El değmemiş noktaları ile tarih boyunca güzelliklere ev sahipliği yapmış olan Bozyazı, Türkiye’nin Akdeniz kıyısında yer alan en önemli turizm noktalarından birisidir. Yıl boyunca Akdeniz sahillerini keşfetmek isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Anadolu’nun muz yetişen tek noktası Anamur batı tarafında, küçük ama sakin bir ilçe olan Aydıncık doğu tarafında ve bir güney kısmı ise Akdeniz ile komşudur. Çevre ilçelere yakın olmasından dolayı ve Mersin ilinin tam ortasında bulunmasından dolayı, farklı noktalarda yer alan tatil noktalarına da kolay ulaşım sağlamaktadır. Bunlara ek olarak bünyesinde bulunan tarihi ve doğal güzellikler de, yaz ve kış ayları boyunca birçok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir.
Akdeniz şeridinin en eski tarihi yapılarının, zaman içerisinde doğa ile bütünleşmesi sayesinde panoramik manzara isteyenlere has farklı bir havaya sahiptir. Sadece tarihi ya da doğal güzellik olmaksızın ikisini bir arada görmek isteyen yerli ve yabancı turistler, eşsiz manzaranın keyfini çıkartmaktadır. Bozyazı içerisinde gezilecek yerler listesinde, doğa ile bütünleşen tarihi yerler, doğa ananın sunmuş olduğu doğal sahil kesimleri mevcuttur.
Bozyazı'da tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Bozyazı otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Toslaklar Koyu
Toslaklar Koyu
Bozyazı İlçesi’nin doğa harikası bakımından ilk sırada yer alan Toslaklar Koyu, Kaledibi Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Akdeniz sahil şeridinde en durgun denize sahip olan noktalardan birisidir.
Yılın hemen her ayında hem tatilciler hem de bölge halkı tarafından tercih edilmektedir. Dalgaların neredeyse hiç olmaması, denizin oldukça berrak bir görünüme sahip olmasına olanak sağlamıştır. Geniş kumlu sahili, diğer plajlara göre ön plana çıkmasına yardımcı olmuş ve doğanın içinde olduğu için temiz hava isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilmiştir.
Çevresinde bulunan tesisler ile kişisel ihtiyaçlar karşılanabilmekte ve Akdeniz’e özgü endemik balık türleri kiralanabilen tekneler ile çıplak gözle bile görülebilmektedir. Zeminin hemen derinleşmemesi yüzme için elverişli bir konuma getirirken, etrafının ağaçlar ile çevrili olması, yürüyüş için ideal atmosferi yaratmıştır. Ayrıca özel olarak belirtilen alanlarda piknik ve mangal yapmak için elverişli ortamlar mevcuttur.
Mersin'deki günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Mersin otelleri sayfamızda listeledik.
Nagidos Antik Kenti
Nagidos Antik Kenti
Nagidos Antik Kenti, Bozyazı İlçesi’nin, Mersin-Antalya Yolu, Paşa Caddesi, üzerinde yer almaktadır. Şehrin kentleşme oranın yüksek olmasına rağmen yıllar öncesinden günümüze kadar kısmen korunabilmiştir.
Bozyazı’nın batı sınırında yer alan Anamur İlçesi’ndeki Anemurium Antik Kenti’ne 10 kilometre uzaklığa sahiptir. Nagidos Antik Kenti’nin şu anda bulunduğu yer, Paşabeleni Tepesi olarak adlandırılmaktadır. Şehrin yapılaşma noktası en uç noktada yer alırken, Nekropol denilen eski mezarlık aynı tepenin eteklerinde yer almaktadır. Ayrıca bir zamanlar bölgeye hakim olan Persli bir devlet adamı olan Pharnabazus I adına basılmış gümüş sikkeler araştırmacılar tarafından ortaya çıkarılmıştır.
Pharnabazus I’in hüküm sürdüğü dönem MÖ 400’lü yıllara denk gelse de asıl şehirleşme MÖ 5. ve 4. yüzyıllarda olmuştur. Sığ bir denizin etkisi ve arka tarafında Toros Dağları ile çevrilmesi bir liman kenti olmasına olanak sağlamış ve bundan dolayı da en ihtişamlı zamanlarını bu tarihler arasında yaşamıştır.
Paşabeleni Tepesi üzerinde yer alan ve akropol olarak bilinen şehir merkezi, farklı dönemlerde inşa edildiği düşünülen sur duvarları ile çevrilidir. Yerleşim surlar içinde genişlerken, tepenin güney yamacı tarım amaçlı kullanılmıştır.
Nekropol olarak bilinen bölüm tepenin eteklerinde ve Bozyazı’nın modern yerleşiminin kurulduğu alanda yer almaktadır. Ek olarak Nagidos Antik Kenti'nin tarihine ışık tutan en önemli buluntu Mersin Müzesi'nde sergilenmektedir.
Nagidos Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.
Kilise Burnu
Kilise Burnu
Bozyazı’nın yaklaşık olarak 18 kilometre doğusunda yer alan Kilise Burnu, yol kenarında bir tepenin üzerine inşa edilmiştir. Günümüze kadar fazla bir mimari yapı ulaşmamış olsa da, sur duvarları, sarnıç, kilise ve diğer binaların kalıntıları kısmen günümüze kadar varlığını korumuştur.
Kilise Burnu’nun ismi yaklaşık olarak MS 500’lü yıllara kadar dayanmaktadır. O dönemde Anadolu’ya hakim olan Roma, bir geçiş evresinde olduğu için dinsel çatışmalar yaşamaktadır. Dönemin Roma kralına karşı gelen baş Piskoposlardan Petros, şehirden uzaklaştırılmış ve bir zamanlar Kilise Burnu denilen yerdeki şehre gelmiştir. Bölgede bulunan taş ocağı sayesinde şuan ki bina kalıntılarının olduğu yere bir kilise yapmaya karar vermiştir.
Deniz kıyısına yakın bir noktada yer aldığı için, Hristiyanlığı yaymak adına, geniş bir kilise yaptırmıştır. Kilisenin bahçesinde yetiştirdiği üzüm ve zeytinler ile tepeye sonraki zamanda kullanılmak üzere çeşitli tesisler de inşa etmiştir.
İleri tarihli düşündüğü için yapılan ürünlerin saklanması içinde kilisenin alt katına oldukça büyük mahzenler yaptırmıştır. Ayrıca mahzenlerdeki ürünleri doğrudan limana ulaştırmak için de tepenin altına tüneller kazdırmıştır. Bu sayede hem bölge halkının ticaretini artırıp, hem de dinini yaymasına olanak sağlamıştır. Ürünleri sadece bölge halkı için değil, Lübnan, Suriye, Mısır, Yunan Adaları ve Batı Anadolu’ya ihracat yapmak amaçlı göndermiştir.
Kilise Burnu’na giriş ücretsizdir.
Arsinoe Maraş Tepesi
Arsinoe Maraş Tepesi
Bozyazı’nın seyirlik mekanı olarak bilinen Maraş Tepesi ya da önceki adı ile Arsinoe, Çubukkoyağı Mahallesi’nde yer almaktadır. Ortalama yükseltisi 1000 metre olup, bölgeyi kuş bakışı izleme fırsatı sunmaktadır.
Antik Dönem’in en önemli yerleşkelerinden birisi olarak, bölgeye hükmeden Mısırlılar tarafından kurulmuştur. İlk yerleşimleri MÖ 270’li yıllara kadar uzanan Arsinoe, bir zamanlar Kutsal Şehir olarak tabir edilmiştir. Kralın Arsinoe ismindeki karısının ve kız kardeşinin adına binaen şehre bu isim verilmiştir. O dönemde kraldan sonra en önemli kişi kraliçe ve kız kardeş olduğu için, şehir ismi bakımından oldukça yüksek bir önem arz etmektedir.
Yıllar içerisinde bölgede yaşam bitmiş ve yerine günümüzde görülebilen, duvar kalıntıları kalmıştır. Şehir bir derebeylik gibi surlar içine inşa edilmiştir. Sur üzerinde yer alan Mozaikli Kapı, şu anda en çok ilgi gören eserdir.
Arsinoe Maraş Tepesi giriş ücretsizdir.
Dikilitaş Tabiat Parkı
Dikilitaş Tabiat Parkı
Toslaklar Koyu gibi doğa ile iç içe olmayı sevenler için Dikilitaş Tabiat Parkı, bir saklı cennettir. Bozyazı’nın Kaledibi Mahallesi’nde yer alan park, yaklaşık olarak 33.5 hektarlık alana yayılmış olup, yemyeşil bir ormana ev sahipliği yapmaktadır. Orman içerisinde Akdeniz mevsimine özgü endemik bitki türlerinin yanı sıra kızılçam, yaban mersini ve defne gibi ağaç türleri yer almaktadır.
Aileler ve topluluklar için sıklıkla piknik alanı olarak tercih edilmesinin yanı sıra, sahili yüzmek için elverişli bir kumsala ev sahipliği yapmaktadır. Çeşitli aktivitelerinde düzenlendiği bir alan olarak, doğanın içerisinde dinlenmek isteyenler için turistler ve yöre halkı tarafında oldukça sık tercih edilmektedir.
Dikilitaş Tabiat Parkı’nın içerisinde piknik ve mangal olarak tahsis edilen alanda, kişisel ihtiyaçları karşılayacak imkanlarda sunulmaktadır. Mersin il sınırları içerisinde tabiat parkına sahip çok az nokta bulunmaktadır.
Dikilitaş Tabiat Parkı giriş ücreti 15 TL'dir.
Bozyazı'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Bozyazı gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Bozyazı Halk Plajı
Bozyazı Halk Plajı
Bozyazı’nın ücretsiz plajları arasında yer alan Bozyazı Halk Plajı, yöre halkı arasında en çok tercih edilen plajdır. İlçenin Merkez Mahallesi’nde yer alan plaj, yaklaşık olarak 1 kilometrelik kıyı şeridine ev sahipliği yapmaktadır. Çok yoğun olduğunda bile uzunluğu elverişli olduğu için oldukça sakin olabilmektedir.
Yaklaşık olarak 70 metrelik kumsal alanı ise, çocuklar için ideal bir doğal park görevi görmektedir. Plajın içerisinde kişisel ihtiyaçları karşılamak için ücretli duş ve tuvalet olanakları bulunmaktadır. Aynı zamanda bir adet restoran mevcut olup menü fiyatlandırması bakımından ideal bir yerdir.
Plajın geniş bir alana yayılması, günün her saatinde yürüyüş yapmak için güzel bir atmosfer oluşturmuştur. Aynı zamanda derinliğinin doğrudan artmaması, yüzme bilmeyenler için uygun bir nokta haline gelmesine sebep olmuştur.
Bozyazı Halk Plajı'na giriş ücretsizdir.
Mersin'e gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Mersin gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.
Bozyazı Günübirlik Gezilecek Yerler
Türkiye’nin en güney bölgesine kurulmuş olan Bozyazı ilçesi, tatilinde sakinlik arayanların Mersin’deki ilk tercihlerinden biridir. Bozyazı ilçesinin çevresinde günübirlik olarak gezilebilecek pek çok yer bulunmaktadır.
Anamur
Anamur
Bozyazı’nın komşu ilçesi Anamur, ilçe merkezine yaklaşık olarak 72 km mesafede yer almaktadır. Caretta carettalara ev sahipliği yapan eşsiz plajı, bozulmamış doğası ve kıyıda tüm ihtişamı ile ziyaretçilerini karşılayan kalesi ile Anamur, dolu dolu bir gezi deneyimi yaşatmaktadır.
Tatilinizde ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Bozyazı aile otelleri sayfasında listeledi.
Akçakıl Koyu
Akçakıl Koyu
Huzuru ve sakin ortamı ile deniz keyfinizi dinlendirici bir şekilde yaşayabileceğiniz Akçakıl Koyu, Taşucu mevkiinde yer almaktadır ve Bozyazı ilçe merkezine yaklaşık olarak 125 km mesafededir. Berrak denizi ve temiz plajı ile bu koy Mersin’de yaz aylarında en çok tercih edilen dinlenme noktaları arasında yer almaktadır.
Limonlu Çayı
Limonlu Çayı
Aksıfat ve Eldilek derelerinin birleşiminden doğan Limonlu Çayı, Erdemli ilçesinin gizli cennetidir. Doğa ile iç içe bir gün geçirmeyi tercih edenlerin ilk durağı olan Limonlu Çayı Bozyazı ilçe merkezine yaklaşık olarak 155 km mesafede yer almaktadır.
Yanışlı Mağarası
Yanışlı Mağarası
Turkuaz rengi denizin kenarında tüm ihtişamı ile ziyaretçilerini bekleyen Yanışlı Mağarası ziyaretçilerine hem bir gezi deneyimi hem de bu eşsiz denizin keyfini sürme imkanı sunmaktadır. Yanışlı Mağarası Bozyazı ilçe merkezine yaklaşık olarak 94 km mesafede yer almaktadır.
Bozyazı'da özellikle mütevazi konaklama talebi olanlar için uygun fiyat seçeneğinde listelenmiş olan Bozyazı yarım pansiyon oteller kategorimize göz atabilirsiniz.
Ilısu Şelalesi
Ilısu Şelalesi
Mersin’in Gülnar ilçesinde yer alan Ilısu Şelalesi, yüksek debili bir suya sahiptir ve 70 metre yükseklikten düşerken ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunmaktadır. Doğa gezilerinin en çok tercih edilen noktaları arasında yer alan Ilısu Şelalesi, Bozyazı ilçe merkezine yaklaşık olarak 55 km mesafede yer almaktadır.