Palandöken Gezilecek Yerler

Palandöken, Erzurum’un en yüksek nüfusa sahip 2. ilçesidir. Doğu Anadolu’nun en büyük kenti olan Erzurum’un merkez noktalarından biri olan ilçe, sınırları içerisinde şehrin en önemli değeri olan Palandöken Kayak Merkezi’ni barındırmaktadır. Turistlerin de katılımı ile Palandöken’in nüfusu özellikle kayak sezonunda 2 katına çıkmaktadır.

Ülkemizin önemli kış sporları merkezinden birisi olan Palandöken, adını 3125 metre yüksekliğindeki dağdan almıştır. İlçe, Erzurum şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer almakta olup, şehir içi otobüs hatları ile ulaşım mümkündür. Palandökeen, Kasım ayından, Mayıs ayının başlarına kadar karlar altındadır. Bu dönem içerisinde tüm kayak sporlarını yapmak mümkündür.


Palandöken Gezilecek Yerler: Palandöken’de Mutlaka Görmeniz Gereken 4 Yer

Palandöken Kayak Merkezi

Palandöken Kayak Merkezi Palandöken Kayak Merkezi

Erzurum’un adeta göz bebeği olan Palandöken Kayak Merkezi, Türkiye’nin en geniş alana kurulmuş olan kış sporları merkezidir. Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından dünyanın en büyük 2. kayak merkezi olarak kabul edilen Palandöken, aynı zamanda en çok bilinen 20 kayak merkezi arasındadır.

Palandöken Dağı’nın 2200 ile 3200 metreleri arasında konumlanmış olan kayak merkezi, yılın yarısında ziyaretçilerine kayak yapma imkanı sunmaktadır. En acemisinden, olimpik sporculara kadar herkese uygun pistleri bulunan kayak merkezi, en yoğun günlerde dahi misafirlerin rahat bir şekilde ve beklemeden pistlere ulaşmasını sağlamaktadır.

Kayak ve Snowboard disiplinlerine ek olarak ATV, koşu kayağı ve kızak gibi onlarca farklı kış sporu türünü de burada denemeniz mümkündür. Pistlerin çevresinde ve başlangıç noktalarında lüks ya da daha düşük bütçeler için tasarlanmış uygun fiyatlı kayak otelleri hizmet vermektedir.


Konaklı Kayak Merkezi

Konaklı Kayak Merkezi Konaklı Kayak Merkezi

Palandöken Kayak Merkezi’nin gölgesinde kalsa da Erzurum’da profesyonel ve orta seviye kayak severlerin çok keyif alabileceği bir merkez daha bulunmaktadır. Şehir merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan ve Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ile birlikte hizmete açılan Konaklı Kayak Merkezi, 16 farklı piste sahiptir.

Çevresinde konaklama tesisi olmaması, kayak merkezini Palandöken’e nazaran çok daha tenha yapmaktır. Henüz çok yeni olduğu için lift sistemleri modern olup, pistlerin tamamında suni karlama makineleri olası kar kalınlığı düşmesine karşı hazır tutulmaktadır.

Özellikle profesyonel sporcular tarafından tercih edilmektedir. Pist uzunlukları 2.500 metre ile 3.000 metre arasında olup uzun süreli kayak keyfi sunmaktadır.


Nene Hatun Tarihi Milli Parkı

Nene Hatun Tarihi Milli Parkı Nene Hatun Tarihi Milli Parkı

Tarihin önemli savaşlarından olan 93 Harbi, Osmanlı ve Rus devletleri arasında yapılmıştır. 1877-1878 yılları arasında Erzurum’da yaşanan bu kanlı savaşın, Aziziye Tabyası’ndaki bölümü büyük bir kahramanlığa şahit olmuştur.

Cesaret ve Türk Anadolu kadını denince akla ilk gelen isim olan Nene Hatun, henüz 20 yaşında olmasına rağmen şehrin savunmasında aktif rol oynamış ve Erzurum halkına liderlik ederek Rusların Erzurum’a girişini engellemiştir.

1955 yılında vefat eden Nene Hatun, Aziziye Anıtı’nın yanına defnedilmiştir. Geniş bir alanı kaplayan Nene Hatun Milli Parkı ise 2009 yılında açılmıştır. Çevresi adeta saklı bir cenneti andıran parkta, onlarca farklı bitki türü ve ağaçlar bulunmaktadır.

Milli park olarak koruma altına alınması sayesinde, yabani hayvanlar için de doğal bir yaşam alanı haline gelmiştir. Yılın her günü açık olan parkta, doğa sporları ve yaban hayat gözlemciliği de yapılabilmektedir.


Abdurrahman Gazi Hazretleri Türbesi

Abdurrahman Gazi Hazretleri Türbesi Abdurrahman Gazi Hazretleri Türbesi

Erzurum şehir merkezine 20 dakika uzaklıkta olan türbe, Palandöken’in eteğine inşa edilmiştir. Abdurrahman Gazi, Hz. Muhammed (s.a.v.)’in bizzat sancaktarlığını yapmış bir sahabe olmakta ve Erzurum’da yatan en önemli evliya olarak kabul edilmektedir. Türbe 18. yüzyılın sonlarına doğru Erzurum Valisi’nin eşi tarafından yaptırılmıştır. Giriş kapısında kitabesi bulunmaktadır.

Türbeye giren konuklar, Abdurrahman Gazi’nin makamına ulaşmaktadır. Erzurum’un inanç turizmi için çok önemli bir değer olan Abdurrahman Gazi Hazretleri Türbesi’nin çevresi yeşillendirilmiş ve mesire alanı haline getirilmiştir. Abdurrahman Gazi Türbesi yolu üzerinde ve şehir merkezinin 2.5 kilometre güneydoğusunda konumlanmıştır.


Palandöken Günübirlik Gezilecek Yerler

Palandöken, Erzurum’un görülmeye değer ilçelerinden biridir. Yakın konumunda yer alan doğal güzellikleri ve tarihi yapıları da keşfetmeniz önerilmektedir.


Yakutiye Medresesi

Yakutiye Medresesi Yakutiye Medresesi

Yakutiye Medresesi Palandöken’e yaklaşık 25 km uzaklıktadır. 1310 yılında İlhanlı Hükümdarı Sultan Olcayto zamanında yaptırılmıştır. Orta Asya Türkleri için önemli sayılabilen bir tarihi yapıdır.


Çifte Minareli Medrese

Çifte Minareli Medrese Çifte Minareli Medrese

Çifte Minareli Medrese Palandöken’e yaklaşık 25 km uzaklıktadır. Selçuklu Dönemi’nde yaptırılan tarihi yapı adeta Erzurum’un sembolü halindedir. Yerel halk tarafından Hatuniye Medresesi olarak da bilinmektedir.


Tortum Gölü

Tortum Gölü Tortum Gölü

Tortum Gölü Palandöken’e yaklaşık 125 km uzaklıktadır. 18. yüzyılda bir heyelan sonucu meydana gelen göl dik bir vadi boyunca 8 km uzanmaktadır. Akbabaları görmek isteyenlerin bulabileceği 4 tür de Tortum Gölü etrafındadır.


Balıklı Köyü

Balıklı Köyü Balıklı Köyü

Balıklı Köyü Palandöken’e yaklaşık 125 km uzaklıktadır. İlkbahar mevsiminde eriyen karlarla beraber akan şelaleleri ve doğal manzarası ile görülmeye değer bir yerdir. Tortum Şelalesi’nin yolunda bulunduğundan kolaylıkla keşfedilebilmektedir.


Pasinler Kaplıcası

Pasinler Kaplıcası Pasinler Kaplıcası

Pasinler Kaplıcası Palandöken’e yaklaşık 40 km uzaklıktadır. Erzurum’un en büyük termal kaplıcalarından biridir. Sağlık turizmi açısından görülmesi gereken yerler arasındadır.


Erzurum Ilıca Kaplıcası

Erzurum Ilıca Kaplıcası Erzurum Ilıca Kaplıcası

Erzurum Ilıca Kaplıcası Palandöken’e yaklaşık 42 km uzaklıktadır. Ilıca Selçuklular tarafından yaptırılmıştır. Suyun içeriği sodyum ve bikarbonattan oluşmakta ve sıcaklığı 39 derecedir.


Palandöken Yöresel Yemekleri: Palandöken’de Mutlaka Tatmanız Önerilen 2 Lezzet


Meşe Odununda Pişen Cağ Kebabı

Cağ Kebabı Cağ Kebabı

Cağ isimli şişlere, kuzunun en güzel etlerini geçirerek yapılan Cağ Kebabı, servisten çok önce marine edilerek pamuk kıvamına getirilmektedir. Erzurum’a özel olan bu lezzet, diğer hiçbir kebaba benzememekte ve az pişmiş olarak ikram edilmektedir. Dönerin yatay yatırılmış şekline benzese de, etin kalitesi ve sunum şekli ile dönerden çok daha iyi olan bir kebap türüdür.

Cağ kebabı, lavaş ve soğan salatası ile sunulmaktadır. Salaş olmalarına rağmen lezzetli kebaplar sunan Yağmur Cağ Kebap ve Üçler Kebap salonlarını tercih edebilir veya 10 dakikalık otobüs yolculuğu ile Erzurum şehir merkezine giderek, şehrin en meşhur cağ kebapçısı olan Koç Cağ Kebabı ile cağ kebabını deneyebilirsiniz.


Çıtır Çıtır ve Cevizli Kadayıf Dolması

Cevizli Kadayıf Dolması Cevizli Kadayıf Dolması

Kış soğuğunda adeta bir enerji deposu olması ile bilinen Kadayıf Dolması, Erzurum’un cağ kebabı ile beraber en önemli değeridir. Şehirde kadayıf dolması dendiği zaman akla ilk Kadayıfçı Muammer Usta gelmektedir. Muammer Usta’nın ilk ve en çok tercih edilen şubesi Gürcükapı bölgesinde yer almaktadır.

Palandöken’deki otel restoranlarında da kadayıf dolmasını tatmak mümkündür. Şerbetli ve çok ağır bir tatlı olmasına rağmen inanılmaz lezzetli olan kadayıf dolmasını, 10 dakikada şehir merkezine inerek Muammer Usta’da tatmanız önerilmektedir. Muammer Usta aynı zamanda çok iyi cağ kebabı da yapmaktadır.


Palandöken Nerededir ve Nasıl Gidilir: Palandöken’e Ekonomik ve Pratik Ulaşım Seçenekleri

Palandöken, Doğu Anadolu’nun en turistik şehirleri arasında yer alan Erzurum’un kış sporları denince akla ilk gelen ilçesidir. Kuzeyinde Yakutiye ve Aziziye, güneyinde Çat ve Tekman, doğusunda Pasinler, batısında ise Aşkale bulunmaktadır. Şehir merkezine yalnızca 2 km mesafede yer alan ilçeye, havayolu, şehirlerarası otobüs ve özel araç ile ulaşım mümkündür.


Palandöken’e Özel Araç ile Ulaşım

Palandöken’e Türkiye’nin tüm şehirlerinden özel araçla ulaşım mümkün olmakla birlikte İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden ulaşım bu şekilde oldukça uzun sürmektedir.

İstanbul – Palandöken arası mesafe 1262 km olup, bu yolculuk ortalama 14 saatte tamamlanmaktadır. Yolculuk için E-80 Karayolu’nu kullanmanız gerekmektedir.

Ankara’dan özel araçla ulaşımda kat edilecek mesafe ortalama 898 km’dir. 11 saatte tamamlanacak bu yolculuk D200/E88 üzerinden yapılmaktadır.

İzmir – Palandöken arası mesafe ise 1615 km olup, yolculuk 17 saat sürmektedir. O-5 ve E80 üzerinden ulaşım sağlanmaktadır.


Palandöken’e Otobüs ile Ulaşım

Palandöken’e Türkiye’nin pek çok şehrinden otobüs ile ulaşım mümkün olmakla birlikte direkt sefer bulunmamaktadır. Erzurum Merkez Otogarı’ndan Palandöken’e ulaşım dolmuş ve şehir içi otobüs hatları ile sadece 20 dakika sürmektedir.

İstanbul – Erzurum arası otobüs yolculuğu ortalama 16 saat 30 dakika sürmektedir. Bilet ücretleri ise 190 – 210 TL ortalamasındadır.

Ankara – Erzurum arası otobüs yolculuğu yaklaşık olarak 12 saatte tamamlanmaktadır. Bazı firmalar 10 saat 30 dakikada, bazıları ise 13 saatte ulaşım sağlamaktadır. Bilet fiyatları ise 120 – 150 TL arasındadır.

İzmir – Erzurum arası otobüs ile yaklaşık olarak 20 saat sürmektedir. Bilet ücretleri ise 190 – 210 TL ortalamasındadır.


Palandöken’e Havayolu ile Ulaşım

Batıya çok uzak olması nedeni ile yerli ve yabancı turistler, Palandöken’e ulaşmak için uçak seyahatlerini tercih etmektedir. İstanbul’dan 2 saatte, Ankara’dan ise 1 saat 15 dakikada Erzurum Havaalanı’na ulaşmak mümkündür.

Uçak bileti fiyatları ise 250 ile 400 TL arasındadır. Havaalanından Palandöken’e direkt giden ve ücreti 4 – 5 TL olan otobüs seferleri bulunmaktadır.


Palandöken ile Diğer İlçeler Arası Ulaşım

Şehir içi birçok noktadan Palandöken’e otobüs hatları çalışmaktadır. Bu otobüslerin fiyatları standart olarak belirlenmiş olup, 2.5 TL’dir. Erzurum’un diğer tüm ilçelerinden ise her gün Palandöken’e otobüs seferi düzenlenmektedir.