Gönen Gezilecek Yerler

Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Balıkesir otel fiyatları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın. Balıkesir’in kaplıca turizmi açısından en gelişmiş ilçelerinden biri olan Gönen, günümüzde olduğu gibi tarihinde de kaplıcaları ve şifalı suları sayesinde büyük bir öneme sahip olmuştur. Gönen, Balıkesir ilinin "Şifa Şehri", "Kaplıca Şehri" ve "Sıcak Su Şehri" olarak da anılmaktadır. Gönen’de yapılan kazılarda ortaya çıkan mozaik tabana sahip yapılar, üzerinde yazı bulunan sütun başlıkları ve madeni paralar gibi birçok bulguya rastlanmış ve şehre yerleşimin milattan önceki yıllara dayandığı bilgisine ulaşılmıştır.

Gönen’in antik çağlarda Artemea ve Asepsus olarak da anıldığı bilinmekle birlikte MS 2. yüzyıla ait olduğu düşünülen bir takım kitabelerde kentin adının sıcak su şehri anlamına gelen “Thermi” olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Ayrıca bu kitabelerden ulaşılan bilgilerde burada yer alan hamamlara “Granikaion Hamamları” denildiği, şifalı suyun ne denli önemli olduğu gibi bilgilerin yanı sıra bu şifalı su kaynaklarını halkın kullanabilmesi için çaba gösteren kişilerin ve yöneticilerin isimleri de belirtilmektedir.

Gönen bölgesi, Roma ve Bizans hâkimiyetinin ardından Selçuklular, daha sonra Balıkesir bölgesinin bir bölümünü ele geçiren Karesi Beyliği ve son olarak 1334 yılında Osmanlıların egemenliğine girmiş ve kentin günümüze kadar ulaşan yerleşimi de bu tarihlerde başlamıştır. Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile Gönen gezilecek yerler, keşfedilmeyi beklemektedir.

Gönen 19. yüzyılın son yıllarında ilçe statüsünü kazanmıştır. Bölgenin tamamında olduğu gibi I. Dünya Savaşı sırasında 1920 yılında Yunan işgaline uğramış ve Gönen 6 Eylül 1922 tarihinde işgalden kurtulmuştur.

Balıkesir ilinin kaplıca turizmi en çok gelişmiş ilçelerinden Gönen'de tatil yapmak için Gönen otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Gönen'de Gezilecek Yerler: Planlama Yapmadan Önce İncelemeniz Gereken Yerler

Alacaoluk Kalesi

Alacaoluk Kalesi Alacaoluk Kalesi

Gönen merkeze ortalama 14-15 km uzaklıkta bulunan Alacaoluk Kalesi'nin Alacaoluk Mahallesi ile İncirli Mahallesi arasındadır. Aynı zamanda Taban Kale olarak bilinen kalenin içindeki tarihi yapılar harabe durumda olmakla birlikte surlarının neredeyse tamamı günümüzde hala ayaktadır.

Muhteşem bir doğanın içerisinde, yemyeşil bir arazide ve nispeten yüksek bir tepe üzerinde bulunmaktadır. Kaleye özellikle bahar ve yaz aylarında doğa yürüyüşleri yapılmakta olup hem muhteşem doğanın tadı çıkarılmakta hem de bu tarihi kale ziyaret edilmektedir.

Kalenin geç Roma dönemi krallarından II. Theodosius veya I. Anastasius döneminde MS 5-6. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Alacaoluk Kalesi’nin son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte turizme kazandırılması hedeflenmektedir.

Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Balıkesir otelleri sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Babayaka Kalesi

Babayaka Kalesi Babayaka Kalesi

Babayaka Kalesi, Gönen merkeze ortalama 7-8 km uzaklıkta yer alan Babayaka Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Kale günümüzde harabe bir durumda bulunmakta olup tarihi hakkında da çok fazla bilgi bulunmamaktadır.


Güvercinli Köprü

Güvercinli Köprüsü Güvercinli Köprüsü

Güvercinli Köprü, Gönen Çayı üzerinde Romalılar döneminde yapıldığı düşünülmekte olan tarihi bir köprüdür. Taş yapı olan köprünün çeşitli tarihlerde onarıldığı düşünülmektedir. Bazı rivayetlere göre ise Büyük İskender’in çıktığı büyük seferde bu köprüyü inşa ettirdiği veya kullandığı düşünülmektedir.

Üzerinden binlerce sene geçmesine ve dere içerisinde bulunmasına rağmen köprüden günümüze ulaşan görmeniz gereken köprü ayaklarının bir kısmı takdire şayandır.

Gönen'in birbirinden güzel lezzetlerini farklı mekanlarda tadabilmeniz ve güzel bir tatil planı yapmak için Gönen gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Gönen Mozaik ve Açık Hava Müzesi

Gönen Mozaik ve Açık Hava Müzesi Gönen Mozaik ve Açık Hava Müzesi

Gönen merkezde termal tesislerinin yanı başında bulunan Mozaik ve Açık Hava Müzesi taban mozaiği sayesinde ziyaret edilmektedir. Mozaikler, Roma ve Bizans dönemlerine aittir. Özellikle tarihi keşfe çıkmak isteyenler, mutlaka Gönen gezilecek yerler listesinde yer vermelidir.

Burada bulunan mozaiklerin büyük bölümünün MS 5-6. yüzyıla tarihlenen bir kiliseye ait olduğuna dair bilgilere ulaşılmıştır. Tarihte şifalı suları sayesinde tarihi kaplıca yapıları başta olmak üzere konaklama yerleri de bulunan Gönen’de kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylanmış ve çalışmalar başlamıştır. Gönen Mozaik Müzesi, modern bir görünüme kavuşturulmuş ve toprak altında olan diğer kısımların açığa çıkarılması için 1. derece sit alanı ilan edilen müze bölgesinde 2017 yılında başlatılan çalışmalar devam etmektedir.

Mozaik ve Açık Hava Müzesi’ni ziyaret etmek için herhangi bir giriş ücreti söz konusu değildir.

Balıkesir'deki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Balıkesir gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


Vali Hüseyin Öğütçen Şehir Parkı

Vali Hüseyin Öğütçen Şehir Parkı Vali Hüseyin Öğütçen Şehir Parkı

Vali Hüseyin Öğütçen Şehir Parkı, Kurtuluş Mahallesi’nde Gönen Çayı kenarında bir konuma ev sahipliği yapmaktadır. 1953 yılında bölgede meydana gelen büyük bir deprem sonrasında kent yıkıma uğramış ve bugünkü parkın yerinde bulunan eski mezarlık buradan taşınarak buranın park yapılması kararlaştırılmıştır. Kentin nefes almasını sağlayan park, yöre halkı tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

Çok uzun zaman mezarlık olarak kullanılan parkta devasa çınar ve ıhlamur ağaçları bulunmaktadır. Kaplıcaların yanı başında bulunan parkta yürüyüş yolları, yeşillik alanlar, kafeler ve çeşitli sosyal alanlar mevcuttur. Yemyeşil ağaçları ile Gönen gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunmalıdır.

Parkın isminin verildiği Hüseyin Öğütçen ise 1960-1964 yılları arasında Gönen'de Kaymakam ve Belediye Başkanı olarak görev yapmış ve kentin gelişiminde katkıları olmuş, ayrıca Türkiye’nin çeşitli yerlerinde birçok işe imza atmış başarılı bir bürokrattır.

Vali Hüseyin Öğütçen Şehir Parkı, Gönen'e gelindiğinde kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.

Gönen'de her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Gönen pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.


Gönen Merkez Kaplıcaları

Gönen Merkez Kaplıcaları Gönen Merkez Kaplıcaları

Vali Hüseyin Öğütçen Şehir Parkı etrafında yerleşke halinde bulunmaktadır. Termal tesislerin etrafında 4 adet otel vardır. Sağlık Bakanlığı ruhsatına sahip Gönen kaplıcalarının suyu florürlü termo mineral su olup suyun mineral yoğunluğu litre başına 1797 miligramdır.

Gönen Merkez Kaplıcaları'nın kas iskelet sisteminde meydana gelen travmalar sonrasında iyileştirici özelliği bulunmakla birlikte yüz felci, karpal tünel sendromu, sinir sıkışmaları, bel ağrısı, bel fıtığı, boyun fıtığı, kireçlenme, tendom travmaları, idrar yolları hastalıkları, kalp damar hastalıkları, kadın hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları ve solunum sistemi hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir.

Misafirlerinin ortak kullanabildiği restoranlar, çim futbol sahası, tenis kortları, yürüyüş parkurları, fitness merkezi, turizm hekimliği, fizik tedavi merkezi, termal havuzlar, termal banyolar ve hamamlar gibi farklı alanlara ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle şifalı suyuyla Gönen ziyaretinde bulunanların gezilecek yerler listesine mutlaka eklemesi gerekir.

Kaplıca sularının 71-82 °C arasında ve pH değerinin 7,26 olduğuna dair bilgiler vardır. Gönen, termal merkez niteliğinde olup, yıl içerisinde birçok misafir ağırlamaktadır.


Gönen Ekşidere Dağ Ilıcası

Gönen Ekşidere Dağ Ilıcası Gönen Ekşidere Dağ Ilıcası

Gönen Ekşidere Dağ Ilıcası, Gönen merkeze 15 km ve sınırları içerisinde bulunduğu Ekşidere Mahallesi’ne ortalama 3 km uzaklıktadır. Ilıca suyunun 1953 Gönen depreminin ardından bollaştığı ve o zamandan beri ılıca turizminin bölgede giderek yaygınlaştığı söylenmektedir.

Ekşidere Dağ Ilıcası’nın su sıcaklığı 38-46 °C arası olup radyoaktif özelliğe sahip suya civarda “Gençlik Suyu”, kaplıcaların yanı başında bulunan ve 18 °C sıcaklığa sahip suya da “Gençlik İçmesi” denmektedir. Kaplıca suyu kalsiyum, sülfat, klorür ve sodyum içeriklerine sahiptir.

Romatizma, kalp ve damar hastalıkları, kas ve iskelet sistemi travmaları, bel fıtığı, boyun fıtığı ve kireçlenme gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Ilıca suyu, kaplıca olarak değerlendirilmekle birlikte içmek maksatlı da kullanılmakta olup içildiğinde idrar yolları hastalıkları ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir. Yaptırılan analizler sonucunda burada çıkan suyun içerisinde ortalama 25 farklı mineral içerdiği sonucuna ulaşılmıştır.

Ortalama 1000 metre derinden çıktığı düşünülen termal suyu şifa amaçlı kullanmak isteyenlerin hizmetine açılmış otelde konaklama imkânı da bulunmaktadır.


Gönen’de Yapılacaklar: İlçe’nin Tadını Çıkarmak İçin İncelenmesi Gereken Etkinlik ve Aktiviteler

Şifa şehri olarak bilinen Gönen'de kesinlikle yapılması gereken aktivitelerin başında kaplıcalarını ziyaret etmek gelecektir. Bunun yanı sıra gezilecek yerler, Gönen ilçesinde zengin seçenekler ile karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca Gönen’de birbirinden harika iğne oyaları yapılmakta ve ilçede oya pazarı bile kurulmaktadır. “Gönen Pirinci” ise yörenin en önemli geçim kaynaklarından biri olup Gönen isminin duyurulmasında önemli katkıları bulunmaktadır.


Şifa Şehri: Gönen Kaplıcaları

Gönen Kaplıcaları Gönen Kaplıcaları

Gönen, kaplıcalarıyla tanınan bir ilçedir. Bölgede bulunan kaplıcalar neredeyse binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Gönen'in önceki isimlerinden olan Artemea ve Thermi isimleri burada kaplıca geleneğinin yüzlerce yıldır devam edegeldiğini göstermektedir.

Gönen merkezde yer alan Banyolar Caddesi'nde termal suya sahip oteller bulunmaktadır. Burada kaplıca turizmi tam anlamıyla profesyonelce işletilmektedir. Fizyoterapi ve fizik tedavi üniteleri Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmış ve alanlarında uzman kişiler tarafından yapılmaktadır.

Gönen kaplıcalarının birçok hastalığa iyi geldiği düşünülmektedir. Gönen’e geldiğinizde ister şifa bulmak amacıyla olsun ister termal suyun keyfini çıkarmak maksatlı olsun, kaplıcaları kesinlikle ziyaret etmeli ve Türkiye’nin en iyi termal sularından biri olan Gönen kaplıcalarını gezi planınızda kesinlikle deneyimlemelisiniz.

Gönen'de doğal şifa ve huzurun merkezi olan termal otellerde keyifli vakitler geçirebileceğiniz otellerin listesi Gönen termal oteller sayfasında yer almaktadır.


Hediyelik Eşyalar: Gönen Yöresel Ürünleri

Gönen Pirinci Gönen Pirinci

Gönen İğne Oyası: Gönen ilçesi el emeği göz nuru tabirine anlam katan birbirinden zahmetli ama bir o kadarda muhteşem bir görselliğe sahip iğne oyaları ile bilinmektedir. Gönen’de iğne oyası yıllardır yapılmakta olduğundan gelenek haline gelmiştir. Özveri ve sabır isteyen iğne oyası Gönenli bayanlar için geçim kaynağı olmuştur. İğne oyasının bazıları ortalama 3-4 ay kadar sürebilmektedir.

Gönen’de başörtüsü, tepsi örtüsü, oda takımı, havlu kenarı ve masa örtüsü gibi onlarca farklı çeşit iğne oyası yapılmaktadır. Kurtuluş etkinlikleri kapsamında 2008 yılına kadar oya festivali de düzenlenmekteydi ancak sonraki yıllarda festival etkinlik kapsamından çıkarılmıştır.

Gönen’de oya yapma işi öyle gelişmiş durumdadır ki yıllardır her Salı günü binlerce kişinin ziyaret ettiği “Oya Pazarı” bile kurulmaktadır.

Gönen ziyaretinde ister hediye amacıyla isterseniz de kendi evinizde kullanmak üzere bu harika el işi iğne oyalarından almadan dönmemelisiniz.

Gönen Baldo Pirinci: Türkiye’de yetiştirilen en kaliteli pirinçlerden biri şüphesiz Gönen pirincidir. İri taneli ve dolgun bir yapıya sahip Gönen pirinci pilav yapımında sıklıkla tercih edilmekte ve dünyanın birçok yerine gönderilmektedir. Pirinç içeriğinde kalsiyum, demir, A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile birlikte sağlık açısından birçok faydası olan lif de içermektedir.

Gönen’e gelindiğinde hediyelik olmasa da harika pilavlar için yörenin lezzetli baldo pirinçlerinden kesinlikle almalısınız.


Gönen Nerededir ve Nasıl Gidilir: Yola Çıkmadan Önce İncelenmesi Gereken Güzergah ve Ulaşım Bilgileri

Balıkesir iline bağlı Gönen, kaplıcaları, iğne oyası ve baldo pirinci ile bilinmekte olup il merkezine ortalama 104 km uzaklıkta bulunmakta ve yolculuk 1 saat 30 dakika sürmektedir. İlçenin batısında tamamen Çanakkale il sınırı, doğusunda Bandırma ve Manyas, güneyinde Balya ve kuzeyinde Marmara Denizi yer alır.


Karayolu ile Gönen’e Ulaşım

Gönen ilçe merkezi anayollardan biraz uzakta bulunmaktadır. Bursa Çanakkale yolu Gönen ilçe sınırlarından geçmekte olup ilçe merkezine ortalama 20 km mesafede ye alır. Balıkesir merkezden birçok alternatif yol bulunmakla birlikte yollar dikkatli gidilmesi gereken görece iyi sayılmayacak yollardır.


Özel Araç İle Ulaşım

İzmir’den Gönen’e Ulaşım

İzmir ile Gönen arası ortalama 280 km olmakla birlikte biraz daha uzun olmasına karşın daha iyi olan (330 km) Bandırma yolu tercih edilmektedir. Süre olarak her iki yol da 4 saat civarında sürmektedir. İzmir’den Gönen’e ulaşmak için İzmir Manisa yoluna girilir. Manisa, Akhisar, Balıkesir merkez, Susurluk ve Bandırma ilçeleri geçildikten sonra Gönen’e ulaşılır.


İstanbul’dan Gönen’e Ulaşım

İstanbul Gönen’e ortalama 280 km uzaklıkta bulunmakta olup, ortalama 3 saat 30 dakika sürecek yolculuğun ardından ulaşılır. İstanbul Anadolu yakasından İzmit istikametine doğru başlayan yolculukta Osmangazi Köprüsü geçilerek Yalova-Bursa yoluna girilir. Bursa çevre yolundan Balıkesir yoluna girildikten sonra Bursa’nın Karacabey ilçesi ve Balıkesir’in Bandırma ilçesi geçilerek Gönen’e ulaşır.

Bu güzergâhtaki Osmangazi Köprüsü ve otoyollar için ödenmesi gereken ücret ise 120 TL civarındadır.

Gönen’e İstanbul’dan ulaşmak için Yenikapı Bandırma arası düzenlenen feribot seferleri en iyi seçenek olacaktır. Ortalama 2,5-3 saat süren feribot yolculuğunun ardından Bandırma’dan 45 km uzaklıktaki Gönen’e ulaşmak için yaklaşık 35 dakikalık bir yolculuk yapmak gerekecektir.


Ankara’dan Gönen’e Ulaşım

Ankara ile Gönen arası yaklaşık 550 km olup yolculuk 6 saatten biraz daha uzun sürmektedir. Gönen’e ulaşmak için Ankara-Eskişehir yoluna girilir ve Eskişehir ile Bursa illeri geçilir. Daha sonra Bursa’nın Karacabey ilçesi ve Balıkesir’in Bandırma ilçesi geçilerek Gönen’e ulaşır.


Otobüs İle Ulaşım

İzmir’den Gönen’e Ulaşım

İzmir’den Gönen’e direkt olarak günde yaklaşık 10 otobüs seferi bulunmaktadır. İzmir'den yaklaşık 5-6 saat süren yolculuk için ödenmesi gereken otobüs ücreti ise 60 TL’dir


İstanbul’dan Gönen’e Ulaşım

İstanbul’dan Gönen’e günde direkt olarak 15 otobüs seferi bulunmaktadır. İstanbul'dan Güzergâh, yaklaşık olarak 5-6 saat sürmekte ve bu yolculuk için ödenmesi gereken otobüs ücreti ise 80-100 TL arasında değişmektedir.


Ankara’dan Gönen’e Ulaşım

Ankara ile Gönen arasında direkt otobüs seferi bulunmamaktadır. Alternatif olarak günde 3-4 direkt sefer düzenlenen Bandırmaya ve ardından 20 dakikada bir kalkan dolmuşlarla Gönen’e ulaşmak mümkündür. Ankara'dan ortalama 8-9 saat süren Bandırma otobüs yolculuğu için ödenmesi gereken ücret ise 60-75 TL arasındadır.


Havayolu İle Ulaşım

Gönen, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlere yakın bir konumda bulunmakta olduğundan karayolu ile ulaşım kolay sağlanmaktadır. Gönen’e ulaşım için havayolu çok fazla tercih edilmemektedir.