Gazipaşa Tarihi Yerleri

Antalya’nın en köklü geçmişe sahip ilçelerinden birisi olan Gazipaşa’nın tarihi, MÖ 629 yılına kadar uzanmaktadır. Konumu itibariyle deniz ticareti için önemli bir liman kenti olmayı başarmıştır. 

Hititlerin bir kolu olan Luviler tarafından kurulmuş olan Gazipaşa, günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu yüzden bünyesinde birçok tarihi güzellik bulundurur.


Selinus Antik Kenti

Selinus Antik Kent Kalıntıları Selinus Antik Kent KalıntılarıGazipaşa’nın Koru Mahallesi’nde bulunan antik kent, Gazipaşa ilçe merkezinden 4 kilometre uzaklıkta ve kıyı şeridi üzerinde yer alır. 

MÖ 6. yüzyıla dayanan bir geçmişi vardır. Helenistik Dönem’de kurulan kent, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde de aktif yaşam alanı olarak kullanılmıştır. Kentin önemini artıran şey, Roma İmparatoru Traianus’un burada ölmesidir. Bu yüzden Romalıların bölgeye verdiği önem hep daim kalmıştır.

Kentin akropol alanı yarımadanın tepesindedir. Bu tepe üzerinde Akdeniz manzarası hakimdir. Deniz kenarında agora alanı vardır. Her ne kadar agora alanı yıkılmış olsa da granit sütunlar günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Günümüze kadar gelmeyi başaran diğer kalıntılar ise apsisli kilise, Selçuklu Dönemi’nde yapılan av köşkü, su kemeri, Roma İmparatoru anısına yapılan mezar ve hamamdır. 

Selinus Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir. 

Bütçeniz için uygun olabilecek Gazipaşa Otelleri Fiyat listesini sizler için bir araya getirdik.


Nephelis Antik Kenti

Nephelis Antik Kent Kalıntıları Nephelis Antik Kent KalıntılarıGazipaşa’nın Muzkent Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Nephelis Antik Kenti, ilçe sınırlarındaki orijinal yapısını en iyi korumuş antik kentlerden birisidir. Şehir MÖ 20 yıllarında Kilikyalıların bölgeye hakim olduğu zamanda kurulmuştur. Ancak genel olarak yapıtlar, Roma ve Bizans dönemlerinin mimari izlerini taşımaktadır.

Günümüze kadar varlığını koruyan yapılar Orta Çağ Kalesi, tapınak, sulama sistemi ve nekropoldür. İçerisinde bulunan eserler Alanya Müzesi’nde sergilenmektedir. Antik kent diğer yüksek bir noktada kurulmuş olup, doğal ve tarihi güzelliğin en güzel örneklerinden birisi olarak değerlendirilir.

Şehrin bir kısmı tamamen yıkılmış ve harap vaziyette iken sur duvarları ve Akrapol kısmı genel olarak iyi durumdadır. 

Nephelis Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.

Gazipaşa'nın birbirinden güzel lezzetlerini farklı mekanlarda tadabilmeniz için Gazipaşa Gezilecek Yerler yazımıza mutlaka göz atmalısınız.


Lamos-Adanda Antik Kenti

Lamos Antik Kent Lahitleri Lamos Antik Kent LahitleriGazipaşa’nın Adanda Köyü sınırları içerisinde bulunan Lamos-Adanda Antik Kenti, yüksek ve dik bir yamacı bulunan bir dağ zirvesine kurulmuştur. MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan tarihi ile özellikle Kilikya’nın tarihini yansıtmaktadır.

Şehir bir hayli yüksekte bulunduğu için manzara seyri içinde ideal bir mekan olan Lamos-Adanda Antik Kenti’nin çevresi surlar ile çevrili olup, günümüze kadar kısmen varlığını koruyarak gelmişlerdir. Kale mimarisine sahip olduğu için eski dönemdeki kale içerisinde ve şehrin içerisinde de iç kalenin surlarını görmek mümkündür.

Roma Dönemi’nde bölgenin başkenti olarak hizmet veren antik kent, Lamotis ismi ile anılmıştır. Antik kentte en çok dikkat çeken yapılar, Roma imparatorları için yapılan iki adet tapınak ve şehir merkezini oluşturan Agora’dır.

Lamos-Adanda Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.

Kesinlikle gitmeniz gereken yerleri rahatça keşfetmek için Gazipaşa Gezi Rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti

Antiocheia Ad Cragum Antik Kent Kalıntıları Antiocheia Ad Cragum Antik Kent KalıntılarıGüneyköy Mahallesi üzerinde yer alır. Kent MÖ 170 yıllarında IV. Antiochus Epiphanes tarafından kurulmuştur. İsmini ise kenti kuran kral IV. Antiochus’dan almıştır.  

Üç tepe, kentin kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. İlk bölüm üzerinde hamam, sütunlu cadde, agora, zafer takı ve kilise kalıntıları vardır. İkinci bölüme geçildiğinde ise mezar yapılarının bulunduğu nekropol alanı gözler önüne serilmektedir. Son bölüm olan üçüncü bölüm ise Orta Çağ’da inşa edilen kale kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır.

Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir. 

Yılbaşını unutulmaz kılmak için Gazipaşa Yılbaşı Otelleri sayfamıza göz gezdirin.


İotape Antik Kenti

İoatepe Antik Kenti

Denize sıfır bir konuma sahip olan İotape Antik Kenti, İmamlı Mahallesi üzerinde, Alanya ile Gazipaşa arasında yer almaktadır. Gazipaşa merkeze uzaklığı 9 kilometredir. IV. Antiochus’un karısının ismi kente verilmiştir. Kentte Roma ve Bizans dönemlerinden birçok kalıntılar gözlemlenmetedir.

Antik kalıntılar modern yolun hemen yakınlarındadır. İotape’de anıtsal mezarlar ve yanlarında tonozlarla kaplı küçük mezar yapıları vardır. Eski caddesi üzerinde ise yerel Roma Hamamı kalıntıları bulunmaktadır. Antik kentin akropol alanı denize doğru uzanan yüksek bir burç üzerinde konumlanmaktadır. 

İotape Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir. 

Sıcak kahveniz ile manzarayı seyretmek isterseniz Gazipaşa Kış Otelleri listemize mutlaka göz atmalısınız.


Bıçkıcı Manastırı

Bıçkıcı Manastır Kalıntıları Bıçkıcı Manastır Kalıntıları

Kahyalar Mahallesi’nde, Gazipaşa ilçe merkezinin 6 kilometre kuzeybatısında yer alan Bıçkıcı Manastırı tepe üzerinde konumlandırıldığı için ulaşımı zordur. 

Erken Bizans Dönemi’nde inşa edilen manastırdan sadece duvar kalıntıları günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Doğu ve batı duvarlarının bir kısmı yıkılmıştır. Planı tam olarak kare olmasa da kareye yakın olup, bol harçlı moloz taşlardan yapılmıştır. Dairevi apsisli ve üç motifli bir bazilikaya sahiptir ve iki katlıdır.  

Bıçkıcı Manastırı’na giriş ücretsizdir.