Kırıkkale Tarihi Yerler

Türkiye’nin önemli turizm kentlerinden birisi olmaya aday olan Kırıkkale, 1989 yılında Ankara’dan ayrılarak şehir statüsünü kazanmıştır. Türkiye’nin 71. ilidir ve nüfusu 300 bin civarındadır. Çok eski bir medeniyet merkezi olan şehir, önemli karayolu ve demiryolu ağının ortasında olması nedeni ile ulaşım sorunu yaşanmamaktadır. Ülkenin başkentine sınır olmuş olması da, Kırıkkale’nin turizm potansiyelini artırmaktadır. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, şehirde binlerce yıllık tarihi ve kültürel birikimin eseri olan çok sayıda tarihi yer bulunmaktadır.

Ankara’ya sadece 1 saatlik uzaklıkta olan Kırıkkale’nin en önemli tarihi yapıları arasında Hasandede Cami ve Askeri Silah Fabrikası bulunmaktadır. Cumhuriyetin kuruluş yıllarına yakından tanıklık etmiş olan şehir, aynı zamanda Anadolu’da hüküm sürmüş onlarca güçlü medeniyetin de eserler bırakması ile gezilip görülmesi gereken şehirler arasında kendine yer bulmuştur. Şehirde Türk-İslam mimarisinin güzel örneklerinden olan, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait çok sayıda tarihi yapı yer almaktadır.

Kırıkkale'deki günübirlik aktivitelerinizde rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Kırıkkale otel sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Çeşnigir Köprüsü

Çeşnigir Köprüsü Çeşnigir Köprüsü

Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale’nin önemli tarihi yapılarından birisidir. Şehrin Karakeçili ilçesindeki Köprüköy beldesinde bulunan Çeşnigir Köprüsü’nün Selçuklu Dönemi’nde yapıldığı tahmin edilmektedir. Köprünün inşaat amacı ise Köprüköy ile ilçe arasında bir bağlantı yolu oluşturmasıdır.

Kritik bir noktada inşa edilen Çeşnigir Köprüsü, Anadolu’yu işgal eden Timur ordusu tarafından Ankara’ya geçerken de kullanılmıştır. Köprü, Ankara savaşından sonra tahribata uğramış olsa da, Yavuz Sultan Selim’in emri ile Mimar Sinan tarafından tekrardan inşa edilmiştir. Doğal olarak köprü için Mimar Sinan’ın eseri demek mümkündür. Kesme taşlardan inşa edilen köprünün uzunluğu 110 metredir. Bölgeye 1998 yılında yapılan Kapulukaya Barajı’ndan sonra araç trafiğine tamamen kapatılmıştır.

Kırıkkale'de doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Kırıkkale'de gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Sulu Mağara

Sulu Mağara Sulu Mağara

Kırıkkale şehir merkezine 45 dakikalık mesafede bulunan Sulu Mağara, şehrin Keskin ilçesinde yer almaktadır. Yapılan arkeolojik çalışmalarda bulunan kalıntılar, mağaranın Bizans İmparatorluğu döneminde yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermektedir. Doğal bir mağara olsa da, içerisinde sonradan eklenmiş ve inşa edilmiş kısımlar da bulunmaktadır. Şehrin en uzun mağarası olan Sulu Mağara’nın uzunlu 300 metreye yakındır ve 3 kattan oluşmaktadır. Sonradan eklenen kısımlara ise mağaranın doğal alanlarından geçişler inşa edilmiştir.

Yerli turistlere ek olarak yabancı ziyaretçilerin de ilgisini çeken mağara, yılın her günü ziyarete açıktır. Giriş ise tamamen ücretsizdir. Keskin İlçesinin Arzu Bayırı Mevkii’nde konuşlanan bu yer altı şehrinin, düşmanlardan ve özellikle yabani hayvanlardan korunmak için kullanıldığı tahmin edilmektedir. İlçe merkezine, yürüme mesafesinde yer almakta ve ulaşım sorunu bulunmamaktadır.

Kırıkkale'de birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Kırıkkale gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Ceritkale Kaya Mezarları

Ceritkale Kaya Mezarları Ceritkale Kaya Mezarları

Kırıkkale’nin tarihi birikimi açısından önde gelen ilçelerinden Keskin’de yer alan Ceritkale Kaya Mezarları, ilçe merkezine 30 dakika mesafede bulunmaktadır. Adını verdiği Ceritkale köyü içerisinde yer olan bu tarihi kaya mezarlar, Keskin bölgesinin en eski yerleşim yeri olarak kabul edilmektedir. Yapılan kazılarda ve alınan örneklerde, ilk yerleşim hareketlerinin Demir Çağı’nda başladığı öngörülmektedir.

Bir vadinin içine inşa edilen mezarların ise Romalılara ait olduğu düşünülmektedir. Mezarlar, büyük kayalar oyularak içerisine yerleştirilmiştir. Mezarlarda yatan kişilerin ise dönemin önemli komutanları ve devlet adamları olduğu düşünülmektedir. Kırıkkale’nin bir diğer önemli tarihi yapısı olan Sulu Mağara’ya yürüme mesafesinde konuşlanmıştır. Giriş ücretsizdir.


Ballı Camii ve Türbesi

Ballı Camii ve Türbesi Ballı Camii ve Türbesi

Anadolu Selçuklu Devleti’nin en önemli eserlerinden birisi olan Ballı Camii ve Türbesi, şehrin Balışeyh ilçesinde yer almaktadır. 12. yüzyılın başlarında inşa edilen yapının, kim tarafından yaptırıldığı bilinemiyor olsa da, Selçuklu Dönemi’nin mimari çizgilerini taşıdığı görülmektedir. 900 yıldır ayakta duran yapı, oluşan tahribatlar nedeni ile 1991 yılında geniş bir restorasyon çalışmasından geçirilmiştir. 

İçerisindeki ahşap işçiliklerin inceliği ile dikkat çeken cami, kısa ve kalın minarelere sahiptir. Bu tarz minarelere en çok Selçuklu Dönemi’nde rastlanmaktadır. Kırıkkale’nin en çok ilgi gören dini yapısı olan Ballı Camii ve Türbesi’ne Balışeyh ilçe merkezinden yürüyerek ulaşılabilmektedir. İbadete açık olan camiye giriş ücretsizdir.


MKE Silah Sanayi Müzesi

MKE Silah Sanayi Müzesi MKE Silah Sanayi Müzesi

Ağırlıklı olarak Osmanlı askerlerinin kullandığı silahların sergilendiği Silah Sanayi Müzesi’nde, Avrupa ordularının da kullandığı silahlar bulunmaktadır. 1990 yılında açılan müze, Kırıkkale il merkezinde yer almaktadır. Sergilenen silahların neredeyse tamamı, savaşlarda aktif bir şekilde kullanılmıştır. Müzede sadece silah ve mühimmat değil aynı zamanda askerlerin giydikleri zırhlar ve çelik yelekler de yer almaktadır.

MKE Silah Sanayi Müzesi’ndeki silahların büyük bir bölümü, İkinci Dünya Savaşı sonrasında toplanmış, bakıma alınmış ve sergiye uygun hale getirilmiştir. Cumhuriyet Dönemi’nde toplanan bu silahlar, 1990 yılında ziyaretçilere sergilenmek üzere hizmete açılmıştır. Osmanlı Dönemi’ne ait olan silahlar ise Tophane’den ve birkaç eski silah fabrikasından getirilmiştir. Manevi değeri çok yüksek yüzlerce eser bulunan müze, Türkiye’nin ilk özel silah müzesi konumundadır. Müze zannedildiği gibi tüm yıl boyunca açık değildir sadece 18 ile 24 Mayıs tarihleri arasında gezilebilmektedir. Normal vatandaşlar gezebiliyor olsa da, gezi öncesinde MKE’den izin alınma koşulu bulunmaktadır. Müze ziyareti için herhangi bir ücret ödenmesine gerek yoktur.


Şeyh Camii ve Türbesi

Şeyh Camii ve Türbesi Şeyh Camii ve Türbesi

Kırıkkale şehir merkezine 1 saatlik mesafede bulunan Şeyh Cami ve Türbesi, Sulakyurt ilçesinin sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçenin kurucusu olan Şeyh Şamil tarafından, 15. yüzyılda inşa ettirilen caminin avlusunda, Şeyh Şamil’in türbesi de yer almaktadır. Günümüze kadar birçok kez restorasyondan geçen cami ve türbe alanı, buna rağmen orijinal halini korumaktadır.

Şeyh Camii ve Türbesi, ilçe merkezinde yer almaktadır. Aktif olarak ibadethane olarak kullanılan tarihi yapı, şehre gelen yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görmektedir. Osmanlı mimarisinin, şehirdeki en güzel örneklerinden bir tanesidir.


Haydar Sultan Camii ve Türbesi

Haydar Sultan Camii ve Türbesi Haydar Sultan Camii ve Türbesi

Keskin ilçesinde bulunan önemli tarihi yapılardan birisi olan Haydar Sultan Camii ve Türbesi, şehir merkezine 1 saatlik kara yolculuğu mesafesindedir. Roma Dönemi’nde yapılmış bir manastır üzerine inşa ettirildiği düşünülse de, Bizans Dönemi’ne ait olabileceğini gösteren bulgular da tespit edilmiştir. Haydar Sultan köyünde yer alan tarihi yapı, binlerce yıllık tarihi boyunca çok kez onarımdan geçmiş ve bu nedenle yapının orijinal kısımlarında kayıplar yaşanmıştır.

Günümüze kadar avluda yer alan Deliler Kuyusu, tam orijinal hali ile gelebilmiştir. Bu kuyunun da tahrip olmaması adına, etrafı duvarlar ile çevrilerek koruma altına alınmıştır. Deliler Kuyusu farklı bir özelliğe sahiptir. Su çok soğuk olmasına rağmen sürekli kaynamaktadır. Bu durum, suyun içerisinde yoğun miktarda bulunan kükürt minerali nedeni ile gerçekleşmektedir.