Silifke'de Gezilecek Yerler

Silifke, Mersin sınırları içerisinde yer alan; doğal güzelliklerden çok, tarihi güzelliklere sahip bir ilçedir. Bunun temel nedeni ise Silifke içerisindeki ilk yerleşimin MÖ 2000'li dönemlere dayanıyor olmasıdır. Silifke - Mersin arası yaklaşık olarak 100 kilometre uzaklıkta olurken, Silifke Mersin'in diğer ilçeleri kadar adını duyuramamış olmasından dolayı oldukça sakin bir atmosfere sahip olup, tarihi yapıları çok az zarar görmüştür. Bu sebeple Silifke, gezilecek yerler bakımından bölgedeki diğer ilçelere göre daha fazla seçeneğe sahiptir.

Silifke için düzenlenen ziyaret süresi kısıtlıysa, bütün tarihi yerleri gezmek için bir ya da iki gün yeterli olmayacaktır. Kısıtlı zamanlarda keyifli bir tur için ilçede 6 yer önerilmektedir.

Silifke'de kendinizi yabancı hissetmeyeceğiniz keyifli bir tatil geçireceğiniz konaklama seçeneklerini sizin için Silifke otelleri sayfamızda listeledik.


Cennet Cehennem Obrukları

Cennet Cehennem Obruğu Cennet Cehennem Obruğu

Silifke ilçesinin öne çıkan doğal güzellikleri arasında bulunan Cennet Cehennem Obrukları, ilçe merkezine yaklaşık 22 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bu iki obruk Silifke ilçesine bağlı Nurlukaya mevkiinde bulunmaktadır. Cennet ve Cehennem isimlerinin verilmesinin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Fakat çeşitli tahminler vardır. Cennet Obruğu’nun iç kısmının ağaçlarla çevrelenmiş olması ve içinden nehir geçmesi nedeniyle bu ismi aldığı düşünülmektedir.

Cehennem Obruğu’nun ise ismini daha dar ve iniş çıkışın çok zor olmasından aldığı tahmin edilmektedir. Bu iki obruk arasındaki mesafe yaklaşık olarak 80 metredir. Kireçtaşından oluşan bir plato üzerinde yer almaktadır. Yeraltı mağarasının üstünün, yaşanan bir doğal afetten sonra çökmesi sonucu oluşmuşlardır. 

Cennet Obruğu’nun hemen girişinde ise Meryem Ana'ya adanan küçük bir kilise bulunmaktadır. Havari Paulus tarafından yaptırılmıştır. 

70 metre derinliğe sahip Silifke Cennet Obruğu’nun ağız kısmı 150 metre ve 250 metre çaplarına sahiptir. Obruğun altından bir akarsu ve çevresinde yeşeren ağaçlar güzel bir yer olmasına yardımcı olmuştur. Mağaranın kuzey tarafı Cennet obruğunun en dik yamacıdır. Ortalama 400 basamağa sahip merdivenden iniş yaptıktan sonra obruğa ulaşılmaktadır. Merdivenlerin bitiş noktasına Helenistik Dönem'den kalma bir Zeus Tapınağı yerleştirilmiştir. 

Cehennem Obruğu ise Cennet’e göre daha dar bir alanda yer almakta ve yamaçları diktir. Obruğun tabanına iniş sadece dağcılar tarafından yapılabilmektedir. 

Silifke gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Cennet Cehennem Obrukları için giriş ücreti 15 TL'dir. 


Adam Kayalar

Adam Kayalar Adam Kayalar

Silifke tatilinizde gezilecek yerler arasında bulunan Adam Kayalar, bölgenin önemli tarihi yapılarındandır. Erdemli ve Silifke arasında yer alan Kızkalesi'ne yakın bir yerde bulunmaktadır. Silifke ilçe merkezine 32 km, Kızkalesi'ne 7 km uzaklıkta yer alıyor. Dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen arkeolojik bir miras olarak değerlendirilmektedir.

Derin bir vadinin dik yamacına yapılan 12 kabartmadan oluşmaktadır. Doğal koşullardan dolayı yapısında ufak tefek bozulmalar olmuştur. Araştırmacıların tahminlerine göre Adam Kayalar, MÖ 1. ya da 2. yüzyılda yapılmıştır. 

Bu eşi benzeri olmayan, önemli bir yapı olarak kabul edilen tabiat harikası, 9 niş içerisinde yer alan 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk, bir Roma kartalı ve dağ keçisinin kabartmalarından meydana gelmektedir. Yapılma amacı bölgeyi kutsallaştırıp o zamanın ileri gelen insanlarına duyulan minnet duygusunu bir şekilde gösterebilmektir. Yapımının yaklaşık olarak 250 yıl sürdüğü tahmin edilmektedir. 

Silifke gezisinde görülmesi gereken yerler arasında bulunan Adam Kayalar'a giriş ücreti bulunmamaktadır.

Silifke'deki gezinizde daha fazla konaklama seçeneklerini değerlendirmek isterseniz Mersin otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Silifke Kalesi

Silifke Kalesi Silifke Kalesi

Göksu Deltası'nın başlangıcından itibaren kurulan bir kaledir. Yapılan araştırmalara göre Helenistik ve Roma dönemlerinde temeli atılmaya başlanan Silifke Kalesi, günümüzde tamamen Orta Çağ görünümüne sahip bir yapıdır. Silifke ilçe merkezine hakim 185 metre yüksekliğinde bir yer üzerine inşa edilmiştir. 

Kuru hendekle çevrelenen kalenin şekli ovaldir. İçinde ise kemerli galeriler, depolar, su sarnıçları ve diğer eski zamanda inşa edilen bir yapı kalıntıları bulunmaktadır. Evliya Çelebi'nin Seyahatname adlı eserinde Silifke Kalesi'nin 23 burcu olduğu yazılıdır.

Seyahatnameye göre ayrıca Silifke Kalesi'nin içinde bir tane cami ve 60 tane evin bulunduğu açıklamalar vardır. Fakat günümüzde sadece 10 tane burcu kalmış olup, evlerin çoğu yıkık durumdadır. 

Silifke tatilinde gezilecek yerler arasında bulunan Silifke Kalesi'ne girişler ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır.

Silifke'deki tatilinizde manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Silifke'de gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Göksu Deltası

Göksu Deltası Göksu Deltası

Göksu Nehri'nin Akdeniz'e döküldüğü bölgede oluşan delta, Silifke ilçesinin öne çıkan doğal güzellikleri arasındadır. Akdeniz'in ikinci büyük deltası olarak kabul edilmektedir. Silifke ile Taşucu arasında yer alan Göksu Nehri'nin denize açıldığı yerdir.

Göksu Deltası'nın denizden yüksekliği 0-5 m arasında değişkenlik göstermektedir. 15.000 hektarlık bir alana yayılmıştır. Nehrin batısında Kuğu, Arapalanı, Akgöl ve Paradeniz lagünleri bulunmaktadır. 

Zengin besin kaynağı seçenekleri ve iklimin uygun olması nedeniyle 332 kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu kuşlar Göksu Deltası'nda üremekte, beslenmekte ve konaklamaktadır. Silifke ilçesindeki bölge halkı tarafından özellikle hafta sonları tercih edilen delta, yerli ve yabancı ziyaretçiler için de görülmesi gereken yerler arasındadır.

Silifke tatilinizde, gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Göksu Deltası için giriş ücreti bulunmamaktadır.

Dünyaca ünlü sahillere, plajlara ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Silifke'yi daha fazla keşfetmek için Silifke gezi rehber sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Aya Tekla Yeraltı Kilisesi (Meryemlik)

Aya Tekla Yeraltı Kilisesi Aya Tekla Yeraltı Kilisesi

Silifke gezilecek yerler listenizde bulunması gereken Aya Tekla Kilisesi, Bizans Dönemi’ne ait yıkık bir tarihi kilisedir. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemli bir hac bölgesidir.

Aya Tekla Kilisesi, Meryemlik olarak da bilinmektedir. Silifke ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, Taşucu yolu üzerinde yer alıyor. Geçmişi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Hıristiyanlığı yaymak isteyen azize Thekla ve havari Paulus'un hayat hikayesine tanıklık etmiştir. 

Silifke Aya Tekla Kilisesi için yapılacak olan girişler ücretsizdir. 


Seleukeia Kalykadnos

Seleukeia Antik Kenti Seleukeia Antik Kenti

Silifke ilçesinin önemli tarihi yapıları arasında yer alan Seleukeia Antik Kenti, Seleukoslar Dönemi’nde Kilikya’nın batısı çok büyük bir öneme sahiptir. Antik kenti hakkında bilinen kuruluş tarihi MÖ 2000 yılına dayanmaktadır. Suriye Krallığı'nın kurucusu Selefkos Nikator tarafından fethedilen bölge, Holmi adında bir yerleşim yeridir. Kentin ismi ise Seleukeia olarak yenilenmiştir. Taşucu Mahallesi'nin bulunduğu bir yer üzerinde bulunmaktadır.  

Selefkos'un bölgeyi ele geçirmesinden uzun bir süre sonra Sasanidler tarafından fethedilmiş ve yeni kurulan bir eyalet olan İsauria'nın merkezi yapılmıştır. Daha sonraki Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde de önemini korumaya devam etmiştir.

Seleukeia Antik Kenti çevresinden günümüze kadar gelmeyi başaran yapıtlar tapınak, yazıt, tiyatro, sarnıç ve bir adet kaya kabartmasıdır. Antik kent çevresi, gezilecek yerler açısından birçok imkan sunmaktadır. Özellikle doğa ile iç içe bir konumda yer almasından ötürü, bu bölgede doğa yürüyüşleri, trekking gibi aktivitelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

 Silifke'de hem tarihi yapıları inceleyip; hem de doğal güzellikleri keşfedebileceğiniz Seleukeia Kalykadnos’a giriş ücreti 6 TL'dir.

Mersin'deki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Mersin gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


Astım Mağarası

Astım Mağarası Astım Mağarası

Silifke ilçesine bağlı Narlıkuyu'da bulunan Astım Mağarası, bölgenin önemli doğal güzelliklerinden olan Cennet Cehennem Mağarası'nın yaklaşık olarak 600 metre kuzeybatısında konumlanmıştır. Mağaraya ulaşımlar özel araçla yapılabilmektedir.

Mağara, doğal güzelliklerinin yanı sıra özellikle astım hastalarına şifa vermesi ile ünlüdür. İç kısımlarına demir bir merdiven aracılığı ile girilebilen Astım Mağarası, 15 metrelik bir derinliğe sahiptir. Mağara, içerisinde gözlemleyebileceğiniz sarkıt ve dikiklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Silifke ilçesinin öne çıkan tabiat harikalarından olan mağara, pazartesi hariç haftanın her günü açık olup; giriş ücreti 35 TL'dir.


Silifke Günübirlik Gezilecek Yerler

Mersin’in en güzel tatil noktaları arasında yer alan Silifke, gezilecek yerler açısından, hem tarihi zenginliği hem de doğal güzellikleri ile öne çıkan bir ilçedir. Silifke çevresinde de günübirlik gezilecek yerler sayıca fazladır.

Silifke'de kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, uygun fiyattaki oteller Silifke butik otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Anamur

Anamur Anamur

Mersin’in Antalya’ya yakın olan tarafında yer alan Anamur, bozulmamış doğası ve caretta carettalara yuva olan plajları ile özellikle yaz aylarında en çok ziyaret edilen bölgeler arasında yer almaktadır. Anamur ile Silifke ilçe merkezi arası mesafe yaklaşık olarak 130 km’dir.


Tarsus

Tarsus Tarsus 

Hem kültür turizmi hem de inanç turizmi açısından Mersin’in en özel noktalarından biri Tarsus’tur. Yedi Uyurlar Mağarası ve Osmanlı döneminden kalan ve koruma altına alınan tarihi Tarsus Evleri ilçenin en popüler noktalarının başında yer almaktadır. Tarsus, Silifke arası mesafe yaklaşık olarak 128 km’dir.


Yerköprü Şelalesi

Yerköprü Şelalesi Yerköprü Şelalesi

Göz alıcı sarkıt ve dikitleri, el değmemiş doğası ve suyun 30 metre yüksekten düşerken çıkardığı ses ile ünlü olan Yerköprü Şelalesi, Mut ilçesinin mutlaka görülmesi gereken noktaları arasında yer almaktadır. Yerköprü Şelalesi, Silifke arası mesafe yaklaşık olarak 80 km’dir.

Silifke Yerköprü Şelalesi'ne yakın ve her şey dahil  tatil imkanı sunan otellere Silifke herşey dahil sayfası üzerinden erişebilirsiniz.


Kızkalesi Plajı 

Kız Kalesi Plajı Kız Kalesi Plajı

Mersin’in en ünlü tarihi noktası Kızkalesi’nin önünde yer alan bu Mavi Bayraklı Plaj, yaz tatillerinin en çok ziyaret alan yeridir. Silifke Kızkalesi Plajı arası mesafe yaklaşık olarak 25 km’dir.