Kırıkkale'nin İlçeleri

Kırıkkale, 1941 yılında belediye statüsüne sahip olmuş ve 1989 yılında Ankara’dan ayrılarak il statüsünü kazanmıştır. Şehrin oluşumunda mühimmat fabrikasının stratejik konumu önemli olmuştur. İlk başlarda Kırık köyü olarak bilinen bölge, fabrikanın kurulması ile beraber yoğun bir göç almış ve 1929 yılında Kırıkkale bucağı unvanını elde etmiştir. Cumhuriyet kurulduktan sonra Kırıkkale’nin nüfusu 3 bin civarlarındadır.

Orta Anadolu’nun karasal ikliminin etkisinde kalan şehirde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise kar yağışlı ve soğuk geçmektedir. Bitki örtüsü bozkırdır ve zayıftır. İl ekonomisi şehir merkezinde sanayi üzerine kurulmuş olsa da, kırsal kesimlerde yoğun olarak tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri arasında arpa, buğday, yulaf, mercimek, nohut, elma ve üzüm yetiştirilmektedir. Geniş yaylalara sahip olması nedeni ile hayvancılık da oldukça gelişmiştir.

Kırıkkale'de tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Kırıkkale'deki oteller sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Çelebi

Çelebi Çelebi

Kırıkkale’nin kuruluşundan sonra ilçe statüsünü kazanan Çelebi, adını eteklerinde bulunduğu Çelebi Dağı’ndan almıştır. Kırıkkale şehir merkezine uzaklığı 57 kilometre olan Çelebi ilçesi, Kırıkkale’nin en güneyinde bulunan ilçesidir. Keskin ve Karakeçili ilçeleri ile komşu olan Çelebi, aynı zamanda Kırşehir ve Ankara illeri ile de sınır konumundadır. Karasal iklim özelliğini taşıyan şehirde, kış ayları soğuk ve yaz ayları kurak geçmektedir.

İlçe sürekli göç vermektedir. 1990 yılında yapılan nüfus sayımına göre 10 bin kişinin yaşadığı Çelebi ilçesinde, günümüzde 2 bin civarında vatandaş yaşamaktadır. Göçün yaşanmasında ilçedeki iş imkanlarının çok kısıtlı ve ilçenin Ankara ile sınır komşusu olmasının etkisi büyüktür.


Keskin

Keskin Keskin

Ankara’ya bağlı olan Keskin, Kırıkkale ilinin kurulması ve şehirde silah sanayinin geliştirilmesi ile Kırıkkale’ye bağlanmıştır. Tüm ilçeler arasında en büyük yüzölçümüne sahiptir. İlçenin kuruluşu 17. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Cumhuriyet’in ilk yılında Kırşehir’e bağlanmış, daha sonra ise Ankara’nın ilçesi haline getirilmiştir. 1989 yılında ise Kırıkkale’nin ilçesi olmuştur. İlçe halkının büyük bölümü Türkmenlerden oluşmaktadır. Bu nedenle ilçede, Türkmen kültürü ağırlıklı olarak hissedilmektedir.

Denek Dağı’nın eteklerine kurulmuş olan Keskin’in, şehir merkezine uzaklığı 27 kilometre olup, Kayseri-Kırıkkale otoyolu üzerinde bulunmaktadır. İlçede Sulu Mağara, Kibrithane, Fişekhane, Bedesten, Tarihi Kırıkkale Konakları, Rum Kilisesi, Ceritkale Kaya Mezarları ve Taş Mektep gibi önemli gezilecek alanlar yer almaktadır. Kırıkkale il merkezine sınır olan ilçe, Çelebi, Karakeçili, Bahşılı, Balışeyh ve Delice ilçeleri ile de komşudur.


Karakeçili

Karakeçili Karakeçili

Türklerin Anadolu’yu almadan önceki yıllarında bazı Türk akıncılarının ve aşiretlerinin Anadolu’daki bazı bölgeleri ele geçirdiği bilinmektedir. 1071’den önce Anadolu topraklarına giren aşiretlerden birisi de Karakeçili aşiretidir. Aşiret ilk olarak Iğdır ve Şanlıurfa bölgesinde kalmış olsa da, daha sonra Ankara’ya gelerek şimdiki Kırıkkale ilinde konuşlanmışlardır. O zamanlarda kurdukları Karakeçili köyü, daha sonra ilçe statüsünü kazanmıştır.

Karakeçili ilçesi Bahşili, Keskin ve Çelebi ilçelerine ek olarak Türkiye’nin başkenti Ankara ile de komşudur. Karakeçili aşiretinin mensupları, tüm Türkiye ve dünyadan her yıl gelerek ilçede kutlama yapmaktadır. İlçenin önemli tarihi ve turistik alanları arasında Büklükale Arkeolojik Yerleşmesi ve Çeşnigir Köprüsü bulunmaktadır.

Kırıkkale'de eski tarihi yapıları, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Kırıkkale'de gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Yahşihan

Yahşihan Yahşihan

Kızılırmak’ın kenarında yer alan Yahşihan, Kırıkkale merkeze oldukça yakın konumdadır. İlçe 12. yüzyılda bölgeye gelen Yörükler tarafından kurulmuştur. Timur savaşında bölge Osmanlı komutanları tarafından kullanılmıştır ve bölgede çok sayıda han bulunmaktadır. ‘Yahşi’ kelimesi, eski Türkçe’de ‘iyi, güzel’ manasına gelmektedir. Bu nedenle bölgenin adı da Yahşihan olarak kalmıştır. Bu ismin konulması ile beraber ilçe Osmanlı’da popüler hale gelmiş ve hızla gelişmiştir. Anadolu’nun ilk demir köprüsü de ilçeye 14. yüzyılda yapılmıştır.

Arazisi Kızılırmak Nehri sayesinde çok verimli olan Yahşihan, Ankara-Kırıkkale yolu üzerinde kurulmuştur. Kırıkkale merkeze uzaklığı sadece 6 kilometredir ve Ankara’ya da 1 saatlik mesafede yer almaktadır. Kayseri demiryolu da ilçeden geçmektedir. Nahiye statüsündeyken 1990 yılında ilçe olmuştur.


Delice

Delice Delice

Delice ilçesine komşu olan iller arasında Çorum, Yozgat ve Kırıkkale’nin Keskin, Sulakyurt ve Balışeyh ilçeleri bulunmaktadır. Keskin’den sonraki en büyük 2. Kırıkkale ilçesi konumundadır. İlçenin en önemli doğal zenginliği, Delice Irmağı olarak bilinmektedir. Sürekli göç veren ilçenin nüfusu son 30 yılda %70 azalarak 8 bin civarına düşmüştür. İlçede yapılan arkeolojik çalışmalar, ilk yerleşimlerin Hitit Dönemi’nde gerçekleştiğini göstermektedir. Osmanlı Dönemi’nde Karabekir olarak bilinen ilçe, daha sonra Delice Irmağı nedeni ile bu adı almıştır.

Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra Keskin ilçesine bağlı bir köy iken bucak statüsüne kavuşan Delice, 1946 yılında Kırıkkale ilçesine bağlanmıştır. 1960 yılında ise 36 köyün bağlandığı bir ilçe haline getirilmiştir. 


Sulakyurt

Sulakyurt Sulakyurt

İlçenin ilk kuruluşu, Şeyh Sami tarafından gerçekleştirilmiştir ve 15. yüzyılda köy statüsü kazanmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de geçen Şeyh Sami köyü, 1940 yılında Konur ismini alarak Bucak statüsü kazanmıştır. 1957 yılında Ankara’ya ilçe olarak bağlanan Konur, 1960 yılında yeni adı olan Sulakyurt’a kavuşmuştur. 1989 yılında ise son durağı olan Kırıkkale ilinin bir ilçesi haline getirilmiştir. 1071 yılından bu yana Türk toprağı olan Sulakyurt’un nüfusu, ağırlıklı olarak Türkmenlerden oluşmaktadır.

Karagüney Dağı’nın eteklerinde bulunan Sulakyurt ilçesinin bitki örtüsünü bozkırlar kaplamaktadır. Kızılırmak’ın ilçeden geçiyor olması, tarım ürünlerinin rahat sulanabilmesini sağlamıştır. Şehrin en kuzeyinde bulunan Sulakyurt, Delice ve Balışeyh ilçeleri ile komşudur.


Balışeyh

Balışeyh Balışeyh

Kırıkkale’nin ilçesi olan Balışeyh, adını Ertuğrul Gazi’nin yakın dostu Şeyh Edebali’den almıştır. İlçe üzerinde 13. yüzyıl Selçuklu mimarisini yansıtan birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Sulakyurt, Keskin, Delice ve Kırıkkale merkez ile komşu olan Balışeyh ilçesi, Ankara’yı Karadeniz’e bağlayan karayolu üzerinde konuşlanmıştır. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Karasal iklim nedeni ile hububat tarımı yapılmaktadır. Buğday, arpa, nohut, mercimek ve ayçiçeği, başlıca elde edilen tarım ürünleri arasındadır.

Türkmenlerin ağırlıkta olduğu ilçe, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra doğu illerinden de göç almıştır. İlçedeki Koçubaba Türbesi ve Ballıbaba Camii, başlıca tarihi yapılar arasındadır. Ballıbaba Camii, 1121 yılında yaptırılmıştır ve 900 yıldır ayaktadır. Türk-İslam mimarisinin değerli örneklerinden bir tanesi olarak gösterilmektedir.

Kırıkkale'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Kırıkkale gezi rehberi sayfasında listeledi.


Bahşili

Bahşili Bahşili

Önceleri köy olan Bahşili, Bala ilçesinin bir nahiyesine bağlı idi. Daha sonra Keskin ilçesine bağlı olan Bahşili, 1989 yılında Kırıkkale’nin il olması ile beraber Kırıkkale’ye bağlanmıştır. 1990 yılında çıkan kanun ile ilçe statüsüne sahip olmuştur. Sultan Murat, emrindeki bir grup askerine bahşiş vermiş ve Anadolu’da kendilerine bir yurt kurmalarını emir etmiştir. İlçenin adı da bu bahşişten türemiştir. Kırıkkale şehir merkezine 5 kilometre mesafede yer alan ilçe merkezi, Ankara-Kayseri otoyolu kenarında bulunmaktadır. 

Başkente olan uzaklığı 80 kilometredir. Türkiye’nin en uzun akarsuyu konumunda olan Kızılırmak’a sınır olan ilçe, Karakeçili, Kırıkkale Merkez ve Keskin ilçeleri ile komşu durumundadır. Ayrıca Ankara’nın önemli ilçelerinden Elmadağ’da, Bahşili ile komşudur. İlçenin önemli tarihi ve turistik bölgeleri arasında Kul Dedeoğlu Türbesi, Kapulukaya Baraj Gölü, Celalbayar Piknik Alanı ve Karaahmetli Tabiat Parkı yer almaktadır.