Muratpaşa Tarihi Yerleri

Antalya’nın merkezi ilçelerden birisi olan Muratpaşa, turizm bakımından oldukça popüler bir merkezdir. Helenistik dönemde Bergamalılar tarafından MÖ 159 yılında bir liman kenti olarak kurulmuştur. Antalya’nın merkezinde yer alması burasının önemini daha da artırmıştır.

Bünyesinde barındırdığı tarihi yapıları ile geçmişin tozlu raflarına oldukça iyi bir bakış açısı getirmiştir. Antik Dönem’den kalma eserlerin yanı sıra en çok Selçuklu mimarisinin örneklerine rastlanmaktadır. Eski bir liman kentinden günümüze bir turizm kenti olarak ulaşmıştır.


Karatay Medresesi

Tarihi Karatay Medresesi Tarihi Karatay MedresesiSelçukluların en önemli merkezlerinden birisi olan Muratpaşa’da bir diğer önemli yapı Karatay Medresesi’dir. İlçenin Tuzcular Mahalle sınırları içerisinde bulunan medrese, kısmen orijinal varlığını koruyarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Dikdörtgen prizmal bir mimari yapısı ile 1250 yılında, Selçuklu Sultanı 2. İzzeddin Keykavus tarafından inşa edilmiştir. Taç kapısında kimin tarafından ve ne zaman yaptırıldığı konusunda dokuz satırlık bir kitabe vardır. 

Konya’daki Karatay Medresesi’nin planlarına benzer şekilde oluşturulan Muratpaşa’daki medrese, yıl içerisinde en çok ziyaretçinin olduğu yerlerden birisidir. Kısmen içerisindeki bazı bölümler ziyaret açıktır.

Karatay Medresesi’ne giriş ücretsizdir.

Tarihi yerlere yakınlığıyla bilinen konaklama seçenekleri Muratpaşa oteller listesinden görüntülenebilir.


Antalya Müzesi (Antalya Arkeoloji Müzesi)

Antalya Müzesi Giriş Alanı Antalya Müzesi Giriş AlanıAntalya Müzesi veya bir diğer adıyla Antalya Arkeoloji Müzesi, Muratpaşa’ya bağlı Bahçelievler Mahallesi üzerinde yer alır. Türkiye'nin en büyük müzelerinden biridir. 13 sergi salonu ve bir açık hava galerisi içermektedir. 5000 adet sanat eseri sergilenir. Ayrıca, görüntülenemeyen 25.000 ila 30.000 arası eserler de depodadır. 

Sergilenen eserler arasında Alt Paleolitik Çağdan kalma eserler, Roma Dönemi ve Osmanlı kültürünü anlatan eserler yer alır. 

Anadolu'daki Akdeniz ve Pamphylia bölgelerinin tarihini aydınlatan eser örnekleri sergileyen bir müze olan Antalya Müzesi, Türkiye'nin müzelerinin en önemlilerinden birisidir. Müze, 1988 yılında “Avrupa Konseyi Özel Ödülü” nü kazanmıştır.

Antalya Müzesi’ne giriş 30 TL’dir.

Antalya'daki önemli tarihi eserlerin sergilendiği müzelere yakın tesisleri Antalya otel seçenekleri sayfasında bulabilirsiniz.


Hadrian Kapısı

Tarihi Hadrian Kapısı Tarihi Hadrian KapısıMuratpaşa’nın Barbaros sınırları içerisinde bulunan Hadrian Kapısı, MS 150 yılında yapılmasına rağmen, günümüze kadar restorasyonlar sayesinde oldukça sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Antik Roma Dönemi’nin en ünlü beş imparatorundan birisi olan İmparator Hadrianus’un Antalya’yı ziyareti sırasında yaptırılmıştır.

Aynı zamanda Üç Kapılar olarak bilinen Hadrian Kapısı, Antalya’nın bir simgesi haline gelmiştir. Yapının Üç Kapılar olarak anılmasının sebebi, yuvarlak biçimde oluşturulmuş üç adet kapının bulunmasıdır. Şehrin biraz daha dışında kaldığı için orijinal yapısını korumakta başarılı olmuştur.

Hadrian Kapısı’nın bir diğer öne çıkan özelliği iki adet kulesinin bulunmasıdır. Bunlardan birisi antik Roma Dönemi’nden kalırken, diğeri daha eski tarihe uzansa da üst kısmına Selçuklular döneminde biraz daha yükseltme yapılmıştır.

Hadrian Kapısı’na giriş ücretsizdir.

Şehir merkezindeki tarihi yapının yanı sıra ilçedeki diğer önemli noktaları Muratpaşa gezilecek yerleri makalesinde bulabilirsiniz.


Antalya Saat Kulesi

Tarihi Saat Kulesi Tarihi Saat KulesiMuratpaşa ilçesine bağlı Kale Kapısı mevkii üzerinde yer alır. Antalya’nın sembolü olarak kabul edilir.  Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından 1901 yılında yaptırılmıştır. II. Abdülhamit için inşa edilen Saat Kulesi’nin kare gövdesi ve her bir tarafında saat vardır. Tepesi çan ile kaplanmıştır. 

Dış sur üzerinde bulunan kulenin surların üzerinden yüksekliği 8 metre, yerden yüksekliği ise 14 metredir. Yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında eski saatler yerine elektronik saatler yerleştirilmiştir. 

Antalya Saat Kulesi’ni görmek için belirli bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.

Eski dönemlerden kalma yapıları gezdikten sonra yapılacak diğer turistik aktiviteleri Muratpaşa gezi rehberimizde bulabilirsiniz.


Hıdırlık Kulesi

Hıdırlık Kulesi Kalıntıları Hıdırlık Kulesi KalıntılarıMuratpaşa’nın Kılınçarslan Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve geçmişin izlerini günümüze kadar ulaştıran bir diğer yapı da Hıdırlık Kulesi’dir. Tam olarak geçmişi bilinmese de Antalya surlarının üzerine MS 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. 

14 metre yüksekliği ile zemin kısmı kare biçiminde inşa edilirken, üst kısmı silindir şeklinde inşa edilmiştir. Silinir kısmında geniş bir gezinti alanı bulunurken, kare kısmında bir oda vardır. İçerisindeki kabartmalar ve freskler zaman içerisinde aşınmış ve ne yazık ki günümüze kadar ulaşmamıştır.

Tam olarak ne amaçla inşa edildiği bilinmeyen yapı aynı zaman da Latin tarzda bir anıt mezarı olduğu düşünülmektedir. Rivayetler arasında deniz feneri olarak kullanıldığı da varsayılmaktadır. İçine girişler yasak olup, dış bahçesi ziyarete açılmıştır.

Hıdırlık Kulesi’ne giriş ücretsizdir.

Muratpaşa dışında il genelindeki turistik alanlar ve etkinlikler hakkında tüm önemli bilgileri Antalya gezi rehberinden öğrenebilirsiniz.


Antalya Murat Paşa Camii

Tarihi Muratpaşa Cami Tarihi Muratpaşa CamiMuratpaşa’nın Kızılsaray Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Antalya Murat Paşa Camii, günümüzde hala ibadete açık bir camidir. 1570 yılında inşa edilmesine rağmen, içerisindeki işlemelerde daha çok Selçukluların kaligrafik sanatı gözlemlenmektedir.

Osmanlı döneminde yer alan devşirme malzemeler kullanılarak inşa edilen cami, korint başlıklı sütunlar ile desteklenmektedir. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de geçen caminin tam olarak kim tarafından inşa edildiği bilinmemektedir. 

Kesme taşların kullanıldığı caminin kubbe ve duvarları oldukça ince işçilikle yapılmasına rağmen, kıble duvarında yer alan mihrap son derece sade şekilde düzenlenmiştir. Zaman zaman restorasyonlar yapılarak günümüze kadar ulaşmıştır. Son olarak 1960 yılında bir yenileme döneminden geçmiştir.

İbadete açık olan Antalya Murat Paşa Cami’ye giriş ücretsizdir.

Tatiliniz için lüks ve konforlu konaklama tesislerini denize yakın olanlardan seçmek için Muratpaşa denize sıfır listemizi inceleyebilirsiniz.


Kesik Minare Cami

Kesik Minare Cami Kalıntıları Kesik Minare Cami KalıntılarıKılınçarslan Mahallesi’ndeki en eski yapılardan birisi olan Kesik Minare Cami, ilk defa klasik mimari tarzında bir tapınak gibi Roma devrinde MS 2. yüzyılda inşa edilmiştir. Ancak MS 7. yüzyılda Bizans döneminde,  tapınak yıkılmış ve Hz. Meryem'e adanmış bir kilise olarak yeniden inşa edilmiştir. 

Yapımında taş bloklar ve sütun başlıkları dahil olmak üzere eski antik tapınağın birçok malzemesi kullanılmıştır. 7. yüzyıldaki Arap işgalleri sırasında kilise ağır hasar görür ve 9. yüzyıla kadar herhangi bir tadilat yapılmaz.

Selçuklular döneminde ise bir camiye dönüştürülerek günümüze kadar ibadete açık bir yer olmuştur. Üst kısmı ahşaptan yapılan minarenin 1800’lü yıllarda yanması sonucunda günümüzdeki haline dönmüştür ve kesik minareli yapısı, camiye ismini vermiştir.

İbadete açık Kesik Minare Cami’ye giriş ücretsizdir.


Antalya Kaleiçi Yat Limanı

Kale İçi Yat Limanı Tekne Park Alanı Kale İçi Yat Limanı Tekne Park AlanıSelçuk Mahallesi üzerinde yer alan liman, Antik Çağ kalıntılarına ev sahipliği yapar. Bu kalıntılar, surlar ve liman mendireğinde gözlemlenmektedir. Yat limanını bu surlar ile çevrelenmiştir. Surların tarihi Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar dayanmaktadır. 

Günümüzdeki haliyle yat limanı 100 tekne bağlama kapasitesine sahip büyük bir alandır. Limanın derinliği 7 metredir. Çevresinde vakit geçirmek isteyenler için kafe, restoran ve mağaza seçenekleri bulunmaktadır. Tekne turlarına da buradan katılım sağlanılabilir. 

Antalya Kaleiçi Yat Limanı’na giriş ücretsizdir.

Limana yakın olan ve ailelere uygun kaliteli konaklama tesislerini Muratpaşa aile otelleri sayfasında bulabilirsiniz.


Tekeli Mehmet Paşa Cami

Tarihi Tekeli Mehmet Paşa Cami Tarihi Tekeli Mehmet Paşa CamiKaleiçi’nin kuzey girişinde yer alan Kale Kapısı mevkiine bağlı Tuzcular Mahallesi üzerinde bir konuma sahiptir. Osmanlı Dönemi’nde inşa edilmiştir. Kesin yapım tarihi bilinmese de Evliya Çelebi zamanında onun adıyla anılmasından dolayı en geç 17. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. 19. ve 20. yüzyıllarda restorasyon çalışmaları ile son halini almıştır. 

Tam kare olmayan yapı kısmen dikdörtgen bir şekle sahiptir. Kasnak üzerine oturtulan ana kubbesi, doğu, batı ve güney yönlerindeki birer yarım kubbe ile taşınmaktadır. Caminin giriş yönü olan kuzeyde ise 3 farklı kubbe vardır. Çini panolar, pencerelerinin sivri kemerli alınlıkları içinde bulunmaktadır. Yapının kuzeybatısında kesme taş ile inşa edilen tek şerefeli bir minaresi vardır. 

İbadete açık olan camiye giriş ücretsizdir. 


Yivliminare Cami

Tarihi Yivli Minare Cami Tarihi Yivli Minare CamiMuratpaşa’nın Selçuklulara ait yapıları ile ön plana çıkan Selçuklu Mahallesi sınırları içerisindeki Yivliminare Cami, Antalya’nın ilk İslami yapılarından birisidir. 13. yüzyılda Selçuklular tarafından inşa edilen cami, tuğla ve firuze renkli çiniler ile yapılmıştır.

Antalya’nın İslami simgelerinden birisi olarak, yaklaşık 90 basamaklı bir merdiven ile camiye ulaşılmaktadır. Bir külliye içerisinde birçok Selçuklu eseri ile birlikte günümüze kadar gelmeyi başarmış, orijinal yapısını oldukça iyi korumuştur.

Aynı zamanda Anadolu’da yer alan camiler arasında çok kubbeli inşa edilen camilerin en eski örneği olarak da ön plana çıkar. Günümüzde ibadete açık olan caminin inşasında antik kalıntılardan da yararlanılmıştır. Sadece dini bir amaç için değil, aynı zaman da geçmişe yolculuk adına da ziyaret edilebilir.

İbadete açık olan Yivliminare Cami’ye giriş ücretsizdir.


Atatürk Evi ve Müzesi 

Atatürk Evi ve Müzesi Giriş Alanı Atatürk Evi ve Müzesi Giriş AlanıBir zamanlar valilik binası olarak kullanılmasına rağmen, Atatürk’ün Antalya ziyareti sırasında alelacele temizlenerek Atatürk’e hediye edilen bina, günümüzde bir müze olarak varlığını sürdürmektedir. 

İlk başlarda bir ev olarak hizmet verirken, Atatürk öldükten sonra bir müze haline dönüştürülmüştür. Yığma taş blokları şeklinde inşa edilen yapı, 1986 yılında ziyarete açılmıştır. Atatürk’ün kişisel eşyalarının, fotoğraflarının ve diğer tarihi belgelerin sergilendiği bir yerdir.

Kültür turizmi açısından Antalya’nın en önemli yerlerinden birisi olarak ön plana çıkar. Ayrıca Antalya’ya özgü geleneksel ürünlerinde sergilendiği bir yer olarak, mimari tipik Alanya evlerini anımsatmaktadır. Haftanın sadece tatil günleri kapalı olan müze, halka açıktır.

Atatürk Evi ve Müzesi girişi ücretsizdir.


Suna - İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi

Suna - İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi Girişi Suna - İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi GirişiKumluca’ya bağlı Kaleiçi mevkii, Barbaros Mahallesi üzerinde yer alan Suna - İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi, iki binada yer alır ve özel bir müzedir. Binalardan birisi Ortodoks kilisesi diğeri ise geleneksel Türk evidir. 

Kıraç ailesi, harap durumdaki bu yapıları satın alıp 1993 ve 1995 yılları arasında restore ettirmiştir. 1996 yılında ise müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.  Müze içerisinde Kaleiçi’nin 19. yüzyıldaki yöresel yaşam şekli, özel efektler ile sunulmaktadır. Örnek verecek olursak, o zamanın kına gecesi örnekleri, damat tıraşı ve kahve ikramı gibi günlük hayattan alınan kesintiler gözler önüne serilmektedir. 

Ortodoks Kilisesi olan bölüm ise sanat etkinliklerine ve konserlere ev sahipliği yapmaktadır. 

Suna - İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi’ne giriş ücreti 5 TL’dir. 


İskele Cami

Tarihi İskele Cami Tarihi İskele CamiTürkiye’nin en küçük camilerinden birisi olan İskele Cami, Muratpaşa’nın Selçuk Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçenin en önemli tarihi simgelerinden birisi olarak 1900’lü yılların başında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Aslında küçük bir Selçuklu kümbeti şeklinde inşa edilen yapı oldukça etkileyici görünmektedir. Günümüzde hala ibadetin yapılabildiği caminin namaz kılınabilecek çok küçük bir alanı bulunur. Son Osmanlı mimarilerinin en önemli örneklerinden birisi olarak değerlendirilmektedir.

İki katlı yapı görünse de altı adet birbirinden bağımsız sütun vardır. Birbirlerine kemerlerle bağlanan sütunların üst kısmına ibadethane yapılmıştır. Yapının en garip yeri sonradan oluşturulan ve ahşaptan yapılan minaresidir. Yat Limanı’nın doğu kıyısındaki en dikkat çekici yapılardan birisi olarak ön plana çıkar.

İskele Cami’ye giriş ücretsizdir.


Bababurnu Feneri

Bababurnu Feneri Bababurnu Feneri1945 yılında inşa edilen fener, Fener Mahallesi üzerinde yer alır. Sessiz ve dinlendirici atmosferi ile dikkatleri üzerine çeker. 

Güneş enerjisi ile çalışmakta ve Antalya’nın ünlü falezleri ile Toros Dağları’nın en güzel manzarasını gözler önüne sermektedir. 

En bakımlı deniz fenerlerinden birisidir. Silindir şeklinde fener kulesi olarak adlandırılan kısımda bir adet balkon yer almaktadır. Fenerin denizden yüksekliği 9 metre iken, kulenin yerden yüksekliği 10 metredir. 


Kaleiçi

Kaleiçi Kalıntıları Kaleiçi KalıntılarıKaleiçi,  Muratpaşa’nın tarihi kent merkezidir. Deniz ve kara surları ile çevrilidir. Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Türk Cumhuriyeti dönemlerinden kalma yapılara sahiptir. Bununla birlikte çoğu, 18. ve 19. yüzyılların sonlarına dayanmaktadır. 

Bölge, Antalya Belediyesi tarafından kapsamlı bir restorasyon geçirmiştir. Dar sokakları vardır. Evlerin çoğu limandan yukarıya doğru inşa edilen surlar boyunca uzanır ve ağaç bağlantılı, yığma taş ile inşa edilmiştir. 

Geleneksel Türk evlerinin bazıları yerli halk tarafından yaşam alanı olarak kullanılırken, birçoğu butik otellere, restoranlara ve el sanatı ürünleri satan dükkanlara dönüştürülmüştür. Bu yapıların tamamı, yaşayan halkın geleneklerini, yaşam tarzlarını ve sosyal yönlerini göstermektedir.