk Dünyası’nın en önemli tarihi yapıları minyatür olarak halka açık sergilenmektedir. Sazova Parkı içerisinde yer almaktadır.


Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi Sivrihisar’a yaklaşık 100 km uzaklıktadır. Odunpazarı’nın tarihi evlerinden birinde Yılmaz Büyükerşen ve öğrencilerinin yapmış olduğu birbirinden değerli balmumu heykeller sergilenmektedir.


Adalar Porsuk Çayı

Adalar Porsuk Çayı Adalar Porsuk Çayı

Adalar Porsuk Çayı Sivrihisar’a yaklaşık 105 km uzaklıktadır. Sakarya Irmağı’nın en uzun kolu Porsuk Çayı Eskişehir’in gözdesidir çünkü tam şehrin ortasından geçmektedir. Gondol ve bot turları ile çay üzerinde gezinti yapılabilir, Adalar’daki kafelerde manzaranın tadı çıkarılabilir.


Sivrihisar’ın Yöresel Yemekleri

Keşkek Keşkek

Sivrihisar, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, ilçe mutfak kültürü gelişmiş ilçelerden birisidir. Bölgenin yemek kültürünü tarih boyunca burada yaşayan topluluklar büyük oranda etkilemiştir. Genelde yapılan yemekler içerisinde bu topraklarda yetişen bitkiler, baklagiller, sebzeler, tahıllar, meyveler ve bunlarla beslenile hayvansal gıdalar kullanılmaktadır.

Çok sayıda çorba bulunan şehirde farklı tatlılar, turşular, çorbalar ve içecekler yer almaktadır. Tüm yemeklerde soğan kullanılmakta ve hayvansal yağlar eklenmektedir. Arabaşı, Erişte, Yayla, Yeşil Mercimek, Düğü ve Toga çorbaları mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında ilk sıralardadır.

Çorbanın ardından denenecek olan yemekler arasında Pastırmalı Mıhlama, Zıralı Köfte, Bastı, Keşkek, Cılbır, Kapama, Bumbar Dolma, Bici, Etli Çakmak Dolma, Etli Yaprak Dolma ve Efelek Dolma vardır.

Hamur işi ilçe mutfağının olmazsa olmazıdır. Su Böreği, Dolama Börek, Katmer ve Haşhaşlı Gözleme bunlardan bazılarıdır. Yemeğin ardından yenilebilecek tatlılar lokma, irmik helva, höşmerim, un helvası ve gölle tatlılarıdır.

Aileniz ile birlikte tatilinizde çocuklarınızın daha rahat edebileceği konaklama seçeneklerini değerlendirmek isteyenler Sivrihisar çocuk dostu oteller seçeneklerini de inceleyebilirler.


Sivrihisar Nerededir ve Nasıl Gidilir: Sivrihisar’a Ulaşım Seçenekleri ve Yol Ücretleri

İç Anadolu Bölgesi’nde Eskişehir, Ankara, Konya üçgeninin ortasında bulunan ilçeye kara yolu ve haya yolu ile ulaşmak mümkündür. Sivrihisar, Eskişehir’in merkez ilçelerinin ardından şehre bağlı en büyük ilçe olma özelliğine sahiptir.


Sivrihisar’a Havayolu ile Ulaşım

Eskişehir il merkezinin doğusunda yer alan ilçe merkeze 100 kilometre uzaklıktadır. Tek şeritli bir yoldan bir saatin üzerinde bir yolculukla ilçeye ulaşılabilmektedir. Havayolu ile ulaşımı seçenlerin öncelikle il merkezinde bulunan Eskişehir Anadolu Havalimanı’na inmeleri gerekmektedir. Ardından özel araç veya servisler ile ilçeye ulaşım sağlanmaktadır.


Sivrihisar’a Özel Araç ile Ulaşım

Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerden Sivrihisar’a gelişmiş ulaşım altyapısı ile hızlıca erişilebilmektedir. İlçe, Ankara’ya 148 kilometre uzaklıkta olup araç ile Polatlı üzerinden 2 saatte ulaşılmaktadır.

İstanbul üzerinden gelecekler yaklaşık 5 saatlik bir yolculuk ile ilçeye seyahatini tamamlanmaktadır. 400 kilometre yolculuk için iki farklı rota bulunmaktadır. Tercih tamamen sürücünün olup iki yol arasında 30 dakikalık bir fark olmakla birlikte kısa olan yolda köprü geçiş ücreti ödenmek zorundadır.

İzmir’den ilçeye gelecekler Turgutlu, Uşak, Afyonkarahisar güzergâhını takip ederek 475 kilometre yolu kat edip 6 saatte ilçeye ulaşabilmektedir. Ülkemizin diğer şehirlerine merkezi bir konumda olmasından dolayı araç ile ulaşmak kolaydır.


Sivrihisar’a Otobüs ile Ulaşım

Sivrihisar’a otobüs ile ulaşımı seçen yolcular için direkt seferler ve Eskişehir’den aktarmalı seferler düzenlenmektedir.

Ankara’da Sivrihisar’a direkt otobüs seferi bulunmaktadır. Bu yolculuk ortalama 2 saat sürmekte olup, bilet fiyatları 30 – 50 TL arasındadır.

Bursa’dan da Sivrihisar’a otobüs seferleri düzenlenmekte olup, bu yolculuk ortalama 3 saat 30 dakika sürmektedir. Bilet fiyatları 49 – 60 TL ortalamasındadır.

İstanbul’dan Sivrihisar’a ulaşım için en rahat seçenek Eskişehir otobüslerini kullanmak olacaktır. Firmalara göre yolculuk süresi değişmekte ve ortalama 5 – 6 saatte seyahat tamamlanmaktadır. Bilet fiyatları 79 – 115 TL arasındadır.

Eskişehir Otogarı’na ulaşımın ardından günün belirli saatlere ilçeye otobüs seferleri düzenlenmektedir. Eskişehir – Sivrihisar arası otobüs bileti ücretleri 20 – 30 TL arasındadır.