Şavşat Tarihi Yerleri

Şavşat’ın tarihi M.Ö 900 – 650 yıllarına kadar dayanmaktadır. Bölgede ilk yerleşim, Kimmerler ve Urartular tarafından gerçekleştirilmiştir. İlçe daha sonra sırasıyla, Saka Türkleri, Romalılar ve Sasaniler’e ev sahipliği yapmıştır.

Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde Rize’nin Osmanlı topraklarına katılması nedeniyle, Şavşat da dahil olmak üzere, şehrin ilçelerinin tamamı Osmanlı himayesi altına girmiştir. Ancak Yavuz Sultan Selim, Trabzon Valiliği’nden ayrıldıktan sonra bu ilçeler de Osmanlı topraklarından ayrılmıştır. 

13 Mart 1878 yılında imzalanan Berlin Antlaşması ile Çarlık Rusya’ya bırakılmıştır. 1. Dünya Savaşı’nda Rusların bölgeyi terk etmesi sonrasında Şavşat ve çevresi Türk toprakları arasında katılmıştır. 27 Şubat 1921 yılında Ardahan Sancağı’na bağlanarak ilçe haline getirilen bölge, 7 Temmuz 1921 yılında Artvin’e bağlanmıştır.

Şavşat'ta uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Şavşat hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Şavşat Kalesi

Şavşat Kalesi Şavşat Kalesi

Söğütlü Mahallesi’nde bulunan Şavşat Kalesi, Ortaçağ’a ait tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Şavşat ilçe merkezine 3 km mesafede bulunan kalenin altında iki dere birleşmektedir. 


Opiza Manastırı

Opiza Manastırı Opiza Manastırı

Şavşat, Bağcılar mevkiinde bulunan Opiza Manastırı, erken Hristiyanlık Dönemi eserleri arasında yer almaktadır. Günümüze kadar gelen bölümleri ise duvarlarıdır. 

Opiza Manastırı ilçenin önemli tarihi eserlerinden biridir. Çünkü bu yapı bölgede 759 yılında başlayan manastır hareketinin ilk örnekleri arasında yer almaktadır. 

Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Artvin'deki oteller sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Tibet Gürcü Kilisesi

Tibet Gürcü Kilisesi Tibet Gürcü Kilisesi

Şavşat’a bağlı Cevizli Köyü’nde bulunan Tibet Gürcü Kilisesi, ilçe merkezine 14 km uzaklıktadır. Bağratlı Prensi Aşot Kauhi Dönemi’nden kalma yapı, 908 – 918 yılları arasında inşa edilmiştir. 

Cevizli Köyü’nün tablo gibi görünen ahşap evlerinin arasında yer alan Tibet Gürcü Kilisesi Ortaçağ’da oldukça önemli bir yere sahiptir. Önemli olmasının nedeni, döneminde bölgenin hem idari hem de dini merkezi olmasıdır. 

Kilisenin duvarlarında günümüze kadar korunmuş Hz. İsa ve havarilerini anlatan resimler, süslemeler ve kabartmalar bulunmaktadır. Kilise yemyeşil ormanların ortasında yer almakta olan bölgenin en önemli tarihi yapılarından biridir. 


Tbeti Manastırı

Tbeti Manastırı Tbeti Manastırı

Tbeti Manastırı, yapıldığı dönemin en önemli dini ve kültürel yapılarından biridir. Günümüze kadar sadece Meryem Ana’ya adanan kilise ve şapelin kalıntıları gelebilmiştir. Yapıldığı dönemde kilise olarak inşa edilen bölüm, bölgede İslamiyet’in yaygınlaşması ile camiye çevrilmiştir. 1885 yılında kubbesine yıldırım düşen cami, kullanılamaz hale gelmiştir. 

Tbeti Manastırı Ortaçağ’da Davit Tbeti, Şota Rustaveli, İoane Şavşeteli gibi birçok ünlü Gürcü yazara ev sahipliği yapmıştır. Bu yazarlar Gürcü Rönesansı’nın yaratıcılarıdır. 


Veliköy Ahşap Camii

Veliköy Ahşap Camii Veliköy Ahşap Camii

Şavşat ilçe merkezinde bulunan Veliköy Ahşap Camii, kitabesinden edinilen bilgiye göre 1882 yılında inşa edilmiştir.

Yemyeşil çayırların arasında bulunan cami tamamen ahşaptan yapılmıştır. Caminin en dikkat çeken bölümleri duvarlarındaki süslemeleridir. 

Şavşat'ta birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde keyifli vakit geçirmek için Şavşat'ta gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Meydancık Taş Kemer Köprüsü

Meydancık Taş Kemer Köprüsü Meydancık Taş Kemer Köprüsü

Şavşat ilçesine bağlı, Meydancık Köyü’nde yer alan Meydancık Taş Köprüsü, Bocanat Köprüsü üzerine kurulmuştur. Düz yapıdaki köprü, korkuluksuz inşa edilmiş ve tek gözlüdür.

Yapım tarihi hakkında net bilgiye ulaşılamamıştır. Ancak tarzına bakıldığında Ortaçağ Tarihi yapıları ile benzerlik göstermektedir. Günümüzde hala sağlam durumda olan Taş Kemer Köprüsü, geniş bir ormanlık alanın ortasında kalmaktadır.

Şavşat'ta birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Şavşat gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Handzsta Manastırı

Handzsta Manastırı Handzsta Manastırı

Diğer adı Porta Manastırı olan Handzsta Manastırı, Şavşat, Pırnallı Köyü’nde yer almaktadır. Yapı, bir zamanlar bulunduğu bölgenin dini merkez olmasından dolayı önem taşımaktadır. 

Bölge halkı tarafından Rus Harabeleri olarak anılan manastır, sanıldığı gibi Rus eseri değildir. Rusların Şavşat İlçesi’ni işgal ettiği yıllarda manastırın bulunduğu bölgeye yaptığı yollar nedeni ile bu şekilde anılmaktadır.

Artvin'deki turistlerin sürekli ziyaret ettiği mükemmel yerler için Artvin gezi rehberi sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Gürcü Sinası

Gürcü Kiliseleri Gürcü Kiliseleri

12 manastırın bulunduğu bölgeye Gürcü halkı tarafından Gürcü Sinası adı verilmiştir. Kurulduğu dönemde Aziz Grigol’un yönettiği 12 manastır, 15. yüzyıla kadar faaliyetini sürdürmüştür.

Dini öneminin yanı sıra dönemin önemli kültürel gelişmelerine de ev sahipliği yapmakta olan bölge, Müslümanlaşmanın hızlanması sonucu terk edilmiştir.

Şavşat'ta kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller Şavşat butik oteller sayfamızda yer almaktadır.


Tamara Odaları

Tamara Odaları Tamara Odaları

Aşağı Koyunlu Köyü’nde yer alan Tamara Odaları’nın yapım yılı bilinmemektedir. Ancak Ortaçağ Dönemi eserleri arasında olduğu tahmin edilmektedir. Tamara Odaları, yapıldığı dönemde keşişlerin inziva yeri olarak kullanılmıştır. 

Köyden bu tarihi yapıların bulunduğu bölgeye patika yoldan ulaşım sağlanmaktadır. Yürüyerek geçilen yol 2 saat sürmektedir. 


Bağlık Manastırı

Porta Çayı Vadisi’nin batı bölümünde yer alan Bağlık Manastırı’nın günümüze kadar gelen bölümleri kilise, çan kulesi, dört şapel, yemekhane, keşiş hücreleri, şapel ve çeşmesidir. 

Ormanlarla kaplı, doğa harikası bir alan içerisinde yer alan manastır Ortaçağ tarihi eserleri arasında yer almaktadır. Manastır içerisinde yer alan Aziz Giorgi Kilisesi’nin üst örtüsü ve kubbesi büyük oranda hasar görmüştür. 

Güneyinde kalan çan kulesi ise hala sağlam olup, kiliseden daha büyük olması ile dikkat çekmektedir. Manastırın en çok ziyaretçi alan bölümü ise hala su akan Çeşmeli Şapel’dir.

Şavşat'ta lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve jakuzili otellerin listesini Şavşat jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Tskarostavi Manastırı - Midznazori Manastırı

Karçkal Vadisi’nin Didvenahi mevkiinde iki Gürcü manastırın kalıntısı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Karçkal Deresi’nin doğu yakasında bulunan Tskarovski Manastırı, bir diğeri de 1 km ilerisinde bulunan Midznazori Manastırı’dır. 

Büyük oranda hasarlı olan bu yapılar da Ortaçağ tarihi eserleri arasında yer almaktadır. Bölge aynı zamanda doğal güzelliklere de sahip olmasından dolayı, hem tarih hem de doğa gezileri için tercih edilmektedir.


Zor Mustafa Bey Camii

Köprülü Köyü’nde bulunan Zor Mustafa Bey Camii, bölgenin ilk camileri arasında yer almaktadır. Yapıldığı dönemden bu yana sağlam kalan yapı hem ziyarete hem de ibadete açıktır. 

Caminin yanında inşa edilen Zor Mustafa Bey Konağı ve türbesi ise yıkılmıştır.