Mezitli Tarihi Yerleri

Türkiye’nin Akdeniz ile sınırı olan ilçelerinden birisi olarak Mezitli, Mersin iline bağlıdır. Mezitli İlçesi’nin Mersin il merkezine uzaklığı 11 kilometredir. Konumu itibari ile deniz kıyısı olduğu için tarih boyunca önemli noktalardan birisi olarak ün kazanmıştır. Günümüzde eski tarihi yapısından ziyade yüksek ve çok katlı binaların yapısı şehre daha modern bir görünüm katmıştır.

Mezitli’nin tarihi, eski Roma Dönemi’ne dayanmaktadır. Roma generali Pompey tarafından eski şehir yıkılarak yerine Pompeipolis olarak yeniden adlandırılan antik Yunan kenti Soli'nin kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Soli yıllar boyunca, Rodos, Pers, Makedon, Selükya, Roma ve sonra da Bizans İmparatorluğu'nun egemenliği altında kalmıştır. Fakat 528'deki büyük depremden sonra şehir önceki lüks ihtişamını yitirmiştir. 

Daha sonraki yıllarda kentin kalıntıları sırasıyla Emevi Halifeliği, Selçuklu İmparatorluğu etkisinde kalmıştır. İlerleyen zamanlarda ise Haçlı Seferleri, Ermenistan Kilikya Krallığı ve son olarak da Osmanlı Devleti'nin bir parçası haline gelmiştir. 

20. yüzyılın başlarında, Soli'nin hemen kuzeyinde, "Mezitoğlu" adında bir Oğuz kabilesine ait küçük bir köy olan Mezitli, zamanla gelişerek 1968 yılında belediye olmuştur. Nüfusun hızla artmasından dolayı 2008 yılında ilçe olarak kabul edilmiştir.

Mezitli'de tarihi ve turistik mekanlara yakın olan otellerin fiyat listesi Mezitli otel fiyatları sayfasında yer almaktadır.


Soli Antik Kenti

Soli Antik Kenti Soli Antik Kenti

Mezitli ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan Viranşehir Mahallesi’nde yer alan Soli Antik Kenti, Mersin il sınırı içerisinde bulunan en eski yerleşim yerlerinden birisidir. 

Soli, Rodoslu Yunan koloniciler tarafından Antik Çağ'da kurulmuştur. En ihtişamlı dönemlerini ise MÖ 333'te Büyük İskender tarafından alındığında yaşamıştır. Şehir, M.Ö 95-55 yıllarında hüküm süren Ermenistan kralı 2. Tigranes tarafından tahrip ve tasfiye edilmiştir.

Daha sonra oradaki Kilikya korsanlarını mağlup eden ve adını Pompeiopolis olarak değiştiren Roma generali Pompey tarafından tekrar canlandırılmıştır. Şehir adını ilk defa konuşulan Yunanca dilinden almıştır. 

Bir zamanlar önemli olan liman kentinden geriye pek bir şey kalmamıştır. Görülebilecek yerler arasında şehrin kuzey kapısından limana giden ana yol boyunca 41 sütun hala ayakta durmaktadır. Bu sütunların 33 tanesinin şehrin koruyucu simgesi iken, diğer, güney tarafında duranlar ise bir zamanlar Roma imparatorlarının ve yerel soyluların figürlerini taşıyan işlemeli sütunlardır.

Soli Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.

Soli Antik Kenti gezisini tamamlayanların daha fazla seçeneği değerlendirebilmeleri için Mezitli'de gezilecek yerler yazımıza göz atmanızı önermekteyiz.


Kaleburnu Kalesi

Kaleburnu Kalesi Kaleburnu Kalesi

Mezitli’ye yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer alan Kaleburnu Köyü’nün girişinde bir tepe üzerinde bulunmaktadır. Tam olarak kalenin yapımı hakkında net bir tarih yoktur.

Günümüzde kaleden sadece temel yapıları kalmıştır. Yapılan kazılar sonucunda Orta Çağ’a ait eserlerin yanı sıra Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılara rastlanmıştır. Kalenin günümüze kadar ulaşmış yapıları arasında iç ve dış surları bulunmaktadır.

Aynı zamanda kalenin burçlarının bir kısmı da ilk günkü yapısını korumuştur. Bölgede bulunan en dikkat çekici eserler ise, Orta Çağ’dan kalma seramik eserler olmuştur.

Kaleburnu Kalesi’ne giriş ücretsizdir.

Tekne turu, antik kent gezileri, gece hayatı ve yol gezilerinden daha fazlası için Mezitli gezi rehberi sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Kuzucubelen Kalesi 

Kuzucubelen Kalesi Kuzucubelen Kalesi

Mersin – Fındıkpınar yolu arasında Mezitli ilçe sınırları içerisinde yer alan Kuzucubelen Kalesi, yaklaşık 450 m yükseklikte inşa edilmiş küçük bir devriye kulesidir. Yerel isimlendirmeye göre bu kulenin ismi Taş Kale olarak geçmektedir.

Tam olarak yapıldığı döneme ait bilgi yoktur. Ancak mimari bakımdan Orta Çağ mimarisini yansıtmıştır. Zemin kata inmek için ahşap merdivenlerden yol yapılmıştır. Kalenin giriş kapısı ise kuzeybatı noktasında yer alır ve toprak altında kalmıştır. İçerisinde Roma ve Bizans döneminden kalma eserler bulunmuştur.

Kuzucubelen Kalesi’ne giriş ücretsizdir.

Mezitli'de tarihi ve turistik yerlere yakın konforlu konaklama hizmetleri için Mezitli 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Fındık Pınar Kalesi

Fındık Pınar Kalesi, Mersin'in yaklaşık 50 km kuzeybatısındaki Mezitli ilçe sınırları arasında yer alan Fındıkpınar Yaylası'nda bulunmaktadır.  

Kalenin duvarları, büyük bir ana kaya üzerine taş ve tuğladan yapıştırılmıştır. Doğusunda, dairesel bir yapıya sahip küçük bir kaya kulesi bulunmaktadır. Kuzeyinde ise yine dairesel bir şekle sahip, küçük bir burç yer almaktadır. Kuzeydeki kayalıklarda güney ve doğudaki kulelerden farklı malzemelerden yapılmış odalar mevcuttur.

Ana kayanın üzerine inşa edilmiş ve dik bir şekilde ayakta duran bir duvar dikkat çekmektedir. Çok eski bir mimari yapısı olan kalenin tahmini olarak Orta Çağ'da inşa edildiği varsayılmaktadır.

Fındık Pınar Kalesi’ne giriş ücretsizdir.

Mezitli'de daha büyük oteller yerine, kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki oteller Mezitli butik otelleri sayfamızda yer almaktadır.