Kırıkkale’de Yapılacaklar

Kırıkkale, Türkiye’nin 4 bölgesinin de karayolları ile birleştiği bir kavşak noktasıdır. Çok zengin kültürel ve tarihsel birikime sahip olmasının yanı sıra, Türkiye’nin başkentine de 1 saatlik mesafede konuşlanmıştır. Bu nedenle turizm potansiyeli oldukça yüksektir. Cumhuriyet’in kurulmasından 2 yıl sonra ilçe statüsünü kazanan Kırıkkale, 1989 yılında Ankara’dan ayrılarak şehir haline getirilmiştir.

İstanbul, Ankara ve Diyarbakır üzerinden geçen trenlerin bir durağı da Kırıkkale’dir. Aynı zamanda Doğu Ekspresi de Kırıkkale üzerinden geçmektedir. Gezilecek birçok tarihi yapısı ve doğal güzelliği bulunan Kırıkkale’de yıl boyunca festivaller ve etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler kimi zaman bölgesel, kimi zaman ise uluslararası karşılık bulabilmektedir. 

Kırıkkale'de keyifli bir tatil geçirmek için Kırıkkale otelleri fiyat sayfasında bulunan konaklama seçeneklerine göz atabilirsiniz.


En Güzel Yoğurdu Deneyin: Yahşihan Yoğurt Festivali

Yahşihan Yoğurt Festivali Yahşihan Yoğurt Festivali

Geleneksel olarak her yıl düzenlenen Yahşihan Yoğurt Festivali kapsamında kültürel, sanatsal ve spor etkinlikleri organize edilmektedir. Festivalin kapanışı ise ulusal çapta ünlü ses sanatçılarının sahne alması ile gerçekleşmektedir. Kırıkkale’nin en önemli etkinliklerinden birisi olan Yahşihan Yoğurt Festivali’ne devlet erkanından da üst düzey katılım görülmektedir.

Etkinlikler arasında, en güzel yoğurt yarışması bulunmaktadır. Kırıkkale halkı tarafından üretilen onlarca farklı yoğurt, jüri üyeleri tarafından tadılmakta ve ilk en iyi 3 yoğurdu yapan yarışmacılara hediyeler verilmektedir. Yahşihan Yoğurt Festivali’ne sadece Kırıkkale ve Kırıkkale ilçelerinden değil, çevre şehirlerden de yoğun katılım görülmektedir. Festival, 2011 yılından beri her sene Mayıs ayında düzenli olarak organize edilmektedir.


Kırıkkale’de Doğa Tatiline Çıkın: Kırıkkale Yaylaları

Kırıkkale Yaylaları Kırıkkale Yaylaları

Kırıkkale içerisinde, yükseklikleri 1200 ile 1600 metre arasında değişen çok sayıda yayla bulunmaktadır. Bu yaylalar arasında en önemlileri ise Hodar, Bedesten, Kamışlı, Sarıkaya, Koçu, Gümüşpınar, Pehlivanlı, Suludere, Yeşilkaya ve Azgın yaylaları olarak bilinmektedir. Tüm bu yaylalar, Kırıkkale’nin en önemli doğal zenginlikleri olan Küre, Koçu ve Denek dağları üzerinde yer almaktadır.

Bu yaylalarda, özellikle yaz aylarında sürekli şölenler ve yayla etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu şölenlere sadece çevre köy halkları değil, Kırıkkale il merkezinden ve Ankara’dan da çok sayıda katılımcı iştirak etmektedir. Yaylalarda çadırlar kurulmakta ve katılımcılar yöresel kıyafetler giymektedir. Nüfusun büyük bölümünün Türkmen olması nedeni ile Türk mutfağının eski lezzetleri de konuklara ikram edilmektedir. Bu nedenle Kırıkkale gezisi yapacak turistlere şölen tarihlerini takip ederek, bu dönemlerde şehre gelmeleri önerilmektedir.

Kırıkkale'de eski tarihi yapıları, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Kırıkkale'de gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Yöresel Etkinliklere Katılın: Tepreş Hıdrellez Şenlikleri

Tepreş Hıdrellez Şenlikleri Tepreş Hıdrellez Şenlikleri

Kırım Türkleri tarafından geleneksel olarak kutlanılan bir şenliktir. Hıdrellez sonrasında kutlanan bir bahar bayramı olarak bilinmektedir. Şenlik boyunca çeşitli etkinlikler ve yarışmalar düzenlenmekte ve katılımcılar, geniş bir alanda piknik yapmaktadır. Kırım Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Kırıkkale, Tepreş Hıdrellez Şenlikleri’nin yapıldığı şehirlerden bir tanesidir. 

Asırlardır Türk halkları tarafından uygulanan bu şenlik, Türklerin arasındaki bağı güçlendirmektedir. Geçmiş asırlardan günümüze kadar gelen kültürel değerlerin de yer bulduğu şenlik, her sene Mayıs ayının son haftasında organize edilmektedir. 


Huzur İçerisinde Zaman Geçirin: Kırıkkale Olta Balıkçılığı

Kırıkkale Kırıkkale'de Olta Balıkçılığı

Kırıkkale’nin en güzel alanlarından birisi de Kapulukaya Barajı’nın çevresidir. Birçok mesire alanının bulunduğu baraj çevresinde, bölge halkı ve çevre şehirlerden gelen konuklar gün boyu piknik yapabilme imkanına sahiptirler. Kızılırmak üzerine inşa edilmiş olan baraj, içme suyu ve elektrik enerjisi temini amacı ile 1989 yılında hizmete açılmıştır. 

Enerji üretimi amacına ek olarak, bölge halkı için dinlenme ve eğlenme aktivitelerine de ev sahipliği yapmaktadır. Kapulukaya Baraj Gölü’nde olta balıkçılığı yapma imkanı bulunmaktadır. Bu aktivite için herhangi bir ücret ödemek gerekmezken, bölgede uygulanan av yasağı günlerine de dikkat edilmesi önerilmektedir. 


Yağlı Güreş Müsabakalarını İzleyin: Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliği

Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliği Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliği

Her sene Karakeçili Kaymakamlığı tarafından düzenlenen festivalde çeşitli halk oyunları oynanmakta ve gösteriler düzenlenmektedir. Kırıkkale mutfağının en önemli yöresel lezzetlerinin de katılımcılara ikram edildiği şenlik, her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir. Şenlik kapsamında mehter takımı da sahne almaktadır.

Şenliğin en dikkat çekici etkinliklerinden birisi de yağlı güreş müsabakalarıdır. Kırıkkale halkı tarafından yoğun ilgi gören şenliklerin amacı, şehrin kültürel zenginliğini ön plana çıkarmaktır. Şenliğe katılım ücretsizdir ve yeme-içme imkanları da ücretsiz olarak katılımcılara sunulmaktadır.


Kore Kökenli Uzak Doğu Sporunu Bir de Kırıkkale’de İzleyin: Ulusal Tekvando Festivali

Kırıkkale Ulusal Tekvando Festivali Kırıkkale Ulusal Tekvando Festivali

Kırıkkale Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Ulusal Tekvando Festivali, Eylül ayının 3. haftasında düzenlenmektedir. Her sene tarihi değişebileceği için Spor il Müdürlüğü ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. İlk kez 2014 yılında düzenlenen festivale, Türkiye’nin onlarca farklı şehrinden, yüzlerce sporcu katılmakta ve tüm sporcular birinci olabilmek adına kıran kırana bir mücadele içerisine girmektedir.

Festival kapsamında kızlar ve erkekler ayrı olarak yarışmaktadır. Yarışmacılar, kilolarına göre de farklı sıkletlerde dövüşmektedir. Turnuvada 1. olan gençlere ödülleri Kırıkkale Valisi tarafından takdim edilmektedir. Ulusal Tekvando Festivali’ne katılım tamamen ücretsizdir.


En Güzel Kavunların ve Karpuzların Tadına Bakın: Sulakyurt Geleneksel Kavun Karpuz Festivali

Sulakyurt Kavun Karpuz Festivali Sulakyurt Kavun Karpuz Festivali

Kırıkkale’de her sene düzenlenen Sulakyurt Geleneksel Kavun Karpuz Festivali, Eylül ayında organize edilmektedir. Bu renkli festivalde, toplumdaki bireylerin arasındaki birlik ve beraberliğin artması amaçlanmaktadır. Kültür ve sanat boyutu da bulunan festivalde, eğlenceli etkinlikler düzenlenmekte ve bu sırada kavun-karpuz üreticileri de ürünlerini sergileme fırsatı bulmaktadır.

Çevre illerden katılımın olması amacıyla ikramların yapıldığı ve çeşitli yarışmaların düzenlendiği festival, Kırıkkale’nin Sulakyurt ilçesinde gerçekleştirilmektedir. İlçe merkezinde düzenlenen festival alanına ulaşım, il merkezinden yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. 

Kırıkkale'de muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Kırıkkale gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Yerli Halk ile Vakit Geçirin: Kültür, Üzüm ve Kavun Festivali

Kırıkkale Kültür, Üzüm ve Kavun Festivali Kırıkkale Kültür, Üzüm ve Kavun Festivali

Delice Belediyesi tarafından gerçekleştirilen geleneksel Kültür, Üzüm ve Kavun Festivali, Eylül ayının ilk günlerinde gerçekleştirilmektedir. Festivale il valisi başta olmak üzere birçok üst düzey katılımcı da iştirak etmektedir. Kırıkkale’nin sürekli göç vermesi nedeni ile tarımsal ürünlerinin yeterli miktarda tanıtılamıyor olması, böylesine eğlenceli festivallerin ortaya çıkarılmasına etken olmuştur.

Festival kapsamında konserler düzenlenmekte ve katılımcılar arasında eğlenceli yarışma oyunları organize edilmektedir. Ayrıca üzün, karpuz ve kavun yetiştiren üreticiler kendi aralarında yarışmaktadır. Oluşturulan jüri üyeleri, Delice’nin en iyi üzümünü, kavununu ve karpuzunu seçmektedir. Festival finalinde ise konserler verilmekte, halk oyunları gösterime sunulmakta ve mehter takımı sahne almaktadır.


Kırıkkale’de Sanatsal Etkinliklere Tanıklık Edin: Uluslararası Hasandede Kültür ve Sanat Buluşması

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Hasandede Festivali, oldukça renkli görüntülere sahne olmaktadır. Uluslararası statüsü bulunan festivale dünyanın çeşitli noktalarından sanatçılar katılmaktadır. Özellikle taş heykel sempozyumu oldukça fazla ilgi görmektedir. Festival, Hasandede Belediyesi tarafından organize edilmektedir. Eylül ayında düzenlenen festivale gelen sanatçılar, buraya eserlerini getirmek yerine eserleri bizzat burada yapmaktadır.

Sanatçıların tüm konaklama ve diğer ihtiyaçları, Hasandede Belediyesi tarafından karşılanmaktadır. Sadece Avrupa’dan değil, Uzak Doğu ülkelerinden de yoğun katılımın olduğu festival, konserlerin ve tiyatro gösterilerinin yapıldığı bir tören ile son bulmaktadır. Türkiye’nin birçok üniversitesinin güzel sanatlar fakültesi bölümü öğrencileri tarafından da ilgi gören festivale katılım ücreti bulunmamaktadır.