Akhisar M.Ö. 14. yüzyıla kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Çok eski dönemlere ait yerleşimin bulunduğu şehrin eski adı “Tyatirin” olarak geçmektedir. Tyatirin bir deprem sonucu tamamen yıkılmış ve daha sonraki dönemlerde yeniden kurulmuştur. Lidya Dönemi’nde kurulmuş olan şehir, bir dönem Bergama Krallığı’na girmiş ve ardından Roma hakimiyetine geçmiştir.
Roma Dönemi’nde Hristiyanlık hızla bölgede yayılmış ve bu dinin 7 önemli kilisesinden biri burada inşa edilmiştir. Bizans Dönemi’nde ise şehre bir kale yaptırılmış ve “Aspro-kastro” ismi verilmiştir. Aspro beyaz, kastro ise hisar anlamına gelmektedir.
Şehir 1307 yılında Türk egemenliğine girmiş ve “Akhisar” ismini almıştır. Uzun yıllar boyunca Osmanlı egemenliğinde kalan şehir 1919-1922 yılları arasında Yunan İşgali yaşamıştır. Kurtarıldıktan sonra bölgeye göçmen Türk grupları yerleştirilmiştir. Köklü bir geçmişe sahip olması sebebiyle birçok medeniyetin mimarisini yansıtan çok sayıda tarihi ve turistik yer bulunmaktadır.
Akhisar'da tarihi mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Akhisar oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Apollonis Antik Kenti
Apollonis Antik Kenti
İlçe merkezine 2 km uzaklıkta bulunan Mecidiye Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Helenistik Dönem’de inşa edilmiş olan şehirde Roma İmparatorluğu’na ait eserler de bulunmaktadır. Bergama Kralı 1. Attalos’un eşine ithafen şehre “Apollonis” ismini vermiştir.
Antik kentte kazı çalışmaları zaman zaman devam etmektedir. Birçok eserin bulunduğu bölgeden bilgi veren bir kaynak çıkarılamamıştır.
Manisa'daki günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Manisa otel sayfamızda listeledik.
Ulu Camii
Akhisar Ulu Camii
Çok eski dönemlerden kalma bir tarihi eser olan Ulu Camii, Akhisar ilçe merkezinde kendisi ile aynı adı taşıyan mahallede bulunmaktadır. Tarihi eser ilk başta kilise olarak inşa edilmiş daha sonra camiye çevrilmiştir. Ne zaman yapıldığı net bilinmemektedir.
Caminin duvarları antik mimariye sahiptir. Birçok kez onarım gören yapının onarımı Türk mimarisini yansıtan şekilde yapılmıştır. Caminin taş işlemeleri Osmanlı Dönemi’ni yansıtmaktadır. 7 metrelik sağlam bir temeli olan caminin bazı bölümleri hiç değiştirilmeden günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.
Akhisar'da tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Akhisar'da gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.
Paşa Camii ve Hamamı
Paşa Camii ve Hamamı
Akhisar ilçe merkezinde bulunan yapı 1469 yılında yapılmıştır. Yapımını Sarı Ahmet Paşa üstlenmiştir. Kendine has özellikleriyle dikkat çeken camide iki adet namazgah bulunmaktadır. Camide ve hamamda bulunan camlar ise tarihi eserin en dikkat çekici kısımlarıdır. Buradaki camlar Türkiye’de kurulmuş olan ilk cam fabrikasından elde edilmiştir.
Külliye görünümündeki cami Osmanlı Dönemi’nden kalma bir eserdir. Evliya Çelebi’nin eserinde de geçen yapıda insanların boş vakitlerinde satranç oynadıklarından bahsedilmektedir.
Şahankaya
Şahankaya
Görkemli görünüşüyle dikkat çeken tarihi bir kaya parçasıdır. Akhisar ile Gördes arasında bulunmakta olan yapı İlk Çağ kalelerine benzeyen görünümü dikkat çekmektedir.
Yüksek bir alanda yapılmış olması sebebiyle ulaşımı zordur. Profesyonel dağcılar tarafından sık sık tercih edilmekte olan bir bölgedir. Kaya parçasının yüksekliği ise 1000 metre civarındadır. Evliya Çelebi’nin de burayı gezerek eserlerinde bahsettiği görülmektedir.
Akhisar'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Akhisar gezi rehberi sayfasında listeledi.
Yılancık Kalesi
Yılancık Kalesi
Bizans Dönemi’nde inşa ettirilen kale Tyeder tarafından yapılmıştır. İnşasında beyaz taşlar kullanılan kalenin ismi de eski dönemde Beyaz Kale’dir.
Türk egemenliğine girmesiyle birlikte şehre Akhisar denilmesinin sebebi kalenin beyaz rengidir.
Akhisar'da bebekleriniz ile birlikte tatilde rahat edebileceğiniz otellerin listesi Akhisar bebek dostu oteller sayfasında yer almaktadır.
Akhisar Yahudi Mezarlığı
Akhisar Yahudi Mezarlığı
Akhisar’da eski dönemlerde yoğun olarak Yahudilerin yaşadığı kayıtlarda belirtilmektedir. Akhisar’ın güneydoğusunda bulunan mezarlık, Reşat Bey Mezarlığı’na da yakın bir konumda yer almaktadır.
Günümüzde bakımı aktif olarak yapılmaktadır. Korumaya alınmış olan mezarlıktaki yazıların tercümesi Cambridge Üniversitesi tarafından yapılmıştır.
Köfünlü Cami
Köfünlü Camii
Camiyle ilgili çok fazla bilgi bulunmasa da Saruhan Beyliği tarafından yaptırıldığı tespit edilmiştir. İlçe merkezinde hastane höyüğü yakınlarında konumlanmıştır.
Camide kullanılan mimari ise Yahudi sanat tipini yansıtmaktadır.
Thyateria Antik Kenti (Tepe Mezarlığı)
Thyateira Antik Kenti
Eski zamanlarda Thyateira Tapınağı’nın da bulunduğu bu alanda yapılan araştırmalar sonucu ilk yerleşimlerin M.Ö. 9000’e kadar gittiği görülmektedir. 1970 yılında kazı çalışmaları yapılan alanda Roma Dönemi’ne ait eserler ortaya çıkarılmıştır. Eserler arasında sikkeler ve Roma mimarisi ile yapılmış caddeler bulunmaktadır.
Günümüzde ilçenin hastanesine ev sahipliği yapmakta olan alanda Helenistik Dönem’den kalma tabletler ve lahitler yer almaktadır.
Hristiyanlık açısından önem taşıyan 7 kiliseden biri olan Thyateria Kilisesi de burada inşa edilmiştir.
Atalia (Selçikli) Antik Kenti
Atalia Antik Kenti
Bölgede yerleşimin çok eski olması sebebiyle birçok antik kent bölgede bulunmaktadır. Bu kentler arasında bazıları hakkında yeterli bilgi bulunmamakta ve kazı çalışmaları halen devam etmektedir.
Selçikli Köyü’nün yakınlarında bulunan antik şehir I. Eummenes tarafından kurulmuştur. Kuruluş tarihi ise M.Ö. 261’dir.
Hermokapelia (Büknüş) Antik Kenti
Hermokapelia Antik Kenti
Akhisar’ın batısında kurulmuş bir antik şehir olan Hermokapelia, günümüzdeki Büknüş’ün yerinde bulunmaktadır.
İdari yargı açısından Pergamon’a bağlı olan şehir diğerlerine göre biraz daha büyüktür. Birçok tarihi heykel bölgede bulunmaktadır.
Akhisar'da iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Akhisar toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.
Hierekomei (Beyoba) Antik Kenti
Hierekomei Antik Kenti
Beyoba Kasabası’nda bulunan antik şehir Artemis-Persika Tağınağı ile önem taşımaktadır. Hierekomei kutsal köy anlamına gelmektedir. Roma Dönemi’nde isim değiştiren antik şehir M.Ö. 1. yüzyılda kendi parasını basmıştır.
Alanda yapılan kazı çalışmaları zaman zaman devam etmektedir. Yapılan araştırmalarda basılan sikkelere rastlanmıştır.