Bozüyük, Bilecik’in en büyük ilçesidir. İlk Çağ’dan itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması sebebiyle tarihsel açıdan önemi büyüktür. Bölgede Hititler, Frigler, Persler, Makedonlar, Anadolu Selçukluları, Osmanlılar gibi büyük medeniyetler var olmuştur.
Eski ismi “Lamunia” olan bölgede birçok farklı kültür de uyum içinde yaşamaktadır. Dadaş, Çerkez, Balkan, Yörük vb. kültürlerinin etkisi tarihi eserlerine de konu olmuştur. Bozüyük’te birçok tarihi ve turistik eser bulunmaktadır.
Uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Bozüyük hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Metristepe Zafer Anıtı
Metristepe Zafer Anıtı
Zafer anıtı, İnönü Muharebesi’nde şehit olanların anısına yaptırılmıştır. İlçe merkezine 16 km uzaklıktadır. Anıtın yüksekliği yaklaşık 25 metredir. Anıt güçlendirilmiş beton kullanılarak inşa edilmiştir. Bölgeye ulaşım özel araçlarla veya taksilerle yapılmaktadır.
Anıtın açılış tarihi ise 1975’tir. Anıtın üzerinde savaşta şehit olan askerler ve komutanlarla ilgili bilgiler yazmaktadır.
Bozüyük’e yakın belediyeler tarafından bu bölgeye kültür turları düzenlenmektedir. Bu turların amacı ise genç neslin milli şuur bilincini arttırmaktır.
Bilecik'teki günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Bilecik'teki oteller sayfamızda listeledik.
Bozüyük Atatürk Köşkü
Bozüyük Atatürk Köşkü
Köşk 1930 yılında yaptırılmıştır. Balkan savaşlarında çolak kalan ve aynı zamanda Atatürk’ün silah arkadaşı olan Alb. İbrahim Çolak tarafından yaptırılmıştır. Bozüyük ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık 25 km’dir. Köşk Bulgar mimari özelliklerini taşımaktadır. Ulaşım için özel araçlar veya taksiler kullanılmaktadır.
Aynı sene içerisinde Atatürk Bozüyük’ü ziyaret etmiştir. Ziyaret esnasında ise Atatürk Köşkü’nde konaklamıştır.
Köşk yeşillikler içerisinde ve görünümüyle binlerce turisti kendine çekmektedir.
İntikamtepe Şehitliği
İntikamtepe Şehitliği
Dodurga yolu üzerinde bulunan şehitlikte de Kurtuluş Savaşı esnasında şehit düşen askerlerimizin kabirleri bulunmaktadır. Bölgeye ulaşım özel araçlarla veya taksilerle yapılmaktadır.
Bu şehitlikte toplam 63 şehit makamı bulunmaktadır. Şehitliğin açılış tarihi 1959’dur.
Şehitliğin girişindeki mermerde “126. Alay, 3.Tabur, 9. Bölük Kahramanları, 30-31 Mart 1921’de burada şehit düşmüştür. Mezarları zaferlerinin beşiğidir.” yazmaktadır.
Bozüyük'ün bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak ve keyifli tatil için Bozüyük'ün gezilecek yerleri yazımıza göz atabilirsiniz.
Bozüyük Şehir Müzesi
Bozüyük Şehir Müzesi
Bozüyük ilçe merkezinde Çarşı Mahallesi/Sarıtoprak Sokak’ta bulunmaktadır. Müzenin önemi ise Atatürk’ün silah arkadaşı olan Albay İbrahim Çolak’ın ailesi için yaptırdığı köşkün restore edilerek müzeye dönüştürülmesidir. İlçe merkezinden yürüyerek ulaşım sağlanmaktadır.
1930 yılında yaptırılan bu köşk sivil mimari özellikleri taşımaktadır. Köşk ve bulunduğu arazi İbrahim Çolak’ın oğlu Ertuğrul Çolak tarafından 2002 yılında belediyeye hizmet vermesi amacıyla hibe edilmiştir.
Köşk 2013-2014 yıllarında restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür.
Bozüyük'te birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Bozüyük gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.
Kumral Abdal Türbesi
Kumral Abdal Türbesi
Türbe Bozüyük ilçe merkezine 2 km uzaklıktadır. Kovalıca Köyü civarındadır. Özel araçlarla veya taksilerle ulaşım sağlanmaktadır.
Kumral Abdal, Ertuğrul Gazi’nin sancaktarlığını yapmış Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda önemli görevler üstlenmiş bir din adamıdır. Şeyh Edebali’nin müridi olan Kumral Abdal 1210 – 1286 yılları arasında yaşamıştır. Bozüyük’ün manevi kurucusu kabul edilmektedir.
Türbenin olduğu avluda bir de mescit bulunmaktadır. Türbenin dışı mavi parkelerden üstü ise metal kubbe görünümündedir.
Bozüyük dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Bilecik gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
Atatürk İlkokulu
Atatürk İlkokulu
1925 yılında kurulan Atatürk İlkokulu, bölgenin ilk resmi okulu olma özelliği taşımaktadır. Önceden mahalle mekteplerinde eğitim gören bölgedeki çocuklar, bu okulun açılmasıyla birlikte burada eğitime devam etmişlerdir
Harf İnkılabı’na kadar Arap alfabesiyle eğitim verilen okulda, 1928 yılında yapılan Harf İnkılabı sonucunda Latin alfabesi kullanılmaya başlanmıştır. Bozüyük’te yetişen birçok ünlü bu okulda okumuştur.
Bozüyük Kasım Paşa Camii
Tarihi Kasım Paşa Camii
İlçe merkezinde Kasımpaşa Mahallesi’nde bulunmaktadır. 1528 yılında yaptırılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman’ın komutanı olan Kasım Paşa tarafından yaptırılmış olan cami Mimar Sinan’ın eseridir. Klasik dönem Osmanlı mimarisini birebir yansıtan cami 1939 yılında restore edilmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır.
İlçe merkezinden taksiler, özel araçlar veya Kasımpaşa Mahallesi’ne giden minibüslerle ulaşım sağlanmaktadır.
Restorasyon sırasında orijinal hali bozulmamıştır. Üzerindeki işlemeleri, çinileri, kalem işi süslemeleri vb. ile dikkat çekmektedir. Özellikle giriş kapısında ve mihrabın yanındaki penceredeki ahşap işçiliği son derece mükemmeldir.
Cami aktif olarak ibadete açıktır.
Bozüyük'te tatilinizde spa hizmetlerinin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Bozüyük spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.
Kasım Paşa Tarihi İmareti
Kasım Paşa Tarihi İmareti
Kasım Paşa Camisi’ne yaklaşık 20 metre uzaklıkta bulunmaktadır. Günümüzde “aşevi” olarak kullanılan yapının tam ortasındaki aydınlatma feneri son derece dikkat çekicidir.
Eski zamanlarda binanın bitişiğinde bir de kilise olduğu söylenmektedir.
Çocuklarınız ile birlikte tatilde rahat edebileceğiniz otellerin listesi Bozüyük çocuk dostu oteller sayfasında yer almaktadır.
İnönü Şehitliği
İnönü Şehitliği
Bozüyük ilçesine bağlı olan Akpınar Köyü sınırları içerisinde yer alan şehitliğin Bozüyük ilçe merkezine uzaklığı 6 km’dir. Özel araçla veya taksiyle ulaşım sağlanmaktadır.
İnönü Muharebesi’nin burada yapılması sebebiyle çok sayıda şehit mezarı bulunmaktadır. Şehitlik 1981 yılında açılmıştır. Her sene 1 Nisan’da burada “İnönü Şehitleri Anma Töreni” düzenlenmektedir.