Mudurnu Tarihi Yerleri

Bolu’nun tarihi yapıları ile öne çıkan ilçelerinden biri Mudurnu’dur. Günümüzde tavukçuluk alanında ülkemizin önde gelen noktaları arasında yer almasının yanı sıra ilçe tarih ve doğa turları için de tercih edilmektedir. 

Mudurnu tarihi denince akla ilk olarak Ahilik Teşkilatı ve Kuvay-i Milliye eserleri gelmektedir. Yöre esnafı hala Ahi kültürünü yaşatmaktadır. El emeği tahta ve demir işlemeleri, esnafın kendi arasındaki samimiyet ve müşteri memnuniyeti odaklı hizmetler Ahilik’in verdiği edepten gelmektedir. Yöre esnafı kalem yapımı, oymacılık, demir işlemeleri ve el emeğinin sözü geçtiği ürünlerde birer ustadır. 

Sadece esnaf değil ilçe de Osmanlı’dan kalma adetler ve yapılarla bezelidir. Evleri ve yemeklerinde hala Osmanlı dokunuşları mevcuttur. Şehre ilk gelen Selçuklular olmasına rağmen Osmanlı’nın kültürü, tarihi ve yaşam tarzının izleri daha yoğun olarak yaşatılmaktadır.

Tarihi ve turistik mekanlar ile plaja yakın konaklama seçenekleri için Mudurnu otelleri fiyat adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Mudurnu Evleri

Mudurnu Evleri Mudurnu Evleri

Mudurnu gezilecekler listesinde bulunan bir başka yer ise Mudurnu sokakları ve evleridir. Günümüze kadar gelen Osmanlı Dönemi’nin sivil mimari özelliklerini içeren bu evler kentsel SİT alanı olarak ilan edilmiştir.

Çoğunlukla 2, 3 katlı olan bu evlerin zemin katlarında depolar, hizmetçi odaları, kiler, mutfaklar ve tarihi günlerde ailenin hep beraber yemek yediği fırın odaları bulunmaktadır. Pencere ve kapılarda ise Osmanlı Dönemi’nin ağaç işçiliği görülmektedir. Haytalar Konağı ve Armutçular Konağı mimarisi ile öne çıkan eserlerdir.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Bolu bölgesi otelleri sayfasında listeledi.


Mudurnu Saat Kulesi

Mudurnu Saat Kulesi Mudurnu Saat Kulesi

Mudurnu Saat Kulesi ilçenin tek ahşaptan yapılma saat kulesidir. 1890-1891 tarihleri arasında inşa edildiği belirtilen, bir yamaç üzerinde bulunan, ahşap Mudurnu Saat Kulesi 1900 senesinde yanmış ve akabinde Mudurnu Cezaevi’ndeki mahkûmlara tamir ettirilmiştir. Saati bir Türk demirci tarafından yaptırılan kule 12 metre yüksekliğe sahiptir. 

Tarihi değerinin yanı sıra saat kulesinin dikkat çeken bir manzarası bulunmaktadır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde bulunan Mudurnu Kalesi‘nin eski kalıntıları ile Doruk Türbe, Mudurnu Saat Kulesi’nin bulunduğu yerden görülebilmektedir. 

Mudurnu'da doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Mudurnu'da gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Yıldırım Bayezid Camii 

Yıldırım Bayezid Camii Yıldırım Bayezid Camii

Mudurnu’da gezilecek yerler arasında, çevredeki en eski yapılardan biri olan Yıldırım Beyazıt Camii de bulunmaktadır. 1374 senesinde Yıldırım Beyazıt ‘ın şehzadelik zamanında yaptırılan kare biçimli caminin çok büyük bir kubbesi bulunmaktadır.

Türkiye ilk kez dört duvar üzerine bu şekilde büyük bir kubbe yapılmıştır.

Mudurnu'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Mudurnu gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Pertev Naili Boratav Kültür Evi

Pertev Naili Boratav Kültür Evi Pertev Naili Boratav Kültür Evi

Halk bilimci ve Türkolog Pertev Naili Boratav ve ailesinin yaşadığı ev günümüzde kültür evi olarak hizmet vermektedir. 5 oda bulunan Kültür Evi’nde bir oda, Pertev Naili Boratav ve eski Kaymakam Abdurrahman Naili Boratav’ a aittir. 1910 senesinin başlarında Abdurrahman Naili Boratav, Mudurnu’ya kaymakam olarak tayin edilmiştir. 

Abdurrahman Naili Boratav, Milli Mücadele’nin 1919’da başlamasıyla maaşından ve görevinden vazgeçerek Milli Mücadele’ye katılmıştır. Mücadele karşıtı asiler de o dönem, Mudurnu’yu Ankara’ya rahat ulaşmak için kuşatmıştır. 

Mücadele karşıtları pek çok milli mücadeleciyi ve Kaymakam Naili Boratav’ı yakalayarak öldürmek üzere alıkoymuşlardır. Fakat kaymakam herkesi kurtarmıştır. Milli Mücadelenin başarılı şekilde bitmesiyle Abdurrahman Naili, tekrar Mudurnu Kaymakamı olmuş ve 17 sene boyunca Mudurnu’da görevine devam etmiştir. 

Kültür Evi’ne adını veren Pertev Naili Boratav ise çocukluğunun bir kısmını geçirdiği Mudurnu’yu hiç unutmamış ve babası gibi bir Mudurnu sevdalısı olmuştur. 

Mudurnu dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Bolu gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Kanuni Sultan Süleyman Cami

Kanunu Sultan Süleyman Camii Kanunu Sultan Süleyman Camii

Mudurnu’daki eski camilerden bir diğeri Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1546 senesinde yaptırılan ve adını taşıyan camidir. Taş duvarlı, ahşap tavanlı, bu cami rivayete göre Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümünden 50 sene sonra ibadete açılmıştır.  

Bunun sebebi caminin istediği büyüklükte yapılmaması ve sultanın cami kapısına kilit vurdurmasıdır. Sultan Süleyman Camii’nin, hemen karşısında Filibeli Hacı Tevfik Efendi’nin yattığı türbe bulunmaktadır.

Mudurnu'da ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Mudurnu aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Orta Çarşı ve Demirciler Çarşısı 

Orta Çarşı Orta Çarşı

Mudurnu’daki tarihi gezilecek yerler arasında en dikkat çekenlerinden biri Orta Çarşı’dır. Demirciler Çarşısı olarak da bilinen tarihi çarşıda Mudurnu’ya özgü el sanatlarını görme ve sanatkârlarıyla tanışma imkânı bulunmaktadır. 

Orta Çarşı’nın en önemli özelliği ise her cuma günü öğle salasından sonra 600 yıldır devam etmekte olan Ahilik Duası’nın yapılmasıdır. Ahilik, en kolay tabiriyle Anadolu, Balkanlar ve Kırım’da Türklerce kurulan üretici, sanatkâr ve esnaf birlikleriyle beraber bu birliklerin uyguladıkları ahlâkî, iktisadî, siyasî, felsefî duygu ve düşünceleri manasına gelen bir çeşit sivil toplum kuruluşudur. 

Ahilik, zanaatkârlar arası dayanışmayı, yardımlaşmayı sağlar, koruyucu değerler oluşturur, çatışmaları önler, iş ahlakının ve toplum düzeni oluşturulmasına yardımcı olur. Mudurnu bu amaçla oluşturulan Ahi Birlikleri’nin yaşadığı yerdir. Ahi kenti olan Mudurnu’da geleneksel hale gelmiş esnaf duası UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesine dâhil edilmiştir. 

Cuma salâsının arkasından yapılan duada, tüm esnaf kendi dükkânının önüne çıkmakta, duayı yapan imama âmin diyerek eşlik etmektedir. Lokum ve ekmek dağıtılmasının sonrasında esnaf duası bitmektedir.

Dua okunması sırasında Orta Çarşı’da bulunan esnaflar ayakta, Demirciler Çarşısı esnafları oturarak dua etmektedir. Bunun nedeni Orta Çarşı sanatkârlarının hafta boyunca oturduğu yerden, Demirciler Çarşısı sanatkârlarının hafta boyunca ayakta çalışıyor olmasıdır.

Bu esnaf duası, yeni dükkân açacak kişiler için de yapılmaktadır.

Geçmişten günümüze taşınmış olan bu kültürü doyasıya yaşamak ve bu tarihi atmosferde el emeği ürünleri incelemek için Orta Çarşı ve Demirciler Çarşısı’nı mutlaka ziyaret etmeniz önerilmektedir. 

Mudurnu'da birçok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Mudurnu 5 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.


Yıldırım Bayezid Hamamı

Yıldırım Bayezid Camii Yıldırım Bayezid Camii

1382 senesinde Yıldırım Bayezit’ın şehzadelik yaptığı dönemde inşa edilen Yıldırım Bayezit Hamamı, Mudurnu’nun önemli tarihi eserlerinden biridir. Osmanlı Dönemi’nin mimari süslemelerinin en güzel örneklerinin görüldüğü yapı, bu yönü ile büyük öneme sahiptir. 

Günümüzde de faaliyetine devam etmektedir. Hamamın ısıtmasında hala odun kullanılmakta ve girip hamamı gezme imkânınız bulunmaktadır.


Mudurnu Tarihi Konakları 

Mudurnu Tarihi Konakları Mudurnu Tarihi Konakları

Mudurnu’da cami, çarşı ve hamamın yanı sıra pek çok tarihi konak bulunmaktadır. En güzel Mudurnu konaklarından biri 160 yıllık geçmişiyle 9 odalı Keyvanlar Konağı’dır. Bu konak günümüzde hem restoran hem de otel olarak hizmet vermektedir. 

Keyvanlar Konağı’nın asıl özelliği tamamen toprak sıva ve ahşap ile yapılmış olmasıdır. Konak odalarında Safranbolu evlerinde görülen dolap içinde bulunan gömme banyolar ve şömine bulunmaktadır.

İçerisinde 9 oda bulunan ve 2015 yılında restore edilen Tekkeliler Konağı bir diğer dikkat çeken Mudurnu konağıdır. Konağın restoranında I. Dünya Savaşı esnasında esir düştüğü kampında fotoğrafçılığı öğrenen Ahmet İzzet Bengüboz’un, kütüğü olan Mudurnu’da 1920 ve 1930’lu yıllarda çektiği fotoğraflardan bazıları sergilenmektedir.

Mudurnu konakları içerisinde Hacı Şakirler Konağı,  Fuat Beyler Konağı, Yarışkaşı Konağı ve Hacı Abdullahlar Konağı diğer önemli konaklar arasında yer almaktadır.