Enez Tarihi Yerleri

Tekirdağ’a bağlı olan Enez, ilk çağlarda bir Yunan sömürgesi olarak kurulmuştur. Adı ise Yunan prenseslerinden olan “Eneyaz”dan gelmektedir. İlçenin Pazar Köyü’nü ise Traklar büyütmüştür. İlk çağlarda kasabayken Büyük İskender İmparatorluğu Dönemi’ne gelindiğinde hızla gelişmiştir.

Büyük Roma İmparatorluğu Dönemi’ne gelindiği zengin liman kentleri arasına dahil olmuştur. Orta Çağ’da Bizans İmparatorluğu’nun topraklarına katılmıştır. Bizans prenseslerinden birisinin evlenmesinin ardından çeyiz olarak Cenevizlilere verilmiştir. 

Cenevizliler’in Enez’de kurmuş olduğu derebeylik 14’ncü yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun üstünlüğünü kabul etmiştir. İstanbul fethedildiğinde ise alınmayan tek yer olarak Enez kalmış ve savaşsız bir şekilde teslim edilmiştir. 

19’uncu yüzyılın 1. ve 2. yarılarında Rusların eline geçmiştir. I. Balkan Savaşı sonrasında ilçeye Bulgarlar egemenlik kurarken, I. Dünya Savaşı sonrasında Yunanlar sahip olmuştur. İlçe iki yıl kadar Yunan Hükümeti’nin elinde kaldıktan sonra 23 Kasım 1922 tarihinde kurtarılmıştır. 

Uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Enez hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Enez Kalesi

Enez Kalesi Enez Kalesi

Enez Kalesi’nin hangi tarihte yapılmış olduğu tam olarak bilinmemektedir. Yapılan çalışmalar sonrasında Bizans Dönemi’nden günümüze kadar geldiği tahmin edilmektedir. Çeşitli kaynaklarda ise 6. yüzyılda İmparator Justinianus’un kaleyi onardığı belirtilmekte ve Balkanlardan gelen barbar akınlarını önleme amacıyla yapılmış olduğu yazmaktadır. 

Enez Kalesi’ne ulaşım birçok tarihi yapıya göre daha kolaydır. Yapıya ulaşmak için ilçe merkezine minibüslerle geldikten sonra çok kısa bir mesafe yürümeniz gerekmektedir. 

Kaleye giriş ücretsizdir.

Enez'in bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak ve keyifli tatil için Enez'de gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Kral Kızı Bazilikası

Kral Kızı Bazilikası Kral Kızı Bazilikası

Kral Kızı Bazilikası, Enez’in güneydoğusunda, eski dönemlerde Doğu Limanı olarak da bilinen, Taşaltı Gölü’nün batısındaki Kral Kızı mevkiinde yer almaktadır. Bazilikanın tabanı tahribata uğramıştır.

Çalışmalar yapıldığı sırada tabanında 10 tane altın sikke bulunduğu için son evresinin 12’nci yüzyıl olduğu düşünülmektedir. Kral Kızı Bazilikası’na ilçe merkezinden minibüslerle ulaşım sağlanmaktadır. 

Giriş ücretsizdir.

Enez'de birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Enez gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Has Yunus Türbesi

Has Yunus Türbesi Has Yunus Türbesi

Enez’de yer alan en sağlam Bizans Dönemi yapısı olarak karşımıza Has Yunus Türbesi çıkmaktadır. Halk arasında ağırlıklı olarak Yunus Baba Türbesi olarak geçmektedir.

Çevresinde bazı Osmanlı devlet adamlarıyla beraber tüccarların da sandukalı lahitleri yer almaktadır.

Has Yunus Bey Türbesi ilçenin merkezine yakın bir konumda yer almaktadır. Bu nedenle, merkezden ulaşım rahatlıkla yapılabilmektedir.

Enez'de aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Enez aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Ayasofya Kilisesi

Ayasofya Kilisesi Ayasofya Kilisesi

Kaleiçi’nde yer alan Ayasofya Kilisesi, bölgenin en görkemli yapılarından biridir. Yapı, Fatih Sultan Mehmet’in Enez’i almasından sonra camiye çevrilmiştir. 1965 depreminden sonra çatısı çökmüştür.

Kaleiçi, yakın bir döneme kadar yaşam alanı olmaya devam etmiş, arkeolojik çalışmaların hız kazanması ile bölge boşaltılmıştır. İlçenin tarihinden izler taşıyan bu alana giriş ücretsizdir. 

Enez'deki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Enez 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Enez Osmanlı Mezarlığı

Enez Osmanlı Mezarlığı Enez Osmanlı Mezarlığı

Osmanlı Dönemi’nden kalan mezarlık iki bölümden oluşmaktadır. Bir bölümü Has Yunus Türbesi’nin çevresinde diğeri ise bugünkü mezar yerindedir.

Has Yunus Türbesi’nde yer alan mezarlık toplam 18 dönümden oluşmaktadır. Buraya Fatih’ten itibaren defin yapılmaya başlanmış ve 18’nci yüzyıla kadar devam edilmiştir. Fatih Dönemi’ne ait olan ilk definler ise türbenin güney bölümüne yapılmıştır.

Sandukalı olan mezarlar ise türbenin doğu bölümünde yer almaktadır. Mezarlar beyaz mermerden yapılmıştır. Süslemelerinde ise servi, çeşitli çiçekler ve Hz. Süleyman Mührü kullanılmıştır.