Karacasu Gezilecek Yerler

Ülkemizin kültür faaliyetlerini bir adım öne çıkaran Karacasu ilçesi Ege Bölgesi'nde yer almaktadır. Karacasu ilçesi derinin, demirin, hamurun, çamurun ve mermerin kendine özgü tarzını bulduğu Aydın iline bağlıdır.

Karacasu ilçesi Dandalaz Vadisi ile Karıncalıdağ'ın eteklerinde yer almaktadır. Aydın ile Karacasu şehir merkezi arasında yaklaşık 85 kilometre uzaklıktadır. İlçenin antik kenti, tarihi yapıları, zeytin ağaçları ve bahçeleri görülmeye değer.

Karacasu ilçesinde bulunan Afrodisias Antik Kent içerisinde 7000 kişilik tiyatrosu, halka açık 10 veya 15 bin kişilik Piskopos Sarayı, MS. 200 yıllarında yapılan Boluterion Meclis Binası, Dünya'nın en iyi dizayn edilmiş ve korunmuş 30 bin kişilik stadyumu, kentin odak noktası olarak kabul edilen Afrodit Tapınağı bulunmaktadır.

Karacasu ilçesinde antik kent haricinde mükemmel manzarasıyla Bahçeköy Şelalesi, doğal kaynaklar suları ile serinleyebileceğiniz Görle Kanyonu, 450 metre uzunluğunda ve 40 metre derinliğinde Sırtlanini Mağarası'nın görülmesi gerekir.


Karacasu Tarihi ve Turistik Yerleri: Geçmişten Günümüze Kadar Ulaşmış ve Gezilecek Yerler

Afrodisias Antik Kenti

Afrodisias Antik Kenti Afrodisias Antik Kenti

Afrodisias Antik Kenti, Aydın'ın Karacasu ilçesinde Geyre Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Denizden yaklaşık 600 metre yükseklikte bir plato üzerine kurulan antik kent tarihi yapılarının zenginliğini kentin kuzey tarafında bulunan Babadağ eteklerinde yer alan mermer ocaklarından almıştır.

Aydın'ın Karacasu ilçesinde yer alan antik kent M.Ö. 1. yüzyıl sonlarına doğru inşaa edilmiştir. Afrodisias Antik Kenti farklı hükümdarlıklar tarafından kullanılarak günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Afrodisias Antik Kenti için yeterli tanıtım yapılmadığı için yerli ve yabancı turist tarafından çok fazla ziyaret edilmemektedir.

Afrodisias Antik Kenti içerisinde tiyatro, meclis binası, stadyum, Hadrian Hamamı, Afrodit Tapınağı ve Sebastion bulunmaktadır.

Antik kente ulaşabilmeniz için Aydın - Denizli karayolunu kullanırken Kuyucak'ı 2 kilometre geçtikten sonra sağ tarafa Karacasu yoluna dönüş yapmalısınız. Karacasu levhasından dönüş yaptıktan sonra 27 kilometre sonra Karacasu, ardından Tavas yönünde 12 kilometre ilerlediğiniz zaman kent ulaşabilirsiniz.

Antik kent bitişiğinde bulunan Afrodisias Antik Kent Müzesi girişi ücretlidir. Müze giriş ücreti ödediğiniz zaman Afrodisias Antik Kenti ve müzesini ziyaret edebilirsiniz. Müzekart+ ile ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Müzekart haricinde giriş ücreti ise 50 TL'dir.


Afrodisias Antik Kent - Tiyatro Bölümü

Afrodisias Antik Kent Tiyatrosu Afrodisias Antik Kent Tiyatrosu

Antik kentin tiyatro bölümü hem gösteri hem de yerli halkın toplanma yeri olarak kullanılmıştır. Gösterişli sahne ve seyirci olarak tiyatro iki bölümden oluşmaktadır. 

7000 kişilik antik kent tiyatrosunun sahne bölümü 3 katlı mermer kullanılarak inşaa edilmiştir. Antik kent tiyatrosunun tepe bölümüne çıktığınız zaman sahne bölümündeki bütün detayları görebilir, mükemmel manzarayı izleyebilir ve fotoğraf çektirebilirsiniz.


Afrodisias Antik Kent - Meclis Binası

Afrodisias Antik Kenti Meclis Binası Afrodisias Antik Kenti Meclis Binası

Antik kentin kullanıldığı dönem içerisinde meclis binası çok önemli bir yere sahiptir. M.S 200. yıllarda yaptırılan meclis binası halkın toplanma yeri kullanılmıştır. Tiyatro, kapalı tiyatro ve konser salonu halkın toplanma yeri olarak kullanılırken aynı şekilde meclis binası da toplanma yeri olarak kullanılmıştır. 

Dometeınos ve Ttıana adında iki farklı hayırseverin meclis binasında portreleri ve heykellerin üzerinde yazılı kaideleri bulunmaktadır. Günümüzde portreler müzeye kaldırılırken kaideler kaldırılmamıştır.


Afrodisias Antik Kent - Stadyum 

Afrodisias Antik Kent Stadyumu Afrodisias Antik Kent Stadyumu

Dünya'nın en iyi korunmuş ve en büyük stadyumlarından birini görmek ister misiniz? Afrodisias Antik Kenti'nin stadyumu 270 metre uzunluğunda ve 30 bin kişilik kapasiteye sahiptir. 

M.S 1. yüzyılda uzun atlama, disk ve cirit atma gibi oyunların oynandığı stadyum M.S 400'lü yıllarda kan dökülen vahşi sporlar yapılmıştır. Yerli ve çevre şehirlerden gelen insanlar burada gladyatör ve vahşi hayvanların mücadelelerini izlemişlerdir.


Afrodisias Antik Kent - Hadrian Hamamı

Afrodisias Antik Kenti Hadrian Hamamı Afrodisias Antik Kenti Hadrian Hamamı

M.S 2. yüzyılda yaptırılan Hadrian Hamamı, Afrodisias Antik Kenti'nin en büyük kurumsal yapılarındandır. Roma mimarisine uygun olarak inşaa edilen Hadrian Hamamı, Roma İmparatoru Hadriana adına adanmıştır. 

Hamamın ön tarafı surlarla çevrili ve bir avlusu bulunmaktadır. Kuzey tarafında ise ince işçilikle inşaa edilmiş bir çeşme bulunur. Çeşme dikkatli bir şekilde incelendiği zaman Roma döneminden kalma izleri görebilirsiniz. 


Afrodisias Antik Kent - Sebastion

Afrodisias Antik Kenti Sebastion Afrodisias Antik Kenti Sebastion

Afrodisias Antik Kent içerisinde yer alan Sebastion döneminde dini merkez olarak kullanılmıştır. Roma imparatorluğu döneminde Roma imparatorları tanrı olarak tapılmasına için Sebastion kurulmuştur.

Sebastion yapısının alt kısmında uzun bir avlu ve yapı bulunmaktadır. Yapı, üç katlı ve yanlarında sütunlu yapılar bulunmaktadır. Sütunlu yapıların üzerinde ve çevresinde kabartma yazılar ve heykeller inşaa edilmiştir. 


Afrodisias Antik Kent - Afrodit Tapınağı

Afrodisas Antik Kenti Afrodit Tapınağı Afrodisas Antik Kenti Afrodit Tapınağı

Antik kentin odak noktası olarak bilinmektedir. Afrodit Tapınağı, M.Ö 1. yüzyılda inşaa işlemlerine başlaması ile birlikte M.S 2. yüzyılda tapınağın etrafına sütunlar ilave edilmiştir. M.S 500'lü yıllarda tapınak, Hristiyan kilisesine çevrilmiştir.

Antik kent içerisinde bulunan heykeltıraş ustaları bu noktada önemli eserlere imza atmışlardır. Heykeltıraş ustalarının ürettiği bu ürünleri tapınak içerisinde görebilme imkanınız bulunmaktadır.

Afrodit Tapınağı çevresinden güneş batımını kesinlikle izlemelisiniz. Kentin önemli noktası tapınak etrafından güneşin batımı daha mükemmel.


Afrodisias Antik Kent Müzesi

Afrodisias Antik Kent Müze Afrodisias Antik Kent Müzesi

Antik kent sınırları içerisinde bulunan müze 1979 yılında açılmıştır. Müze içerisinde sadece antik kent üzerinden çıkartılan tarihi eserler sergilenmektedir. 

Kafa kısımları bulunan ve bulunmayan heykeller, büstler, Roma ve farklı imparatorluklara ait sikkeler, altınlar ve heykeltıraş ustalarının ürettiği eserler müze içerisinde sergilenmektedir. Afrodit heykellerinin güzelliğini görmeden müzeden kesinlikle ayrılmamalısınız. Afrodit heykelleri ile diğer heykeller arasında gözle görülebilir şekilde mimari farklılıklar bulunmaktadır.

Hem yaz hem de kış aylarında sabah 08:00 de açılan müze, yaz aylarında 19:00'da kapanırken kış aylarında ise 17:00'da kapanmaktadır. 

Bir yıl boyunca Müzekart+ ile sınırsız girebileceğiniz müze, Müzekart haricinde giriş ücreti 20 TL'dir. 


Karacasu Doğal Güzellikleri: Dokunulmamış Yeşilliği ile Büyüleyen ve Görülmesi Gereken 4 Yer

 Sırtlanini Mağarası

Sırtlanini Mağarası Sırtlanini Mağarası

Sırtlanini Mağarası, Aydın'ın Karacasu ilçesinde Çamarası Mahallesi'nde yer almaktadır. Mağara, Karacasu ilçesine yaklaşık 14 kilometre, Afrodisias Antik Kenti'ne ise yaklaşık 10 kilometre uzaklıktadır.

Sırtlanini Mağarası'nın giriş kısmı 4 metre uzunluğunda alçak olduğu için sürünülerek giriş yapılmaktadır. 348 metre uzunluğunda olan mağara içerisinde seramik parçalar, sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Mağara içerisinde yer alan seramik parçalar belli bir dönem yaşam merkezi olarak kullanıldığını düşündürmektedir.

Sırtlanini Mağarası'na ulaşabilmek için Karacasu şehir merkezinden Kuyucak - Tavas yolunu kullanabilirsiniz. Mağaraya ulaşım için bir diğer farklı alternatif ise Yazır - Karasu yolu üzerinden Çamarası Mahallesi'ne ulaşabilirsiniz. Karacasu şehir merkezinden Çamarası Mahallesine ulaşım sağlayan minibüsler bulunmaktadır.


Çağlayan Tabiat Parkı

Çağlayan Tabiat Parkı Çağlayan Tabiat Parkı

Çağlayan Tabiat Parkı, Aydın'ın Karacasu ilçe merkezine yaklaşık 18 kilometre, Bahçeköy Mahallesi'ne yaklaşık 2 kilometre Çağlayan Mevkii'nde yer almaktadır.

Parkın bitki örtüsü, çevresindeki zengin yaşam alanı, iklimi ve yüksek konumda bulunması nedeni ile koruma altına alınmıştır. Çağlayan Tabiat Parkı içerisinde yaban domuzu, tilki, karga, bülbül ve karatavuk gibi hayvanlar yaşamını sürdürmektedir. 

Doğanın eşsiz manzarasını seyredebileceğiniz, orman ve dağ ekosistemini inceleyebileceğiniz, ağaçların ve bitkilerin mükemmel kokusunu içinize çekebileceğiniz parkta bolca fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

Parka ulaşabilmek için Kuyucak - Tavas yolu güzergahını kullanabilirsiniz. Parka ulaşmak için D-585 karayolunu kullanacaksınız. 

Çağlayan Tabiat Parkı'nın otopark ve araç ile giriş ücreti bulunmaktadır. Otopark ücreti araç başı olarak nitelendirildiği için yaklaşık 15 TL'dir. Parka aracınız bulunmadan yaya olarak ücretsiz bir şekilde girebilirsiniz.


Görle Kanyonu

Görle Kanyonu Görle Kanyonu

Karacasu ilçesinin Görle Mahallesi'nde yer alan Görle Kanyonu ilçe merkezinden yaklaşık 25 kilometre uzaklıktadır. Derin ve dik yamaçlı olan vadiye ulaşabilmek için Yaykın Ovası'ndan 250 metre aşağıya inmelisiniz.

Kanyon çevresinde doğa yürüyüşleri, dağ tırmanışları ve mükemmel manzaralara şahit olabileceğiniz gezi turu yapabilirsiniz. Kanyon yüksekliği 100 metre ile 250 metre arasında değişkenlik göstermektedir.

Kanyon çevresinde bol su ve yeşillik hakim olması ile birlikte Akdeniz sebze ve bitkileri yetişmektedir. 

Karacasu ilçe merkezinden kalkan Görle minibüslerini kullanarak kanyona kolayca ulaşabilirsiniz. Özel aracınız ile ulaşım sağlamak isterseniz Karacasu ilçe merkezinden Kuyucak - Tavus yolunu takip ederek ulaşabilirsiniz.

Görle Kanyonu giriş ücreti bulunmamaktadır. Ücretsiz bir şekilde dağları, vadileri ve ovaları keşfedebilirsiniz.


Bahçeköy Şelalesi

Bahçeköy Şelalesi Bahçeköy Şelalesi

Bahçeköy Şelalesi, Aydın'ın Karacasu ilçesinde Bahçeköy Mahallesi'nde yer almaktadır. Karacasu ilçe merkezi ile Bahçeköy Mahallesi arasında yaklaşık 20 kilometre mesafe bulunmaktadır. Şelale Bahçeköy Mahallesi'ne yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Hem yaz hemde kış aylarında 100 metre yükseklikten dağların ve yamaçların arasından akan soğuk su mükemmel doğa harikasıdır. Karacasu çevresinde bulunan yerli halkın şelale kenarında daha kaliteli vakit geçirebilmesi için banklar yerleştirilmiştir.

Bahçeköy Mahallesi'ne ulaşabilmek için Karacasu ilçe merkezinden Kuyucak - Tavas karayolunu kullanarak ulaşabilirsiniz.

Bahçeköy Şelalesi'ne giriş ücreti bulunmadığı için çevresinde dilerseniz piknik yapın, dilerseniz fotoğraf çektirin. 


Karacasu Günübirlik Gezilecek Yerler

Antik dönemlerden bu yana yerleşim olan bölgeler arasında yer alan Karacasu, Aydın’ın merkezine 85 km uzaklıkta olan ilçesidir. Tarih meraklıların dikkatini çekecek niteliklere sahip olan bu ilçe günübirlik geziler için yine tarihi yönden önem taşıyan alanları ile dikkat çekmektedir. 


Kuşadası

Kuşadası Kuşadası

Karacasu ilçe merkezine yaklaşık olarak 150 km mesafede yer alan Kuşadası, Aydın’ın en gözde tatil noktalarından biridir. Plajları ile eşsiz bir yaz tatili sunan bu ilçe aynı zamanda doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla da dikkat çekmektedir. 


Didim

Didim Didim

Karacasu ilçe merkezine yaklaşık olarak 180 km mesafede yer alan Didim de tıpkı Kuşadası gibi şehrin turistik noktaları arasında yer almaktadır. Didyma Antik Kenti’nden adını alan bu nokta, tarihi yönden zengin olanaklarının yanı sıra, masmavi denizi ve ödüllü plajları ile ziyaretçilerine zengin olanaklar sunmaktadır. 


Arapapıştı Kanyonu

Arapapıştı Kanyonu Arapapıştı Kanyonu

Karacasu ilçe merkezine yaklaşık olarak 53 km mesafede yer alan Arapapıştı Kanyonu, Kemer Barajı’nın bulunduğu noktada yer almaktadır. Kemer İskelesi’nden teknelere binerek kanyonu gezmeniz mümkündür. Doğal bir yeşil alanın çevrelediği kanyon, mavi ve yeşil karşımı suyu ile adeta bir fotoğraf karesi izlenimi yaratmaktadır. Burada tekne turu haricinde doğa yürüyüşü yapma imkanı da bulunmaktadır. 


Çine Vadisi

Çine Vadisi Çine Vadisi

Karacasu ilçe merkezinden yaklaşık olarak 100 km uzaklıkta yer alan Çine Vadisi, hem doğal güzellikleri hem de tarihi dokusu ile ziyaretçilerine keyifli bir günü birlik gezi deneyimi yaşatmaktadır. 


Karacasu'da Yapılması Gerekenler: İlçeye Geldiğinizde Mutlaka Yapmanız Gereken Etkinlik ve Aktiviteler 

Tarihi Geziler: Afrodisias Antik Kenti

Afrodisias Antik Kenti Afrodisias Antik Kenti

Afrodisias Antik Kenti, Ege Bölgesi'nde yer alan Aydın ilinin Karacasu ilçesinde yer almaktadır. Karacasu ilçesinde yer alan bu antik kent uzun yıllar boyunca farklı uygarlıklar tarafından kullanılmıştır.

Afrodisias Antik Kenti günümüzde Alman bilim adamları tarafından incelemesi devam etmektedir. Büyük ve önemli bir antik kent olmasına rağmen ülkemizde yeterli tanıtımı yapılmamıştır. 

Antik kent içerisinde yer alan stadium, tiyatro ve hamamının kesinlikle görülmesi gerekir. 


Doğanın Muhteşem Kokusunda Lezzetli Bir Akşam Yemeği: Kahve Deresi

Kahve Deresi Kahve Deresi

Karacasu ilçesinde hem lezzetli hem de alkollü servisi bulunan ender mekanlardan biri olan Efem Kuzu Çevirme, ilçenin Kahve Deresi Yaylaları'nda bulunmaktadır.

Ormanın içinde bulunan bu restoranda kuzu çevirme ile kebabın tadına kesinlikle bakmalısınız. Afrodisias Antik Kenti'ni gezdikten sonra doğanın içinde huzur dolu bir akşam yemeği için tercih edilmelidir. 

Restoranın personelleri müşterilerine oldukça ilgili ve güleryüzlüdür. 

Adres : Büyükdağlı Mahallesi, 09370 Karacasu / Aydın


Yürüyüşün En Güzel Hali: Çağlayan Tabiat Parkı

Çağlayan Tabiat Parkı Çağlayan Tabiat Parkı

Çağlayan Tabiat Parkı, Karacasu ilçesinden 18 kilometre uzaklıkta olan Bahçeköy Mahallesi'nde yer alır.

Ağaçların eşsiz güzelliği, bitkilerin mis kokusu, dağların muazzam görünümü ve zengin bitki örtüsü eşliğinde parkı keşfetmek adına bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Parkta yürüyüş yaparken yaban domuzu, tilki ve karga gibi farklı hayvan türlerine rastlayabilirsiniz.


Afrodisias Kültür, Sanat ve Tanıtım Festivali

Afrodisias Antik Kenti Afrodisias Antik Kenti

2018 yılında 31. kez düzenlenen Afrodisias Kültür ve Sanat Festivali'ne Türkiye'nin dört bir yanından tatilciler gelir. 

Her yıl düzenlenen bu festivalin ilk amacı Afrodisias Antik Kenti'nin tanıtımı ve çevrede bulunan yerli halkın eğlenmesidir. 

Bu festival ilçenin kalkınması ve antik kentin tanıtımı için oldukça büyük bir etkinliktir. Ziyaretçilerin hem antik kenti tanıması hem de eğlenceli vakit geçirmesi için farklı etkinliklere yer verilir. 

Afrodisias Kültür ve Sanat Festivali yaklaşık 2 gün boyunca devam etmektedir. Festival süresince bu alanda çeşitli standlar açılarak bölgeye özgü hediyelik eşyalar satılmaktadır. Karacasu ilçesine özgü olan toprak ürünleri standlardan uygun fiyata satın alabilirsiniz.


Karacasu Nerededir ve Nasıl Gidilir: Yola Çıkmadan Önce İncelemeniz Gereken Ulaşım Seçenekleri ve Güzergah Bilgileri

Karacasu, Aydın'a yaklaşık 85 kilometre uzaklıkta, Aydın'ın bir diğer ilçesi Nazilli'ye ise yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta, Denizli'ye yaklaşık 86 kilometre ve Muğla iline ise yaklaşık 111 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Aydın'ın Karacasu ilçesine büyük şehirlerden ve çevre illerden özel aracınız, belediye otobüsleri ve dolmuşlar ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Büyük şehirlerden Karacasu ilçe merkezine direkt ulaşabileceğiniz otobüs seferleri bulunmamaktadır. Bu sebeple otobüs ile ulaşım sağlayacak tatilciler öncelikle Aydın Otogarı'na ardından Karacasu ilçe merkezine geçiş yapmalıdır.


Dolmuş ile Karacasu’ya Nasıl Gidilir?

Aydın'dan dolmuş ile Karacasu ilçesine ulaşabilmeniz için öncelikle Nazilli dolmuşlarına binmelisiniz. Nazilli'den kalkan Karacasu dolmuşları ilçe merkezine kadar sizleri ulaştıracaktır.

Aydın'dan Nazilli'ye yaklaşık her yirmi dakikada bir dolmuş seferi, Nazilli'den yine aynı şekilde yaklaşık her yirmi dakikada bir Karacasu dolmuş seferleri bulunmaktadır. 

Aydın - Nazilli arasında bulunan dolmuşların ücreti yaklaşık 10 TL, Nazilli'den Karacasu'ya giden dolmuşların ücreti ise yaklaşık 5 TL'dir.

Aydın'dan Nazilli'ye ulaştıktan sonra belediye otobüsleri kullanarak 215 numaralı hat sayesinde aynı şekilde Karacasu ilçe merkezine ulaşabilirsiniz. Belediye otobüslerinin ücreti ise yaklaşık 3 TL'dir.

Denizli Otogarı'ndan Karacasu ilçe merkezine direkt hareket eden dolmuş seferleri bulunmaktadır. Denizli Otogarı'ndan 15:00'da günde bir kez hareket eden dolmuş ücreti yaklaşık 15 TL'dir. 


Özel Araç ile Karacasu’ya Nasıl Gidilir?

Aydın'dan D-585 karayolunu kullanarak Çamdibi, Bahçeköy ve Karacasu güzergahını takip etmelisiniz. 

İzmir ile Karacasu ilçesi arasında yaklaşık 250 kilometre mesafe bulunmaktadır. İzmir'den özel aracınız ile Karacasu ilçesine ulaşabilmek için E-87 karayolunu kullanmalısınız. İzmir'den yola çıktığınız zaman Gaziemir, Menderes, Torbalı, İncirliova, Köşk, Nazilli ve Karacasu yol güzergahını takip ederek ulaşabilirsiniz.

Denizli'den Karacasu ilçe merkezine ulaşabilmek için D-585 karayolunu kullanmalısınız. Denizli merkezinden yola çıktığınız zaman sırasıyla Tavas, Akıncılar, Geyre ve Karacasu'ya ulaşabilirsiniz.

İstanbul ile Karacasu arasında yaklaşık 630 kilometre mesafe bulunmaktadır. İstanbul'dan yola çıktığınız zaman sırasıyla O-5 otolu, E-881 ve D-555 karayolunu takip etmelisiniz. İstanbul'dan sırasıyla Sultanbeyli, Orhangazi, Balıkesir, Alaşehir, Sarayköy ve Karacasu güzergahını takip etmelisiniz.

Ankara ile Karacasu ilçe merkezine arasında yaklaşık 600 kilometre mesafe bulunmaktadır. E-90, E-96, D-650 ve D-585 karayollarını takip ederek Karacasu ilçesine ulaşabilirsiniz. Ankara'dan yola çıktığınız zaman sırasıyla Polatlı, Bolvadin, Dinar, Denizli, Sarayköy ve Buharkent ilçe ve illerini göreceksiniz.