Halfeti Gezilecek Yerler

Halfeti Gezilecek Yerler: Halfeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İlk yerleşimin M.Ö. 500’lü yıllara uzandığı Halfeti, eski yerleşim yerleri arasında bulunmaktadır. Bölgede ilk yerleşim Asurlularla başlamış, daha sonra ilçe birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yunanlıların Urima adını verdikleri bölge, Osmanlı hakimiyeti sırasında Urumgala olarak anılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarından 1954 yılına kadar Rumkale olarak adlandırılan bölge, Gaziantep ilinden alınarak, Şanlıurfa iline bağlanmıştır. İlçede hala kültürel faaliyetler Gaziantep iline bağlı olarak ilerlerken, idari sorumluluk Urfa iline aittir. Halfeti, gezilecek yerler arasında sunduğu zengin seçenekleri ile ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil yaşatmaktadır.

2000 yılında Birecik Barajı’nın yapımı sırasında sular altında kalan ilçe taşınmış, bu nedenle eski ve yeni Halfeti olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Günümüzfe Eski Halfeti, Sakin Şehir olarak da bilinmektedir. Eski Halfeti bölgesinin sular altında kalmasında sonra yerli halk, Yeni Halfeti bölgesine yerleşmiştir.

Halfeti'de tarihi ve turistik mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Halfeti otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Rum Kale

Rum Kale Rum Kale

Fırat Nehri’nde bir yarım adanın üzerinde inşa edilmiş olan Rumkale, uzun yıllar ilçeye adını vermiştir. Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği noktada inşa edilmiş olan kaleye tekne ile ulaşım sağlanmaktadır. Orta Çağ’da Bizanslılar ve Ermeniler tarafından işgale uğramış olsa da, korunaklı konumu dolayısı ile günümüze kadar gelmeyi başarmış tarihi yapılar arasında yer almaktadır. 

Rum Kale’nin yapım yılının M.Ö. 855 yılı olduğu tahmin edilmektedir. 1203 – 1293 yılları arasında Ermeni Kilisesi’nin himayesine giren kale, daha sonra Mısır Memlükleri ve Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir. Farklı medeniyetlerin hakimiyetine giren kale, her medeniyetten izler taşımakta bu yüzden karmaşık bir mimari ile karşımıza çıkmaktadır. Gün batımı esnasında sunduğu manzarası da gezilecek yerler listesine eklenmesine sebep olmuştur.

Son yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında ziyarete açılan kalenin çevresinde de tarihi yapılar bulunmaktadır. Bu yapılar, Aziz Nerses Kilisesi ve Barşavma Manastırı’dır. 


Eski Halfeti

Eski Halfeti Eski Halfeti

Halfeti, Eski Halfeti ve Yeni Halfeti olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Halfeti gezilecek yerler arasında bulunan Eski Halfeti, sular altında kalmasına rağmen tarihi önemini hala korumakta olduğu ilçeler arasında bir yer edinmiştir. 20 yıl önce kolaylıkla ulaşım sağlanabilirken, Birecik Barajı sonrasında her şey değişmiştir. Günümüzde suların altında kalmasından dolayı Sakin Şehir olarak da bilinmektedir.

2500 yıllık geçmişi ile eşsiz bir mimariye ev sahipliği yapan bölgede, Halfeti Evleri, sular içinden yükselen minare, asma köprüsü ve sadece sakin şehir Halfeti ilçesinde yetişen Karagül, bölgede mutlaka görülmesi gereken noktalar arasında yer almaktadır. Halfeti Antik Kenti olarak da bilinmekte ve tamamen keşfedilmesi için bir gün ayrılması gerekmektedir.

Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Şanlıurfa otelleri sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Savaşan Köyü

Savaşan Köyü Savaşan Köyü

Fırat Nehri kıyısı üzerinde kurulmuş olan Savaşan Köyü, Birecik Barajı yapımından etkilenen bölgeler arasında yer almaktadır. Bu duruma rağmen, tarihi değerini kaybetmeyen bölge, Arnavut kaldırımlı sokakları ve taş işlemeli evleri ile kendine has otantik bir yapıya sahiptir. Köy içerisinde en çok dikkat çeken nokta ise gövdesi sulara gömülmüş olan cami minaresidir. 

Halfeti gezilecek yerler arasında olan Savaşan Köyü, günümüzde terk edilmiş bir köydür. Sular altında kaldıktan sonra köy halkı 30 kilometre ötede yer alan bölgeye yerleştirilmiş ve burada Yeni Halfeti kurulmuştur. Ancak köyünü terk etmeyen bir azınlık hala burada yaşamaktadır. Hala burada yaşayan halk ise sahil kenarında aile işletmeleri kurup hizmet vermektedir. 


Asma Köprü

Asma Köprü Asma Köprü

Yöre halkı tarafından Halfeti Gerdanlığı olarak tanımlanan Asma Köprü, GAP idaresi ve kaymakamlığın iş birliği ile ilçeye kazandırılmıştır. Oldukça güzel bir manzaraya sahip olan köprü, güneşin batışı ile ışıklandırılmaktadır. Günün her saati gezilecek yerler arasına eklenebilmektedir.


Halfeti Ulu Camii

Halfeti Ulu Camii Halfeti Ulu Camii

1807 yılında Ermeni taş ustaları tarafından tamamlanan Halfeti Ulu Camii, Eski Halfeti bölgesi üzerinde yer almaktadır. Avlusu su ile dolmuş olan cami, bu şekliyle de oldukça farklı bir manzara sunmaktadır. Bu cami, yapıldığı dönemde bölgede yaşayan halkların dostluğunu simgelemektedir. Bu simgesel özelliği ile Halfeti gezilecek yerler arasındadır.


Aziz Nerses Kilisesi

Aziz Nerses Kilisesi Aziz Nerses Kilisesi

1173 yılında inşa edilen Aziz Nerses Kilisesi, Rumkale’nin güneyinde yer almaktadır. Günümüzde sadece kalıntılarına ulaşılabilen kilise, Gotik bir mimari ile inşa edilmiştir. Türklerin eline geçtikten sonra cami olarak kullanılan kilise, Rumkale ile birlikte ziyaret edilmektedir.


Kız Mağarası

Kız Mağarası Kız Mağarası

Eski Halfeti bölgesinde bulunan Kız Mağarası, Halfeti’de düzenlenen tekne turları sırasında ziyaretçilerin ilk karşısına çıkan tarihi bir yer olarak bilinmektedir. Rivayete göre dönemin kralının kızı, hiç onaylamadığı bir gence aşık olunca, kral bu mağarayı yaptırarak kızını buraya hapsetmiştir. 

Halfeti'de aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Halfeti gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.


Soğmatar Antik Kenti

Soğmatar Antik Kenti Soğmatar Antik Kenti

Roma Dönemi'nde inşa edilen Soğmatar Antik Kenti, Abgar Krallığı zamanında inşa edilmiştir. Bilimsel araştırmalar sonrasında ay ve gezegen tanrılarına tapınıldığı bir kült merkezi olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Partların, Urfa'ya yaptıkları saldırılardan kaçan halk tarafından M.S. 165 yılında yapılmıştır. Tarihi dokusu ile Halfeti gezilecek yerler arasında ilk sıralardadır.


Halfeti’de Yapılacaklar: Halfeti Tatilinizi Unutulmaz Kılacak Etkinlikler ve Aktiviteler

Dünyanın Hiçbir Yerinde Bulamayacağınız Güllerden Alın: Siyah Gül

Meşhur Siyah Gül Meşhur Siyah Gül

Sadece Halfeti ilçesinin bir bölümünde yetişen Siyah Gül, ilçenin simgesi haline gelmiştir. Diğer isimleriyle Arap gelini, Arap güzeli, Mezopotamya sümbülü olarak bilinen endemik bir türdür. Urfa ilinin en popüler güzergahı olan Halfeti ziyareti sırasında bu gülleri görebilir, dilerseniz satın alabilirsiniz. Bu güller başka bir yerde yetiştirilmeye çalışılsa da burada ki gibi olmamıştır.

Halfeti dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Şanlıurfa gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Yalnızca Şanlıurfa’da Bulunan Balığın Tadına Bakın: Şabut Balığı

Şabut Balığı Şabut Balığı

Sadece Fırat Nehri ve Dicle Nehri'nde yetişen bir balık türü olan Şabut balığı, yağlı ve lezzetli tatlı su balıkları arasında yer almaktadır. Ağırlığı 15 kilograma kadar çıkabilen bu balığın, buğulaması ve ızgarası oldukça lezzetlidir.


Şanlıurfa’nın Simgesi Olan Bölgede Geçmişe Yolculuk Yapın: Rum Kale 

Rum Kale Rum Kale

İlçenin simgesi haline gelmiş ve bir zamanlar bölgeye adını vermiş olan Rum Kale, ilçedeki en önemli tarihi yapıdır. M.Ö. 855 yılında kurulduğu tahmin edilmektedir. Yıllar boyunca farklı medeniyetlerin kullanması sonucunda birçok farklı ize rastlanmaktadır. 

Halfeti gezisi sırasında ilk görülmesi gereken başka bir yer, bu kale olmaktadır. Siz de Şanlıurfa ziyaretinizde Rum Kalesi’ni ziyaret ederek farklı medeniyetlere ait izleri yakından inceleyin. Gezi rehberi eşliğinde de yolculuğa çıkabilirsiniz.

Halfeti'de her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Halfeti pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.


Sular Altında Kalan Eski Halfeti’yi Keşfe Çıkın: Tekne Turları

Tekne Turları Tekne Turları

Halfeti ilçesinde yapılacak tek bir aktivite, düzenlenen tekne turlarına katılmaktır. Sular altında kalan ilçeyi, tüm gizemi ile deneyimlemek için yaklaşık iki saat süren tekne turlarına mutlaka katılmalısınız. Tekne turları sırasında mola verilen çay bahçelerinde manzaraya karşı çayınızı ve kahvenizi yudumlarken, kendinizi ilçenin sessizliğine bırakabilirsiniz. 

İlçede kalabalık gruplar için kişi başı bilet ücreti ile düzenlenen turların yanı sıra, tekne kiralama hizmeti de sunulmaktadır. Halfeti sahil şeridinde hizmet veren teknelerden bilgi alınabilmektedir. 


Halfeti Yemekleri: Halfeti’de Denemeniz Gereken Yöresel Lezzetler

Halfeti’ye özgü yemekler arasında erik tavası, dolma eziği, peynir helvası, döğmeli kelle örnek gösterilebilmektedir. Ancak ilçe ile özdeşleşmiş en meşhur yiyecek Şabut balığıdır. Halfeti ilçesinin kıyısında yer alan salaş balık restoranlarında ve Fırat Nehri üzerindeki yüzer restoranda taze bir şekilde sunulmaktadır.


Siyah Gül Restoran

Siyah Gül Restoran Siyah Gül Restoran

Halfeti ilçesinde Şabut balığı kebabı ve Şabut balığının tadına bakılabilecek en güzel mekanlardan başka bir tanesi Siyah Gül Restoran’dır. Salaş bir görünüme sahip olan işletme, adını bölgede yetişen güllerden almıştır. 

İşletmenin fiyatları Halfeti geneline göre oldukça uygun, balıkları ise taze ve lezzetlidir. 

Adres: Rüştiye Mahallesi, Sahil Yolu No:7/A, 63950 Halfeti/Şanlıurfa


Fırat Yüzer Restoran

Fırat Yüzer Restoran Fırat Yüzer Restoran

Dubaların üstüne kurulmuş olan Fırat Yüzer Restoran, haşhaş kebabı ve Şabut balığı ile meşhur işletmeler arasında yer almaktadır.

Tekne turları da düzenleyen restoran, ilçenin en meşhur ve en çok turist ağırlayan işletmesidir. Fiyatları ise Halfeti ortalamasına göre yüksektir. 

Adres: Şimaliye Mahallesi, Atatürk Cd., Halfeti/Şanlıurfa

Halfeti'de aileniz ile bir arada keyifli konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Halfeti aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Halfeti Nerededir ve Nasıl Gidilir: Halfeti’ye Ulaşım Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Şehir merkezine 112 kilometre mesafede olan Halfeti, Şanlıurfa ilinin en turistik ilçelerinden bir tanesidir. İlçenin kuzeyinde Adıyaman ile Besni, güneyinde Birecik, doğusunda Bozova, batısında ise Gaziantep ilinin Araban, Yavuzeli ve Nizip ilçeleri yer almaktadır.


Özel Araç ile Halfeti’ye Ulaşım

Halfeti ilçesine farklı şehirlerden özel araç ile ulaşım imkanı bulunmaktadır. Özel araç ile direkt ulaşım seçeneği özellikle Şanlıurfa şehir merkezinden ve Gaziantep şehir merkezinden gelecek olan yolcuların tercih ettiği seçenekler arasında yer almaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollerden, hem şehre hem de ilçeye ulaşım oldukça uzun bir zaman almaktadır. 

Şanlıurfa’dan Halfeti ilçesine ulaşım yaklaşık 2 saat sürmektedir. Gaziantep ilinden yola çıkacak ziyaretçiler içinse bu yolculuk ortalama 1 saat 30 dakika sürmektedir. Gaziantep ile Halfeti arası 102 kilometreyken, Şanlıurfa ile Halfeti arası 121 kilometredir.

Diğer şehirlerden özel araç ile ulaşımı tercih edecek yolcular ise Diyarbakır’dan hareketle 3 saat 30 dakikada, Adana’dan hareketle 3 saat 30 dakikada ve Adıyaman’dan hareketle 2 saatte ilçeye kolay bir şekilde ulaşabilmektedir. 


Otobüs ile Halfeti’ye Ulaşım

Şanlıurfa Otogarı’nın alt katında, şehir içindeki ilçelere ulaşım imkanı sunan araçlar bulunmaktadır. Buradan 72 numaralı otobüse veya Yaylak – Halfeti minibüsüne binerek ilçeye ulaşım sağlanabilmektedir. Bu yolculuk yaklaşık 2,5 saat sürmektedir. 

Yolculuk sırasında iki noktaya dikkat edilmelidir. Birincisi yolculuk yaptığınız aracın şoförünün telefon numarasını mutlaka kaydetmeli ve dönüş için teyit almalısınız. İkincisi ise dönüş zamanını 18.00’dan önce ayarlamalısınız çünkü bu saatten sonra araç bulmak oldukça zor olabilmektedir. 

Farklı şehirlerden Halfeti ilçesine otobüs ile ulaşım sağlamak isteyen yolcular ise öncelikle Şanlıurfa’ya gelmelidir. Türkiye’nin tüm şehirlerinden Şanlıurfa’ya şehirlerarası otobüs ile ulaşım imkanı bulunmaktadır. 


Havayolu ile Halfeti’ye Ulaşım

İstanbul, Ankara, İzmir, Lefkoşa ve Kayseri'den Urfa iline uçak ile ulaşım imkanı bulunmaktadır. Şehirde havayolu ile ulaşım, Şanlıurfa GAP Havalimanı üzerinden gerçekleşmektedir. 

Şehir merkezine 35 kilometre mesafede yer alan GAP Havalimanı’ndan şehir merkezine ve Siverek ilçesine Havaş otobüsleri ile ulaşım sağlanmaktadır. Bu otobüsler ile şehir merkezine ortalama ulaşım süresi 45 dakika, bilet ücreti ise 12 TL’dir. Şehir merkezine ulaşım sağlandıktan sonra taksi, otobüs ve minibüs ile Halfeti ilçesine kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilmektedir.